De l'"aterratge brusc" a l'"aterratge suau". És l'expressió preferida dels analistes de Borsa per descriure cap a on van els mercats i, de la mà (encara que no de forma idèntica), l'economia. Després que la històrica caiguda del Nikkei de dilluns, del 12,8% i la segona pitjor de la seva història, encomanés el terror un dilluns negre per a les borses de tot el món, la correcció de dimarts (encara que amb caigudes en els selectius europeus) dona un respir i els principals analistes transmeten calma i una anàlisi sobre el succeït que no només té a veure amb els signes de desacceleració dels Estats Units.

Wall Street va tancar aquest dimarts amb pujades d'entre el 0,7% (Dow Jones) i al voltant de l'1% (S&P i Nasdaq) després d'una brusca caiguda aproximada del 3% en la jornada de dilluns i acumulades d'entre el 8,5 (S&P) i el 12% (Nasdaq) en un mes. L'índex de volatilitat dels mercats europeus, índex Vix també conegut com a índex de la por, queia fins als 25 punts a última hora de la nit de dimarts després de tocar un sostre de 55 punts, màxim des de la pandèmia, a les set de la tarda, hora espanyola, coincidint amb la incertesa abans de l'obertura dels índexs del Wall Street. L'IBEX, entre els principals mercats europeus el més perjudicat, va cedir un 0,6% i encadena cinc jornades a la baixa. La resta dels europeus van caure també, suaument, però Londres es va encomanar del rebot nord-americà amb una pujada.

Expectatives massa altes

Els analistes de Banca March, en la seva última nota, insisteixen que "les recents caigudes de les borses venen precedides d'uns nivells de valoració exigents que deixaven als mercats exposats a correccions davant de desviacions de l'escenari general". Les grans tecnològiques, malgrat la patacada d'Intel amb 1.800 milions en pèrdues, van presentar bons resultats, però les expectatives eren tan altes que això va suposar un correctiu.

D'altra banda, els índexs d'atur nord-americà al final de la setmana passada, en les pitjors xifres amb un 4,3% des d'octubre de 2021, atiaven la por de la recessió. Des de Banca March, tanmateix, veuen "prematurs els temors a una recessió". "Durant el segon trimestre, el PIB de l'economia dels Estats Units més que frenar-se va aconseguir fins i tot accelerar-se en créixer un +2,8% trimestral anualitzat", recorden des de la firma, que recordaven el bon moment de confiança empresarial en el sector serveis, en contrast amb d'altres.

"En els sis mesos previs a l'inici de la recessió de 2007 i de 2000, l'economia americana creava una mitjana de 54 i 66.000 llocs de treball respectivament, és a dir menys de la meitat que el vist el juliol d'aquest any", compara Renda March, i recordava que aquesta vegada el sector lleure i hostaleria està mostrant solidesa.

Menor dinamisme i carry trade

"Encara que pensem que en els mesos vinents l'economia transitarà cap a un escenari de menor dinamisme, considerem que els indicadors econòmics no apunten a un aterratge brusc", apunten els analistes, que veuen més aviat que "les xifres del mercat laboral nord-americà són més aviat conformes amb un aterratge suau de l'economia".

El carry trade, utilitzar la tendència baixista del ien per finançar actius amb més risc en altres punts del món, és una pràctica que, segons el consens d'analistes, ha influït en la sobrereacció dels mercats japonesos. En contreure's lleugerament l'economia japonesa, pujar el Banc Central nipó els tipus d'interès fins aleshores en negatiu i tornar a pujar el ien, la moneda i el país no eren ja un refugi d'inversions en el seu millor moment, per la qual cosa la retirada massiva va colpejar el Nikkei.

La patacada del Nikkei encomanat a les borses de tot el món, així doncs, va tenir certa base econòmica, però ara per ara no hi ha signes que augurin una recessió mundial precipitada per la caiguda dels mercats, però els girs de guió són, als mercats, impredictibles per moltes variants macro i de comportament d'inversors que s'analitzin.