Les noves regulacions de lloguer a curt termini podrien eliminar les aspiracions d'aquells turistes que busquen una alternativa als hotels quan viatgen a Nova York. Des d'aquest dimarts, la ciutat dels gratacels ha engegat una sèrie de restriccions focalitzades, principalment, a reduir i combatre la plataforma Airbnb, una prohibició que es considera "de facto a la seva activitat", tot i que la companyia ha evitat pronunciar-se, més enllà de les queixes que ja va exposar anteriorment el mes de juliol quan va recórrer la primera sentència. La nova normativa obliga tots els amfitrions a registrar-se davant les autoritats locals i, a més, Nova York prohibeix el lloguer d'apartaments sencers durant menys de 30 dies quan els propietaris no hi siguin presents, cosa que aquest tipus de negocis moltes vegades no respecten.
Al juny, Airbnb va demanar a la ciutat i va aconseguir que l'entrada en vigor de les restriccions s'endarrerís uns mesos, ja que estava previst que la normativa es comencés a aplicar l'1 de juliol. Tot i això, una jutgessa va desestimar la demanda, considerant que és "racional" que les autoritats vulguin controlar la legalitat dels apartaments que s'ofereixen. En un missatge a la seva pàgina web, la plataforma es limita a lamentar que la seva demanda fos desestimada, i recorda els amfitrions que a partir d'avui tenen dues opcions: registrar-se amb les autoritats o augmentar el temps que ofereixen els seus allotjaments a més de 30 dies.
Nous condicionants per evitar el frau
Malgrat tot, la lluita acaba de començar i la mateixa Airbnb no ha pagat les conseqüències immediates a la borsa americana on les seves accions, avui mateix, han pujat un 7%. Segons The New York Times, la ciutat estima que uns 10.000 apartaments d'Airbnb el 2022 eren fraudulents. Més enllà de veure si aquest canvi de llei marca un precedent a grans ciutats turístiques com París, però també Londres, Roma i la mateixa Barcelona, el cas americà és únic. D'entrada, perquè tot i liderar el nombre d'habitacions o estances a través d'aquest portal, ja porten anys de lluita sent molt més restrictius fins a arribar a aquesta darrera norma, la coneguda com a Llei de Registre de Lloguers de Curta Durada. A tall d'exemple, els lloguers de curt termini (menys de 30 dies) només es permeten si l'amfitrió s'allotja a la mateixa unitat o apartament que els hostes, i no hi ha més de dos hostes allotjats amb l'amfitrió. També s'han de seguir totes les altres lleis relacionades amb l'ús de l'espai, per exemple, no dormir en una àrea on seria il·legal fer-ho, com ara golfes, soterrani o garatge. A partir d'ara, amb la Short-Term Rental Registration Law, el seu nom en anglès, anirà un pas més enllà i els amfitrions estaran obligats a registrar-se davant d'una oficina especial de l'Alcaldia de Nova York: Registration for Hosts.
Barcelona, més laxa
Precisament, hi ha empreses que des de Barcelona no perden l'esperança per accelerar una major persecució de l'Airbnb a casa nostra gràcies al cas americà. Davant la pregunta de si altres destins podrien copiar la nova llei de Nova York, "en principi la resposta és sí, encara que dependrà de les particularitats d'allotjament de cada destinació", explica Didac García, president executiu de l'associació Global Reformbnb, com a resposta a la iniciativa. Aquesta entitat és, de fet, una associació hotelera internacional que ja té mig centenar de membres i té seu a Barcelona. Cal recordar que a Espanya gairebé totes les comunitats autònomes han implantat normatives per regular el lloguer de curta estada d'habitatges d'ús turístic i que el registre dels allotjaments esmentats és obligatori. "Però si observem, per exemple, les dades ofertes per InsideAirbnb referides a Barcelona, veurem que de 17.230 anuncis, n'hi ha 8.360 que no tenen llicència. Pot existir una llei, però si no la dotes de recursos, no les fas complir". Caldrà una cultura més estricta entorn aquest mercat liberalitzat per veure els efectes immediats que a Nova York ja s'imposen.
El model? Un bed & breakfast
I una darrera diferència que ha fet accelerar aquestes restriccions a la ciutat dels Estats Units és una tradició turística basada en els famosos bed & breakfast que porten anys de lluita per recuperar una part del terreny que ara han de compartir amb l'Airbnb. La nova llei impedeix als anomenats amfitrions arrendar l'immoble al complet i exigirà la seva presència durant l'estada dels llogaters. A més, aquests no podran ser més de dos alhora i han de tenir accés a totes les estances de la casa. Característiques que recorden a la filosofia dels bed & breakfast i que poden ser de fàcil implementació en aquesta ciutat, per davant d'altres com la capital catalana on no té aquest llegat tan destacat com a alternativa a l'oferta dels hotels i les pensions.