El preu de l'or s'ha apreciat un 6,5% en la setmana, després de firmar aquest divendres un nou màxim històric per sobre dels 3.200 dòlars. El valor refugi de molts inversors continua polvoritzant rècords aquest divendres i ha superat ja els 3.245 dòlars per unça, en un context d'inestabilitat als mercats davant de les tensions comercials més importants entre EUA i Xina.
L'anterior rècord es va assolir el passat 3 d'abril, després que el president d'EE. UU., Donald Trump, anunciés la imposició d'aranzels a la pràctica totalitat dels països del món.
Segons dades de Bloomberg, amb aquesta nova fita, el preu acumulava una pujada diària pròxima al 2,2% i superava els anteriors màxims aconseguits hores abans, aquesta mateixa matinada i també en la vigília. En l'acumulat de l'any, el preu de l'or s'ha revalorat més del 22%. En el primer trimestre de 2025, el metall daurat ha registrat el millor inici d'any des de 1974.
Entre les raons per a aquesta revalorització, els experts determinen tres elements: les incerteses geopolítiques, unes rendibilitats dels bons una mica més baixes i un dòlar més feble haurien de seguir sostenint l'or.
Hi ha demanda per a més or
L'estrateg de divises de J. Safra Sarasin Sustainable AM Claudio Wewel vaticina que l'or podria seguir a l'alça davant de l'escalada de la guerra comercial i una demanda estructural elevada.
A més, aquesta senda alcista podria continuar atesa la debilitat del mercat immobiliari a la Xina i la falta d'alternatives d'inversió atractives localment, el que podria provocar que la demanda dels consumidors xinesos sigui estructuralment més alta que en el passat.
Així mateix, les compres d'or per part de bancs centrals de mercats emergents han augmentat des de 2022 i es preveu que aquesta tendència estructural continuï, conclou l'analista.