Gotham City va apostar contra Grifols abans de publicar el demolidor informe que ha enfonsat les accions de la farmacèutica catalana aquest dimarts. El fons d'inversió capitanejat per Daniel Yu va entrar a curt amb una posició del 0,57% en el capital de la cotitzada, segons registra la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en la seva pàgina web. Gotham ha entrat a través de l'hedge fund General Industrial Partners (GIP), creat el 2023 per la mateixa firma, que acusa Grifols de manipular els seus comptes per ocultar part del seu deute i reduir així el seu palanquejament.
Així figura en els registres del regulador dels mercats, que ahir no tenia publicada la posició. General Industrial Partners va comunicar una posició a curt o baixista del 0,57% del capital de la companyia des del dilluns 8 de gener. Es tracta d'una posició valorada en 34 milions d'euros abans de l'enfonsament en borsa de Grifols, les accions de la qual aquest matí han arribat a caure un 42% i ara entorn d'un 25%.
Els inversors que aposten a curt contra empreses cotitzades als mercats busquen obtenir beneficis amb la caiguda del valor de les seves accions. Són inversions de risc, però que molts fons especialitzats fan amb freqüència si creuen que una determinada empresa té motius per caure en borsa.
Aquestes operacions solen estar motivades per la situació financera de la companyia en qüestió, per situacions macroeconòmiques o geopolítiques que puguin afectar sectors concrets o fins i tot enmig de crisis econòmiques d'un país o a escala global. En l'últim exemple, és habitual que els governs o els reguladors intervinguin per evitar mals majors, com ja va passar en la crisi pel coronavirus, quan la CNMV va prohibir les posicions curtes temporalment.
En el cas de Grifols, la posició a curt ha estat motivada per les conseqüències que el mateix informe de Gotham City provocaria en la cotitzada. Malgrat que la firma d'anàlisi té fama de justiciera borsària que destapa irregularitats comptables d'empreses que oculten informació i, per tant, perjudiquen inversors, la realitat és que també obté beneficis amb la caiguda de les empreses a les quals investiga.
Grifols acusa Gotham de voler enfonsar les seves accions
La multinacional catalana s'ha defensat de les acusacions aquest matí, titllant-les d'"informacions falses i especulacions". En un comunicat a la CNMV, Grifols ha negat "categòricament" haver manipulat els seus comptes, auditats fins ara per KPMG, i ha destacat que "els controls interns sobre la informació financera són robustos i estan subjectes a auditories anuals periòdiques i rigoroses".
No obstant això, les accions de la companyia no han aconseguit capgirar la situació aquest dimarts, encara que sí que han frenat part de la sagnia. Més tard, la farmacèutica ha publicat un nou comunicat remès al regulador en el qual acusa Gotham crear l'informe amb l'únic interès de fer caure les accions de Grifols per obtenir un benefici econòmic.
"La companyia no entén la interpretació diferent que ha fet Gotham City Research, tret que l'únic que pretengui, com a fons curtterminista que és, sigui que baixi la cotització de l'acció, tal com ells mateixos reflecteixen a la pàgina 2 del seu informe, per obtenir beneficis", ha destacat la companyia en un nou comunicat.
En aquest sentit, el document del fons d'inversió indica que "encara que Gotham ha fet tots els esforços per presentar la informació d'una manera objectiva, el lector de l'informe ha de tenir en compte que l'interès de Gotham i les seves vinculades és veure una caiguda en el preu de l'acció de l'emissor".
Respecte a les operacions que apunta Gotham en la seva anàlisi per determinar que Grifols ha ocultat dades, l'empresa catalana es defensa. "Totes i cadascuna d'aquestes transaccions des del 2018 han estat registrades als llibres de la companyia i en els seus comptes públics, tant presentats al regulador espanyol com en el model 20-F presentat davant de la SEC als Estats Units, per la qual cosa no existeix cap informació nova que es pugui considerar oculta", assevera en el comunicat.
Un vell conegut a Espanya
Si bé Grifols és en el focus, no és la primera vegada que Gotham actua a Espanya. El fons va saltar a la fama al país el 2014, després de destapar les irregularitats comptables de Gowex, l'operador que prometia wifi gratis i cotitzava al BME Growth (antic MAB). En altres geografies també ha fet caixa amb les seves investigacions i informes sobre empreses com Ebix, Tile Shope, Criteo, Aurelius o Quindell, a la qual va fer perdre 950 milions de lliures de capitalització en només unes hores.
En qualsevol cas, la fama que precedeix Gotham City Research i el seu contundent informe ha fet agitar el mercat espanyol de nou, aquesta vegada afectant l'índex borsari més gran del país, l'IBEX 35. Els propers dies determinaran si Gotham torna a encertar amb la seva investigació o és Grifols la perjudicada en una operació únicament per fer caure les seves accions i obtenir beneficis.