La por s'ha instal·lat als mercats. Els Estats Units, Àsia, Europa... Les borses d'arreu del món han tingut en els últims dies les caigudes més grans en cinc anys, des de la pandèmia del 2020. Els aranzels de Donald Trump s'esperaven, però no que fossin tan agressius. I l'índex VIX, també conegut com l'índex de la por, s'ha disparat. Arribats a aquest punt ens preguntem: ja ha passat el pitjor o el pitjor està per arribar? Els analistes estan dividits i la paraula que més es repeteix aquests dies és “incertesa”.
Hi ha dos escenaris possibles, explica Antonio Castelo, d'iBroker: que es negociïn els aranzels i remetin les borses, o que els contraatacs dels països afectats compliquin més la situació. A més, hi ha dubtes amb la política monetària. Hi pot haver recessió i que baixin els tipus, però també hi pot haver inflació i que pugin, la decisió dels bancs centrals està per definir.
“Lamentablement, no tenim la bola de cristall i la situació és complexa. És molt complicat saber quan pot acabar això. La situació més semblant va ser la Covid, el mercat va caure a plom i no el parava ningú perquè hi havia incertesa total, com ara.” La Xina ha reaccionat amb aranzels del 34% als Estats Units, les borses asiàtiques han caigut fins i tot un 12% i Trump ha tornat a amenaçar després amb un aranzel addicional del 50%; el Japó i Europa es van obrir a negociar amb els Estats Units i Wall Street va moderar les seves pèrdues. “El pitjor dels escenaris és que les negociacions s'enquistin”, agrega el d'iBroker.
Respecte a Espanya, recorda que l'impacte “purament aranzelari” el viurà el sector primari. En termes econòmics, és més limitat que en altres països perquè exportem uns 20.000 milions a l'any, principalment vins, olis o productes agrícoles, uns sectors que en borsa espanyola no tenen gaire representació, “però Espanya és a Europa i si el mercat europeu cau, Espanya també”. A més, si hi ha una recessió mundial i l'economia de les famílies baixa, hi haurà menys turisme; també si hi ha inflació. I a Espanya és el sector que més li pesa.
En l'Ibex-35, els bancs són els més castigats perquè recullen aquesta possible recessió o crisi econòmica, a més que puguin augmentar el risc de crèdit, és a dir, que els clients no paguin. S'esperen també que tinguin ara menys beneficis, segons Castelo. I al seu torn, hi ha recollida de beneficis, ja que algunes entitats havien pujat en el primer trimestre fins i tot un 30%.
"Aquesta volatilitat tan bèstia no corregeix en una setmana"
Javier Molina, analista d'eToro qualifica la situació d'“agredolça”. El costat agre és que no sabem a què ens enfrontem. Hi ha una pèrdua de confiança “brutal” en el sistema actual i el gran perjudicat són els Estats Units, que estan tensant tant la corda que els serà molt difícil que els diners i els inversors flueixin cap allà. “S'estaven esperant els aranzels, però no es pensava que fossin tan violents, quan expectativa i realitat no coincideixen, hi ha volatilitat”.
Inicialment, es pensava que era un ajustament de valoracions, explica. I si les borses caiguessin de manera més tranquil·la, així seria. “Però ara veus spread de crèdit, tensió forta en bons porqueria (high yield) que en els últims tres dies s'ha disparat, i el mercat ja assumeix que hi ha un canvi i no és ajustament.”
El costat dolç és que es pot suavitzar tot, encara que l'analista d'eToro no creu que els màxims de l'S&P 500 es tornin a veure a curt termini. L'índex VIX s'ha disparat un 6% i “aquesta volatilitat tan bèstia no corregeix en una setmana”. Segons el seu parer, hi haurà repetició de les caigudes a les borses, però no tan fortes. A Europa, a més, no es busca confrontació i es tracta d'arribar a acords, si això passa “no anirà a pitjor”.
"Les properes setmanes seran clau per a l'esdevenir dels mercats aquest 2025"
Des del banc BIG, Joaquín Robles destaca que la diferència del xoc actual amb altres del passat com la pandèmia o Lehman Brother, és que aquests van ser “tipus cignes negres, inesperats”. Però el que estem veient ara ha estat provocat per una persona, que és Donald Trump i tal com ha pres mesures, pot fer marxa enrere. Arribat el moment pot ajornar aranzels, o rebaixar-los i provocar una estabilització.
L'analista qüestiona que “de veritat Trump vulgui portar els EUA a una recessió que restaria competitivitat al país”. A parer seu, és una estratègia per tenir avantatge en les negociacions. Encara que el mercat “sempre es posa en el pitjor”. D'aquí a uns dies, el Banc Central Europeu ha de decidir si retalla tipus, però “per sort ha estat més agressiu que altres bancs centrals i potser no haurà de ser-ho més ara”, hi pot haver una pausa.
S'ha d'analitzar si la inflació continua baixant i com evoluciona el creixement econòmic, doncs les previsions ja eren pobres i ara ho són més. Robles creu que el millor és analitzar l'abast d'aquests aranzels abans de modificar la política monetària. “Una pausa a l'abril i reprendre-ho després no seria transcendental”.
Sobre això, l'analista de banc BIG adverteix que les setmanes vinents “seran clau per l'esdevenir dels mercats aquest any 2025”. El primer mandat de Trump era contra la Xina i “ara és contra tots”. Però ben aviat li tocarà adoptar un to més conciliador i apropar actituds “arribant a acords amb països”.