El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dimarts que "els criptoactivos suposen riscos per a alguns bancs individuals i per al sistema financer" perquè creixen molt ràpid. Així ho ha considerat durant la seva intervenció de forma virtual en l'obertura de dos nous centres d'innovació del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) a Frankfurt i a París. Hernández de Cos assegura que la regulació ha de ser àmplia, perquè no hi hagi criptoactivos que quedin fora.
El responsable de l'entitat ha valorat la normativa europea MiCA, que regularà l'emissió de criptoactivos, plataformes d'intercanvi i les criptomonedes a partir de 2024. D'aquesta manera, s'harmonitza la legislació sobre criptoactivos a tots els països de la Unió Europea (UE). La Llei MiCA, o Llei per a Mercats de Criptoactivos, és la primera regulació uniforme per a les criptomonedes de la UE i va ser aprovada el 10 d'octubre de 2022.
En aquest sentit, Hernádez de Cos, que també és president del Comitè de Basilea de Supervisió Bancària, ha considerat que és important el dinamisme en la regulació, perquè els criptoactivos creixen molt de pressa, encara que ara suposen una quantitat baixa dels actius financers globals. De moment, l'exposició directa dels bancs als criptoactivos és relativament baixa.
Així mateix, Hernández de Cos va destacar la importància de la coordinació de les respostes de les autoritats transfrontereres. El governador del Banc d'Espanya va dir que la regulació ha de ser global, però ha de permetre també tenir en compte qüestions concretes de cada país.
La UE ja ha dit als bancs que han de començar a complir els estàndards regulatoris del Comitè de Supervisió Bancària de Basilea, que van entrar en vigor el gener d'aquest any, i els aconsella limitar les seves exposicions a les criptomonedes com el bitcoin. El Comitè exigeix als bancs capital per cobrir els riscos dels criptoactivos com el bitcoin i de les criptomonedes estables. El Comitè de Basilea recomana un límit global de les exposicions dels bancs a criptoactivos no garantits, com el bitcoin, i de criptomonedes estables amb mecanismes d'estabilització inefectius del 2 % del capital de nivell 1.
El BPI ha obert dos nous centres d'innovació
Els criptoactivos es divideixen en dos grups: aquells que poden ser supervisats segons la regulació de Basilea amb modificacions, i altres, com el bitcoin, que han de ser supervisats de forma conservadora. En el primer grup es troben criptoactivos que compleixen completament una sèrie de condicions de classificació com a actius tradicionals tokenizados i les criptomonedes estables. En el segon grup estan criptoactivos, com el bitcoin, que no compleixen les condicions de classificació i, ja que creguin riscos addicionals i més elevats, han de ser tractats de forma conservadora.
El BPI va obrir aquest dimarts dos nous centres d'innovació a Frankfurt i a París, en col·laboració amb el Banc Central Europeu (BCE), la presidenta del qual, Christine Lagarde, també va ser present en la inauguració a Frankfurt. També van participar en l'esdeveniment el director general del BPI, el mexicà Agustín Carstens; el governador del Banque de France, François Villeroy de Galhau; i el president del Bundesbank, Joachim Nagel. Així com la sueca Cecilia Skingsley, que va ser subgovernadora del Sveriges Riksbank i dirigeix des de setembre de 2022 tot el centre d'Innovació del BPI.
El BPI, la seu del qual és a la ciutat suïssa de Basilea i ofereix serveis financers a uns 140 bancs centrals i autoritats monetàries de tot el món|, té centres d'innovació a Hong Kong, Singapur i Suïssa, als quals avui n'ha sumat dos de nous a Frankfurt i París amb el BCE. El centre de París es troba en la 115 rue Réaumur i el de Frankfurt en la Mainzer Landstraße 16. També vol obrir un centre d'innovació amb el Banc del Canadà a Toronto.