El president de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Jerome Powell, ha comparegut aquest dimarts en el simposi de banquers centrals celebrat a Estocolm (Suècia), sense avançar moltes novetats en matèria de pujades de tipus d'interès. El mandatari ha defensat la independència del banc central nord-americà davant la influència política per poder desenvolupar la seva estratègia contra la inflació i els elevats preus.

Així mateix, Powell ha rebutjat públicament que la Fed hagi d'involucrar-se en la formulació de polítiques climàtiques, en contrast amb el missatge del Banc Central Europeu (BCE) sobre intensificar els esforços per a la lluita contra el canvi climàtic. "La independència de la política monetària descansa en els beneficis d'aïllar les decisions en aquest camp de consideracions polítiques a curt termini", ha afirmat Powell en el seu discurs durant el simposi.

En aquest sentit, el mandatari ha defensat que l'estabilitat dels preus és la "base" d'una economia sana i proporciona a la població beneficis "incomensurables". Tanmateix, ha destacat que restaurar-la quan la inflació és alta pot requerir mesures impopulars a curt termini en pujar els tipus d'interès per alentir l'economia.

"La Fed ha de guanyar de forma contínua aquesta independència utilitzant les seves eines per aconseguir nostres metes assignades d'ocupació màxima i estabilitat de preus i donant transparència per facilitar la comprensió i el control del públic i els representants electes en el Congrés", ha assenyalat. És per això que el president de la Fed ha manifestat que l'organisme que dirigeix ha de cenyir-se al seu mandat i no buscar altres objectius per als quals no té autoritat, ja que això podria "soscavar" la institució.

Abstenir-se de polítiques climàtiques

D'aquesta manera, Powell ha volgut llançar un missatge als seus homòlegs del BCE respecte al canvi climàtic. El president de la Fed ha assenyalat que les decisions sobre polítiques que aborden directament les qüestions ambientals haurien de ser realitzades per "les branques triades del govern", ja que la Fed té responsabilitats "limitades" sobre riscos financers vinculats a aquest camp, com a supervisor bancari.

"El públic espera de forma raonable que els supervisors requereixin als bancs que entenguin i gestionin de forma apropiada els seus riscos materials, inclosos els riscos financers del canvi climàtic," va afirmar Powell. En aquest sentit, Powell ha assegurat que "en absència d'un mandat explícit", el banc central nord-americà ha d'evitar implementar polítiques de biaix climàtic i cenyir-se a les seves metes estatutàries per no comprometre la seva independència per fixar la política monetària.

En concret, el president de la Fed ha advertit respecte de la incorporació a la supervisió bancària dels riscos associats amb el canvi climàtic, que això comportaria probablement polítiques amb importants efectes distributius i d'un altre tipus en les empreses, indústries, regions i nacions. Segons la seva opinió, aquest tipus de decisions per abordar directament el canvi climàtic "han de ser preses pels poders electes del Govern" per a així reflectir la voluntat del públic expressada a través de les eleccions.

Es desmarca del missatge del BCE en matèria climàtica

"Sense una legislació explícita del Congrés, seria inapropiat que utilitzéssim la nostra política monetària o eines de supervisió per promoure una economia més verda o aconseguir altres objectius basats en el clima", ha defensat Powell. "No som, ni serem, legisladors climàtics", ha afegit. Les seves declaracions contrasten i es desmarquen del missatge del Banc Central Europeu.

L'executiva alemanya, Isabel Schnabel, ha assegurat en el mateix esdeveniment que el BCE, d'acord amb el seu mandat, està a punt per intensificar encara més els esforços per donar suport a la lluita contra el canvi climàtic, amb l'objectiu a llarg termini que totes les seves accions de política monetària estiguin alineades amb els objectius de l'Acord de París. "Sense perjudici del mandat principal del BCE d'estabilitat de preus, estem obligats a donar suport a les polítiques econòmiques generals de la UE d'acord amb el nostre objectiu secundari", ha assegurat.

Powell ha destacat que el banc central ha començat a integrar consideracions sobre canvi climàtic en els seus models macroeconòmics i cada vegada abordarà més els riscos climàtics als marcs de control de riscos i garanties, inclòs eventualment que les divulgacions corporatives relacionades amb el clima siguin obligatòries perquè els bons continuïn sent elegibles com a garantia en les operacions de refinançament.

A més, ha recordat que el BCE està esbiaixant la seva cartera de bons corporatius cap aquells emissors amb millors puntuacions climàtiques, amb vista a eliminar el biaix existent cap a les empreses intensives en emissions. "Això significa fer més ecològiques les nostres tinences de bons, inclosos els del sector públic, així com les nostres operacions de préstec i el marc de garanties", ha explicat, assenyalant que això requereix canvis estructurals en el marc de la política monetària més que ajustaments en la funció de reacció de la institució.