Les borses i els mercats de deute tancaran aquest tercer trimestre de l'any amb importants guanys que en el cas dels mercats nord-americans i alguns europeus col·loca els seus índexs en màxims històrics. L'espanyol Ibex 35 acumula una pujada del 17%, el EuroStoxx 50 s'apropa al 9% i en Wall Street, el tecnològic Nasdaq guanya un 20% en línia amb el gegant S&P 500. També els bons obtenen plusvàlues com a conseqüència de la rebaixa dels tipus d'interès que ha impulsat el preu d'aquests actius, després de gairebé dos anys de pèrdues.

A la bona marxa dels resultats empresarials, sobretot als Estats Units, durant el primer semestre de l'any s'ha sumat l'empenta de la rebaixa dels tipus d'interès per part dels bancs centrals. El Banc Central Europeu (BCE) ja ha realitzat dues rebaixes el juny i el setembre de mig punt, mentre la Reserva Federal nord-americana (Fed) s'estrenava a mitjans d'aquest mes amb una retallada de 0,5 punts. L'expectativa de noves baixades de tipus en el que resta d'any i les expectatives positives per als guanys empresarials permetran, a dir dels experts, que continuï la puixança de les borses.

També s'espera una bona marxa en la renda fixa, és a dir, els bons, encara que hi ha més reticències. Els forts dèficits públics de les diferents economies són un sostre per a caigudes molt brusques que eleven el preu dels bons. Per tant, alegries també però més mesurades que al món de les accions.

Una gran incògnita és la marxa dels conflictes geopolítics, tant a l'Orient Mitjà com a Ucraïna

Un dels esdeveniments més esperats per a aquest trimestre són les eleccions als Estats Units per elegir president el proper 5 de novembre. Encara que els analistes reconeixen la seva importància, la història demostra que no solen ser gaire decisius en el comportament dels mercats financers. Això sí, no descarten que provoqui volatilitat en els preus depenent del guanyador i del seu èxit en el Senat i a la Cambra de Representants.

Jonathan W. Hubbard, director general del grup d'estratègies i informació de la gestora MFS Investment apunta que: "La història ens ha ensenyat que els resultats electorals no han tingut impactes significatius duradors en la rendibilitat del mercat. Sorprenentment, les disparitats històriques quant a la rendibilitat dels mercats borsaris són modestes sigui quin sigui el partit que controla la Casa Blanca i el Congrés. Els millors resultats solen donar-se en períodes de govern dividit, si bé els mercats poden reaccionar de formes inesperades, com va succeir el 2016", explica l'expert.

L'altra gran incògnita, al marge de l'evolució econòmica on el control de la inflació i el creixement econòmic són claus, és la marxa dels conflictes geopolítics, tant a l'Orient Mitjà com a Ucraïna. El temor més gran per als mercats és que aquestes amenaces s'acabin estenent a altres països i, sens dubte, l'esdevingut els últims dies al Líban no és un bon senyal.

Previsions

Els analistes de Bankinter estimen que la borsa espanyola podria experimentar un creixement de l'11,9% en els propers 15 mesos, amb un panorama borsari favorable tant a Europa com als EUA Malgrat la incertesa global, incloent les guerres a Ucraïna i Israel i les tensions polítiques als EUA, els experts esperen un entorn "pro-riscos" i mantenen una alta exposició a la renda variable, que oscil·la entre el 30% i el 80% segons el perfil de l'inversor.

Entre els valors favorits de Bankinter al mercat espanyol destaquen ACS, Amadeus, CaixaBank, Cellnex, Colonial, Ferrovial, Indra, Iberdrola, Merlin, Redeia i Sacyr. A més, el sector tecnològic és clau en la seva estratègia, amb apostes globals com Apple, Microsoft, Meta i Amazon, així com en semiconductors i ciberseguretat.

Encara que prioritzen el mercat nord-americà, amb una expectativa de creixement del 25%, també veuen un potencial de pujada del 10,7% a les borses europees.

Chris Iggo, VA CIAR de Core Investment Managers en AXA Investment Managers, assenyala que l'actual política monetària de la Reserva Federal (Fed) ha afavorit la caiguda dels rendiments dels bons, mantenint-los en nivells superiors als previs de 2022, la qual cosa beneficia els inversors en renda fixa. Iggo assegura que la rendibilitat de la renda fixa continuarà sent atractiva en comparació amb l'efectiu en els propers mesos.

