La reunió dels ministres d'Energia celebrada en la jornada d'avui amb motiu de topar els preus de gas en el TTF ha donat l'estocada a l'hidrocarbur al mercat europeu. Com que el consens de mercat venia avançant, els Veintisiete han acordat fixar un topall a les importacions de gas a la Unió Europea si superen durant tres dies laborals els 180 euros en el TTF. El mercat holandès, que ha guanyat diversos detractors del sector energètic al present exercici, continua sent l'índex de referència al Vell Continent a l'hora de determinar els preus del gas.
En ell, la matèria primera ha experimentat una muntanya russa en la qual el preu ha arribat a ser en 341 euros, sent aquest el seu màxim històric. Si alguna cosa pot definir al present exercici és la volatilitat dels mercats i el canviant que continuen estant els actius d'inversió, entre ells, el gas. L'hidrocarbur, que ja comptava amb una importància majúscula en l'entorn empresarial i financer, ha magnificat el seu pes des de l'origen de la guerra a Ucraïna.
El canvi de tendència
El conflicte armat a l'est d'Europa va agitar el preu de les matèries primeres, portant-les fins a preus desorbitats. Per això el gas va tocar la marca dels 341 euros per megawatt-hora en el TTF a finals d'agost. Fins aquell moment, la tendència de la matèria primera al mercat de referència era ascendent.
El canvi va arribar quan els principals organismes europeus van començar a mobilitzar-se per evitar pagar costos majors pel gas. Les mesures de la Comissió Europea, unit a les iniciatives dutes a terme per cada Estat membre per diversificar el subministrament de gas, ha fet que el preu de l'hidrocarbur cedeixi en el TTF. És per això per la qual cosa, fins ara, la matèria primera mostra un rendiment baixista des que toqués màxims històrics.
Des del passat 26 d'agost, jornada en què el gas va assolir la xifra rècord, l'hidrocarbur ha caigut més d'un 66% al mercat holandès fins als 115 euros que marca actualment. Estrenyent els marges temporals, el preu del gas ha cedit més de 93 euros des de finals de setembre, últim mes fins ara en què el preu de la matèria primera se situava per sobre de la barrera dels 200 euros.
L'acord dels Veintisiete, una nova llosa
La mesura presa avui en la Cimera dels 27 sembla com una nova llosa per al gas en el TTF. Els ministres d'Energia dels Estats membre continuen estrenyent el setge al preu de la matèria primera. Els representants dels països europeus entenen que, en una situació com l'actual, no és encertat pagar preus desorbitats. Malgrat les dificultats que hi ha hagut per assolir un punt en comú entre els ministres europeus, l'acord arriba abans de final d'any, tal com pretenien els líders dels Estats membre.
Dijous passat, els representants de les nacions europees van pressionar els ministres d'Energia perquè aquests assolissin un acord sobre el topall del preu del gas. L'objectiu: evitar pics excessivament elevats en el valor de la matèria primera.
Finalment, l'acord s'ha tancat en 180 euros, lluny dels 275 euros proposats per la Comissió Europea, el qual, per a molts experts, era inaplicable. I és que, atenent l'evolució mostrada pel gas en el TTF, aquest no ha sobrepassat la barrera proposada per la Comissió Europea ni l'agost, quan el preu de la matèria primera era el més elevat de l'any.
Per què ha caigut el gas en el TTF?
Les raons que expliquen la caiguda del preu de l'hidrocarbur al mercat holandès resideixen en les mesures que han anat prenent les nacions europees i, per descomptat, els mecanismes creats per la Unió Europea per descongestionar el preu del gas. Els Estats membre han diversificat el subministrament energètic per no emprendre pagaments elevats i, sobretot, esquivar el gas rus.
En l'últim semestre de l'any, el gas en el TTF ha perdut gairebé tot el guanyat en els sis primers mesos de l'exercici. El descens coincideix amb l'entrada de noves mesures per fer front als elevats preus i per protegir-se d'un infern fred. Ara com ara, les reserves de gas natural de la UE són completes en un 87%, segons Gas Infraestructure Europe.
Les nacions del Vell Continent han cobert les seves existències de gas amb el GNL de la Xina i dels Estats Units, i és per això per la qual cosa el preu de l'hidrocarbur ha cedit més d'un 66% des que toqués màxims històrics a l'agost. Una menor demanda ha implicat una reducció considerable del preu del gas.
Unit a això, amb la recent aprovació del límit del gas, el mercat espera que el preu continuï caient. Ara com ara, l'hidrocarbur manté una alça del 29% el conjunt de l'any. Tot i això, a la segona meitat de l'exercici, el gas ha perdut gran part dels guanys collits.