El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha processat als responsables de la plataforma de criptomonedes Arbistar per presumptament estafar més de 92 milions d'euros a 32.000 inversors. D'aquesta manera, processa el líder de la trama, Santiago Fuentes Jover, i a sis persones més que formarien part de la cúpula de l'empresa per cometre aquests actes entre maig de 2019 i setembre de 2020.
En un acte datat aquest dimarts a què ha tingut accés EFE, el magistrat els processa tots ells per delictes d'organització criminal i massa d'estafa i els imposa el pagament d'una fiança solidària de 123 milions d'euros. El jutge Calama explica com a través de la plataforma www.arbistar.com/es els processats comercialitzaven l'ús de determinats programes automàtics d'inversió anomenats Community Bot que, sota eslògans com "amb aquest sistema sempre es guanya" i "guanyar és l'única opció" garantia als inversors uns guanys entre un 8% i un 15% mensual, amb l'únic requisit que en dos mesos no podrien retirar els seus diners.
L'algoritme, que suposadament es basava en un programari que aplicava intel·ligència artificial, "mai no va existir", per la qual cosa la societat "venia fum", assenyala l'acte. Arbistar oferia una inversió assegurant l'obtenció d'una rendibilitat assegurada, en haver desenvolupat un robot, que realitza automàticament arbitratge amb criptomonedes; l'inversor, després d'instal·lar aquest programari al seu ordinador, només havia d'esperar a rebre els seus guanys.
Però en realitat la trama va utilitzar una part dels diners obtinguts per lliurar-lo a altres inversors anteriors en paga dels alts interessos convinguts, una clàssica estructura d'estafa piramidal, que s'utilitzava també per atreure nous inversors. Arbistar es mantenia pels fluxos de tresoreria que es rebien gràcies a l'increment dels contractes, ja fossin renovacions de clients fidels, ja nous inversors, de manera que els diners dels inversors permetien saldar els deutes; no és que manqués de "racionalitat econòmica", prossegueix l'acte, "sinó que el negoci no existia, era una mera simulació".
El sistema era "un miratge causat per la ceguesa del guany promès"
L'acte quantifica entorn dels 32.000 el nombre de perjudicats, dels quals han quedat individualitzats prop de 5.000, i valora en més de 92 milions d'euros el total de la quantitat defraudada; 55 dels perjudicats van invertir més de 50.000 euros cada un, i uns altres 17, 250.000.
"Amb evident ànim de lucre, van fer creure les víctimes que tenien una estructura empresarial seriosa, capaç de generar uns fàcils i suculents beneficis a tots els que confiessin en el seu fraudulent sistema basat en un 'bot' d'arbitratge automatitzat, sent l'esmentat engany la causa del desplaçament patrimonial que van fer tots i cadascun dels seus inversors". En realitat, afegeix, l'esmentat sistema no era més que "un miratge causat per la ceguesa del guany promès".
Per al jutge, el relat de fets demostra l'existència d'un entramat criminal constituït entorn de la figura de Santiago Fuentes Jover, que lidera l'organització, i de la qual la resta dels processats formava part executant diferents tasques operatives. El titular del jutjat central d'instrucció núm. 4 ha descartat processar per aquests fets a quatre d'investigats davant de la falta d'indicis de la seva participació en l'operativa, que es mantenen com investigats per descomptat blanqueig de capitals en una peça separada.