Els bessons Winklevoss tornen a ser en el focus mediàtic i no és per una bona raó. Els germans Cameron i Tyler, arxiconeguts per disputar i perdre una de les batalles legals més importants de Silicon Valley, van tornar a llaurar-se una nova reputació gràcies a l'instint inversor que els va portar a convertir-se en pioners en un mercat tan controvertit com el de les criptomonedes. Ara, la situació s'ha tornat en contra seu de nou i els empresaris viuen una etapa d'acomiadaments a la seva plataforma i demandes milionàries per descomptat frau de llei. Una tendència molt de moda entre les principals firmes de l'ecosistema criptogràfic en els últims mesos.

Eren altres temps quan els bessons estudiaven a Harvard i van coincidir amb Marck Zuckerberg. Van arribar a fer-se coneguts a finals de 2009 per demandar a Zuckerberg al·legant que els havia robat la idea de Facebook i acordar amb el magnat tecnològic dos anys més tard una indemnització de 65 milions de dòlars, succés recollit a la pel·lícula La Red Social, de David Fincher.

Si bé no van aconseguir ser reconeguts com a autors intel·lectuals d'una de les xarxes socials que han marcat l'esdevenir de la història, els bessons Winklevoss no es van quedar estancats en la seva derrota. El 2013, quan es començava a parlar d'una nova tecnologia considerada per alguns com a revolucionària, no van dubtar a posar tota la carn a la graella i van decidir que Bitcoin i les criptomonedes serien els seus catalitzadors per crear un imperi al món tecnològic.

Van invertir 11 milions de dòlars a comprar 90.000 bitcoins, l'1% del que hi havia per llavors en circulació. La confiança en aquest nou actiu digital descentralitzat va fer que no venguessin ni una sola criptomoneda, podent acumular una riquesa que els portaria a encapçalar la llista de multimilionaris de Bitcoin. Segons la revista Forbes, el 2021, any dolç per al sector, els bessons tenien una fortuna en criptomonedes valorada en 1.400 milions de dòlars.

Tres rondes d'acomiadaments i un problemàtic efecte dòmino

Al llarg dels últims anys, han situat els seus noms entre els grans noms de la indústria, gràcies al seu 'exchange' Gemini, i el seu fons d'inversió, Winklevoss Capital. Tanmateix, la seva activitat, com el de moltes altres grans plataformes de criptomonedes, està en dubte. Els germans han anunciat que tornaran a emprendre una ronda d'acomiadaments en la seva companyia que afectarà el 10% de la plantilla, sent aquesta la tercera vegada en menys d'un any que decideixen retallar personal.

Segons les dades de la consultora PitchBook, a data de novembre de 2022 Gemini comptava amb 1.000 treballadors en plantilla, per la qual cosa aquesta nova retallada suposaria la sortida del voltant d'uns 100 treballadors. Així ho va confirmar també un portaveu de l'empresa a la cadena nord-americana CNBC recentment. Aquests nous acomiadaments arriben després dels duts a terme el juliol i el juny de l'any passat i que han anat en paral·lel amb la caiguda del valor del mercat criptogràfic, així com les successives fallides i investigacions judicials en importants players del sector.

"Teníamos l'esperança d'evitar més reduccions després d'aquest estiu, tanmateix, les persistents condicions macroeconòmiques negatives i el frau sense precedents de mals actors en la nostra indústria no ens han deixat una altra opció que revisar la nostra perspectiva i reduir encara més la plantilla", va escriure Cameron Winklevoss en un missatge intern a què va tenir accés el mig The Information.

A més del context econòmic global i particular, Gemini s'ha enfrontat en els últims mesos a les pressions del mercat per una altra plataforma que ha anunciat la seva fallida fa a penes uns dies. Es tracta de la plataforma nord-americana Genesis que, al costat de dues de les seves subsidiàries de préstecs, s'ha declarat en fallida per la seva elevada exposició a la plataforma FTX, també trencada a finals de 2022 i amb el seu propietari, Sam Bankman-Fried, sent jutjat per delictes de frau i malversació, entre altres.

En aquest sentit, la caiguda de Genesis suposa deixar la plataforma dels bessons Winklevoss entre l'espasa i la paret. Resulta que Gemini és el principal creditor de la plataforma trencada, que li deu un import de 765,9 milions de dòlars. Sens dubte, l'efecte dòmino que va començar amb FTX continua causant víctimes a una velocitat de vertigen i els propietaris de moltes plataformes de criptomonedes estan descobrint el costat fosc d'un mercat amb encara poca regulació i marcatge per l'elevat risc.

A aquesta situació se suma la conjuntura econòmica actual, amb el mercat sumit encara en un 'criptoinvierno' des que va assolir rècord de capitalització el novembre de 2021. L'augment dels tipus d'interès per part dels bancs centrals, la caiguda de la confiança inversora pels col·lapses i fallides i els centenars d'acomiadaments empresos per importants empreses del sector com Coinbase, Crypto.com o Silvergate Capital, dibuixen a la perfecció el retrat actual del mercat de les criptomonedes. Però no són els únics problemes a què hauran de fer front els famosos bessons Winklevoss.

Gemini s'enfronta a una demanda per frau

A aquesta onada de fallides, deutes sense pagar i acomiadaments massius, Gemini s'enfronta també a una acusació que pot costar-li la seva reputació. La plataforma d'intercanvi d'actius digitals ha estat acusada per la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units (SEC) de cometre un presumpte frau de valors.

L'organisme regulador considera que l'empresa dels bessons ha violat la normativa nord-americana amb el seu programa de 'criptopréstamos' Gemini Earn, a través del qual venia valors de forma il·legal a centenars de milers d'inversors. En aquest cas entra de nou en joc Genesis, el seu soci prestador en el programa, que també està acusat de frau. D'aquesta manera, Genesis va arribar a un acord amb Gemini el desembre de 2020 per oferir als clients de la plataforma dels Winklevoss l'oportunitat de deixar els seus criptoactivos a Genesis a canvi de guanyar interessos.

Segons el regulador, a partir de febrer de 2021 van recaptar milers de milions de dòlars en criptoactivos dels inversors, un capital que el novembre de l'any passat la ja trencada Genesis va impedir als inversors de retirar a causa que la volatilitat del mercat va provocar una crisi de liquiditat. En aquell temps, la plataforma tenia al voltant de 900 milions de dòlars en actius de 340.000 inversors de Gemini Earn.

Tot això en un context de disputes legals entre els bessons Winklevoss i el fundador de DGG (matriu de Genesis), Barry Silber, a qui acusen de males pràctiques i van anunciar que emprendrien accions legals contra ell. Els empresaris acusen directament Genesis com a responsables dels 900 milions de dòlars que deuen als seus usuaris i van assegurar recentment que la declaració en fallida de la seva deutora és una bona notícia, perquè ara estarà subjecta a supervisió judicial i significa un pas més per a la recuperació dels seus actius.

En qualsevol cas, els germans Winklevoss continuen acumulant problemes en aquesta etapa de la seva vida com magnats de les criptomonedes. Si bé no van aconseguir passar a la història liderant una de les revolucions tecnològiques més importants de les últimes dècades, sí que han pogut deixar gravat el seu nom en un altre dels fenòmens disruptius protagonista en els últims anys. La justícia, el mercat i el temps diran quin és el lloc a què pertanyen.