La plataforma de criptomonedes CoinMart, nascuda a Holanda, desembarca a Espanya amb un model centrat a assegurar la "màxima confiança, transparència i accessibilitat per als seus clients". El negoci té l'objectiu de "democratitzar la inversió i el comerç de criptomonedes per a tothom" i el seu tret diferencial és l'aposta per la intel·ligència artificial. A través d'Alpha, un assistent personal, acompanya l'usuari segons el seu nivell d'experiència, permetent-los trobar la informació rellevant en el moment adequat i així "poder prendre decisions segures en el canviant panorama de les criptomonedes".

Amb una anàlisi de tendències i recursos educatius, CoinMart té la finalitat de facilitar operacions informades i segures per part dels usuaris. Fundada el 2020, l'any passat va obtenir la llicència VASP (proveïdor de serveis d'actius virtuals) per part del Banc d'Espanya i recentment ha anunciat una aliança amb la firma d'inversió IDG Capital que permetrà "ampliar el seu abast i enfortir la seva posició al mercat europeu de criptomonedes", asseguren des del negoci.

Aquest acord contempla una inversió de 3 milions d'euros que es destinaran "a continuar introduint innovacions en la tecnologia de la plataforma, invertir en el talent actual i futur de l'empresa i mantenir-se a l'avantguarda en el compliment de la legislació del sector". En aquest sentit, des de la companyia posen èmfasi en la nova llei MICA (Reglament Europeu sobre el Mercat de Criptoactius) que va entrar en vigor parcialment el juny de 2023. El finançament total de CoinMart és actualment de 15,5 milions d'euros.

Expansió internacional

Pel que fa als plans d'expansió, des de CoinMart recorden que Espanya, amb Barcelona i Madrid al capdavant, "és un mercat molt important en el qual apostem en la nostra estratègia de creixement". "L'objectiu és proporcionar als consumidors espanyols una nova forma i millorada de comerç de criptomonedes, oferint-los solucions innovadores de comerç a través de la IA, però sobretot busquem consolidar-nos com el soci de confiança per als comerciants espanyols en el sector de les criptomonedes". "Espanya és un país amb un perfil d'inversor molt interessat en aquest àmbit, amb un alt grau de coneixement en el tema i amb un ampli accés a fonts d'informació", recorden, i afegeixen que Espanya és el segon país després d'Holanda quant a usuaris.

Quin serà el futur de les criptomonedes a Espanya?

A començaments de gener, la Comissió de Borsa i Valors nord-americana va donar llum verda a la comercialització dels fons d'inversió cotitzats en borsa (ETF, de l'anglès exchange trade fund) vinculats al bitcoin. Amb aquest moviment, els experts van augurar un canvi de rumb per a la criptomoneda més popular. De fet, aquesta acció va suposar un primer pas per a l'acceptació de les criptomonedes en les finances tradicionals. "Totes aquelles notícies que suposin un suport a les criptomonedes influeixen positivament en la seva cotització", indica Benja Anglès Juanpere, professor agregat de Dret Financer i Tributari dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC. "El valor de les monedes digitals, especialment el bitcoin, resulta de les ordres diàries de compravenda, de manera que, com la resta dels actius que cotitzen, són molt sensibles als anuncis o decisions que es prenguin sobre això", afegeix l'expert.

A més, en tractar-se d'un actiu que no està recolzat per cap estat ni organisme o institució financera, cada vegada que les criptomonedes aconsegueixen algun reconeixement o se les equipara a altres actius legalment reconeguts, es fa confiança als inversors. D'aquesta manera, pugen les ordres de compra i, per tant, també augmenta el seu valor de mercat, explica el professor de la UOC. Tanmateix, el conegut com a or digital també compta amb una cara B i, qualsevol notícia negativa afecta en el sentit contrari. "El més important per als usuaris és estar el màxim d'informats i conèixer molt bé quines són les regles del mercat d'aquest actiu digital, en el qual es poden aconseguir grans guanys, però també sonades pèrdues", adverteix l'expert.

Què passarà aquí?

I com afectarà Espanya? "En tractar-se d'una economia global i d'un actiu de base tecnològica, serà possible realitzar inversions en fons que incloguin monedes digitals, encara que —en ser inversions d'alt risc i volatilitat— hauran de reforçar-se les obligacions d'informació als potencials clients", apunta Anglès, que agrega que "no és il·legal invertir en criptomonedes, però cal extremar molt més, si fos possible, les decisions d'inversió en aquest tipus d'actius digitals, sobretot si es té en compte l'historial de fluctuació dels seus valors al llarg dels últims anys".

Per tant, els bancs o entitats financeres que vulguin oferir aquest tipus d'inversions als seus clients "hauran d'assegurar-se que aquests entenen molt bé on posen els seus diners, i hauran d'explicar-los que les probabilitats de guanyar o perdre molts diners són importants i imprevisibles", assenyala el professor de la UOC.

Noves obligacions fiscals

Segons l'informe Criptoactius en el nou context financer: tipus d'interès, preu i adopció, al voltant d'un 5% dels espanyols posseeix alguna criptomoneda. Des de l'1 de gener d'aquest any, tenen l'obligació de declarar a l'Agència Tributària les seves tinences en criptomonedes. És una de les novetats fiscals relacionades amb l'or digital. Com explica Benja Anglès, fins a l'aprovació del Reial decret 249/2023, de 4 d'abril, les principals obligacions tributàries dels propietaris de criptomonedes eren declarar els guanys que obtenien anualment per la compravenda d'aquests actius en l'impost de la renda, així com declarar el total del saldo en euros a 31 de desembre en l'impost sobre el patrimoni en el supòsit que estiguessin obligats a això. El motiu de l'aprovació d'aquesta norma no és cap altre que reforçar el control tributari sobre els titulars de criptomonedes, atesa la dificultat de poder controlar fets i activitats que es realitzen electrònicament i que, a més, poden afectar a altres jurisdiccions. "Per això, en lloc d'esperar al compliment dels contribuents, Hisenda compta ara amb un procediment de declaració, d'obligat compliment, que li permet disposar de la informació relativa a les operacions amb criptomonedes, a partir de la qual podrà executar les actuacions de control i comprovació que consideri oportunes", finalitza el professor de la UOC.