El banc central de Noruega, Norges Bank, és un dels principals actors de l'entorn borsari global. Malgrat que les seves funcions són similars a les d'un altre organisme monetari qualsevol, la institució noruega també és l'administrador del Fons de Pensions del país. Aquest fons és el vehicle d'estalvi i inversió creat per a garantir el futur de les pensions dels ciutadans del país nòrdic, a més d'assegurar el bon avenir de la riquesa dels noruecs, a través de l'explotació de recursos naturals, com el petroli. Bàsicament, el que Norges Bank fa a través del fons és invertir, amb uns paràmetres ben delimitats, els diners generats a través de l'explotació dels seus recursos, tant en accions, com a bons, com en projectes no cotitzats. Sense anar més lluny, el que és el fons sobirà més gran del món també és un inversor institucional.

El passat exercici no va ser falaguer per a pràcticament cap actor del parquet borsari. Les accions de la majoria de les empreses van sucumbir davant de la pressió inflacionària, la volatilitat i els dubtes germinats als mercats de valors per la guerra d'Ucraïna. Davant d'un entorn tan canviant, i copat per les pujades de tipus d'interès dels bancs centrals, els únics valors que van sortir triomfants el 2022 van ser els bancs i algunes energètiques.

Malgrat això, aquests no han estat suficients per salvar de les pèrdues Norges Bank. El que és el fons sobirà més gran del món, va anunciar el passat 31 de gener unes pèrdues rècord properes als 152.000 milions de dòlars. Aquesta caiguda és la segona més abrupta experimentada per Norges Bank després de la viscuda el 2008, quan el rendiment advers va ser del 23,3%. El 2022, la dinàmica de l'inversor noruec va cedir en un 14,4%.

Norges Bank té presència en 72 empreses espanyoles

Norges, com la resta dels fons institucionals que també s'han apuntat pèrdues rècord durant 2022, ha hagut de bregar amb una situació dominada pels elevats preus de les matèries primeres i l'enduriment monetari, el qual s'ha extrapolat al mercat de valors. Un dels escenaris on al fons noruec li agrada tenir més presència és l'espanyol.

Malgrat no ser un dels principals mercats per a l'inversor institucional, Norges Bank té posicions en 72 companyies espanyoles, la qual cosa suposa una inversió de més d'11.276 milions de dòlars. Malgrat que es tracta d'un muntant elevat, aquest no suposa ni l'1% del total de les inversions realitzades pel fons sobirà de Noruega a tot el món. Es tracta d'un dels inversors institucionals més importants i amb més múscul financer de tot el panorama borsari. Només a Espanya posseeix més de 111.000 milions d'accions.

Norges Bank té presència en companyies com a Iberdrola, de la qual té el 3,59% del capital; Banc Santander, de la qual té el 3,36%; Cellnex Telecom, de la que compta amb el 3,59%; BBVA, de la qual té el 2,09% de l'accionariat; Repsol, de la que compta amb el 3,21%; o a Inditex, de la qual posseeix l'1,24%. En aquesta llista entren altres grans companyies com Amadeus, Ferrovial, Telefónica, Aena o CaixaBank, entre d'altres.

Les posicions de Norges Bank en firmes espanyoles valen 809 milions menys

Malgrat això, i fins i tot tenint posicions en empreses que durant 2022 van rendir positivament, la posició conjunta de Norges Bank en companyies espanyoles s'ha depreciat en més de 809 milions de dòlars. A finals de 2021, les participacions del fons noruec en firmes espanyoles tenien una valoració superior als 12.085 milions de dòlars, els quals, a causa del deteriorament sofert el 2022, s'han convertit en 11.276 milions de dòlars.

Ni les posicions en bancs, ni tampoc en valors energètics, no han estat suficients per a salvar les caigudes conjuntes. És cert que, gràcies a aquestes participacions, la depreciació ha estat menor. Malgrat això, atendre a caiguda de la posició conjunta de Norges Bank en empreses espanyoles és una mostra de les dificultats a què es van enfrontar els principals inversors institucionals durant l'anterior exercici. Tot això comptant que la Borsa espanyola va ser una de les que més fortalesa va mostrar el 2022.

Ni la renda variable ni la fixa no han funcionat el 2022

En línia amb la depreciació de les inversions de Norges Bank, els últims resultats publicats per la companyia revelen que el rendiment de les posicions del fons en renda variable, la qual suposa a prop de 70% del total invertit, va ser de -15,3%. És a dir, les posicions de Norges en accions van mostrar un deteriorament superior al 15% el 2022.

D'altra banda, la cartera en renda fixa, la qual suposa un 27,5% de l'exposició del fons, va oferir durant l'anterior curs un retorn negatiu del 12,1%, mentre que les inversions immobiliàries no cotitzades, que suposen el 2,7% del total invertit pel fons, van créixer en un lleuger 0,1%. On sí que va tenir una mica d'èxit va ser en la inversió en infraestructures renovables no cotitzades, les quals tenen un pes del 0,1% en el fons, i van rendir positivament un 5,1%.

Davant de tal deteriorament, el qual, a la suma, suposa una pèrdua superior als 151.763 milions de dòlars, Nicolai Tangen, CEO de Norges Bank Investment Management, va comentar que "el mercat es va veure afectat per la guerra d'Europa, l'alta inflació i l'augment de les taxes d'interès". L'executiu va afegir que "això va tenir un impacte negatiu tant a les accions com als bons, la qual cosa és inusual".

Sigui com fos, ni Espanya, ni els Estats Units, ni la Xina, ni Suïssa, ni la resta de 59 països en els quals té inversions, han valgut perquè el que és el fons sobirà més gran del món aconsegueixi salvar un 2022 atziac per a gran parteix dels inversors institucionals. Norges Bank, malgrat no ser un banc d'inversió, s'uneix a la dinàmica mostrada pels principals inversors dels Estats Units, els quins van guanyar 35.000 milions de dòlars menys el 2022 respecte a 2021, tal com va informar ON ECONOMIA.