Entre els valors favorits de Bankinter destaquen ACS, CaixaBank, Cellnex, Colonial, Ferrovial, Indra, Iberdrola i Redeia

Quant a la renda variable, Iggo subratlla que els inversors s'haurien de centrar en accions de creixement, sobretot ara que les taxes d'interès s'aproximen al 3%. L'optimisme als mercats és evident, amb expectatives de revisió a l'alça dels beneficis empresarials. Encara que l'entusiasme per la intel·ligència artificial ha disminuït, Iggo anticipa sorpreses positives en els resultats del sector tecnològic en el tercer trimestre de 2025.

Adverteix, tanmateix, que factors com les eleccions presidencials nord-americanes i els esdeveniments geopolítics podrien causar volatilitat, encara que el mercat alcista podria mantenir-se fins i tot bé entrat el proper any, sempre que la inflació no reaccioni bruscament a les actuals polítiques de relaxació monetària.

Des de Deutsche Bank indiquen que a Europa, encara que el creixement ha estat lent, el BCE podria continuar relaxant la seva política monetària, la qual cosa afavoriria un increment del pendent de la corba de tipus del bo alemany. Les rendibilitats a llarg termini també romandran elevades a causa dels desequilibris fiscals i la volatilitat política. En aquest context, els bons italians podrien experimentar una ampliació dels diferencials davant els alemanys.

En l'àmbit de la renda variable, Deutsche Bank destaca un creixement cada vegada més generalitzat dels beneficis empresarials, impulsat per un entorn de tipus d'interès més favorable i l'absència d'una recessió a Europa i els EUA. Les empreses de petita capitalització als EUA i Europa estan registrant un fort creixement de beneficis, la qual cosa podria augmentar la seva rendibilitat. S'espera que el S&P 500 assoleixi els 5800 punts i el STOXX Europe 600 els 540 punts per a finals del tercer trimestre de 2025.

Deutsche Bank destaca un creixement cada vegada més generalitzat dels beneficis empresarials

Tina Fong, estrateg de Schroders i Ben Read, economista de Schroders expliquen que després de la primera baixada de tipus d'interès als EUA, els sectors defensius solen ser els guanyadors a curt termini, mentre que els sectors cíclics tendeixen a despuntar en els mesos posteriors, amb tecnologia, consum discrecional i financer com les àrees de més interès quan els tipus d'interès comencen a disminuir. Respecto mercats de renda fixa, en particular els bons a 10 anys i els bons corporatius d'alt rendiment, estan posicionats a Schroders per beneficiar-se si es confirma un aterratge suau, mentre que un augment del risc de recessió podria impulsar una forta caiguda en els tipus d'interès, la qual cosa n'afavoriria encara més als bons en general.

Philipp E. Bärtschi, VA CIAR de J. Safra Sarasin Sustainable explica que mentre el risc de recessió continuï sent baix, els actius de risc es beneficiaran de les retallades previstes dels tipus d'interès oficials. I la seva aposta en borsa s'assenta en els resultats del segon trimestre de 2024 quan la gran majoria de les companyies van superar les expectatives dels analistes. Els resultats van ser especialment positius als Estats Units, mentre que a Europa van ser més desiguals.

Des de la gestora Federate Hermes, Stephen Auth explica que la Fed se n'ha adonat que "necessita començar a retallar agressivament per evitar que l'aterratge forçós s'estengui a una recessió en tota regla", per la qual cosa "si l'economia continua alentint-se com esperem, segurament hi haurà més retallades". Aquest nou cicle de baixada de tipus beneficiarà a les empreses value (valor) i de petita capitalització, davant les growth (creixement).

No obstant això, Philip Orlando adverteix que els inversors en borsa podrien estar sent "excessivament optimistes" i veu una potencial correcció a les borses del 8% al 12% en els propers mesos. Per la seva part, Karen Manna assenyala que, en l'actual entorn de baixada de tipus, "els títols de renda fixa són ara especialment atractius". De fet, "aquesta rotació cap a una rendibilitat més important de la renda fixa va començar abans de la primera baixada de tipus i és probable que persisteixi a mesura que es produeixin noves baixades".

De moment, els experts es mostren positius amb bons i borsa sempre que es compleixi l'aterratge suau de l'economia nord-americana.