Començant del darrere per endavant, els mercats financers van reaccionar bé a la dada d'ocupació publicada divendres passat amb la creació als Estats Units de 253.000 llocs de treball no agrícoles (100.000 més dels esperats) i amb la taxa d'atur baixant una dècima fins al 4,1%. Una bona dada que, de moment, tapa la boca als malastrucs de la recessió i també allunya descensos bruscos en els tipus d'interès per part de la Reserva Federal (Fed), ja que l'economia nord-americana no està malalta per necessitar dosis molt altes de política monetària.
La setmana va estar marcat pel conflicte al Pròxim Orient i l'extensió al Líban i l'Iran, que podria provocar la tan temuda escalada bèl·lica a la regió, productora d'un terç de tot el petroli que es consumi al món. Amb aquests vímets, les empreses petrolieres i de defensa van anar bé en borsa i la resta dels sectors (especialment la banca a Espanya) va punxar, per la qual cosa el IBEX·35 va retallar un 2,58% en línia amb la resta de les places europees. El S&P 500 nord-americà va haver de formar-se amb una pujada setmanal del 0,22%, mentre que el dòlar guanyava gairebé un 2% respecte a l'euro, fent bo el seu paper de refugi en moments de tensions geopolítiques.
El gran protagonista va ser el petroli, els preus del qual han despuntat amb força a causa de la intensificació de les tensions geopolítiques al Pròxim Orient: el cru ha pujat gairebé un 10% aquesta setmana, amb el Brent i el WTI cotitzant a 78 dòlars el barril i 74,20 dòlars, respectivament. El mercat tem un contraatac d'Israel contra les infraestructures petrolíferes iranianes. L'Iran produeix al voltant de 3 milions de barrils diaris, però cal recordar que els mercats del petroli estan actualment ben proveïts i que altres països, entre ells Aràbia Saudita, també disposen d'un còmode marge de maniobra per augmentar la seva producció en cas que disminueixi la iraniana, destaquen els analistes de MarketScreener.
Una de les claus de la setmana vinent serà la volta a l'activitat dels mercats xinesos dimarts vinent, posant fi a la Setmana Daurada de vacances que homenatja la creació de la República Popular de la Xina fa 75 anys. Després de les fortes pujades amb la publicació de mesures de política monetària i financera, caldrà veure com hi ha digereixen els inversors aquestes decisions en espera -diuen els analistes- d'aplicar-ne altres de caràcter pressupostari. La inflació als Estats Units també serà una dada molt observada
Resultats empresarials
El començament de setmana destacarà per la publicació de la lectura de l'índex Sentix del mes d'octubre, clau per determinar el grau de confiança dels inversors sobre l'activitat en els mesos vinents després dels creixents senyals d'alentiment del creixement a l'eurozona. Així com l'evolució de la tendència de les vendes detallistes de les llars en el conjunt de la zona monetària l'agost per determinar el seu comportament davant de la moderació de la taxa d'inflació i les condicions financeres. Després d'aquesta dada, el dimarts 8, coneixerem l'evolució de l'activitat industrial d'Alemanya a l'agost, després de registrar una contracció d'un 2,4% en termes mensuals (davant l'1,7% el mes de juny) aquesta publicació serà clau per determinar les perspectives del sector després de la negativa tendència observada en la primera potència europea, expliquen des de Self Bank. Per la seva part, coneixem la balança comercial de França del mes d'agost. L'endemà, l'atenció se centrarà en la balança comercial d'Alemanya del mes d'agost, que permetrà conèixer l'impacte de la menor demanda de la Xina i la caiguda de les ordres de comandes sobre un dels pilars del model econòmic de la primera potència europea.
El dijous 10, destacarà la publicació de la producció industrial a Itàlia. Per finalitzar la setmana, serà rellevant la lectura final de l'IPC d'Alemanya del mes de setembre, després de mostrar la primera lectura un significatiu avanç del procés desinflacionista en el conjunt dels estats membres de la zona monetària, una tendència que augmenta la possibilitat que el BCE opti per reduir els tipus d'interès oficials en 25 punts bàsics en la seva pròxima reunió del dia 17 d'octubre. Finalment, destacaran les dades del Regne Unit sobre l'evolució del PIB el mes d'agost, l'output industrial i la seva balança comercial.
Als Estats Units, el començament de setmana vindrà protagonitzat per l'absència de referències econòmiques de rellevància. No serà fins al dimarts 8, quan coneixerem la balança comercial del mes d'agost, registrant un dèficit durant el juliol de 78.800 milions de dòlars. Per la seva part, en l'equador de la setmana coneixerem com totes les setmanes les sol·licituds d'hipoteques i la lectura final dels inventaris a l'engròs d'agost. El dijous 10, l'atenció dels inversors se centrarà en la lectura final de l'IPC de setembre, en un context, en el qual la Fed va començar el procés de baixada de tipus, retallant el preu dels diners en 50 punts bàsics en la seva reunió del mes passat.
Finalment, es publicarà la lectura preliminar de la Confiança del consumidor de la Universitat de Michigan a l'octubre. Per la seva part, també es coneixerà la tendència de l'índex de preus de producció de setembre. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com BlackRock, JPMorgan, Wells Fargo i Delta Airlines, entre d'altres.