La multinacional de la perfumeria Puig ja ha anunciat la seva intenció de sortir a la borsa espanyola aquest mes de maig. Es negociarà al mercat continu que agrupa els principals valors de les diferents places que el formen (Madrid, Barcelona, Bilbao i València). La intenció d'aquesta empresa familiar centenària (creada el 1914) és sol·licitar al mercat 2.500 milions d'euros. La meitat de recursos es demanarien mitjançant una ampliació de capital i l'altra meitat amb la venda, per part de la família Puig, d'accions ja existents.
Encara es desconeix el percentatge de capital que saltarà al mercat, però els analistes ja s'han afanyat a fer una valoració de la companyia i el que suposarien aquests 2.500 milions d'euros en accions que es negociaran a partir de maig a la borsa espanyola. Així, Javier Cabrera, analista de XTB indica que "Si intentem fer una valoració per a Puig podem mirar al múltiple a què cotitzen alguns dels seus competidors, com el gegant LVMH o Christian Dior, que ronda entre les 15 i 20 vegades beneficis," explica. És a dir el seu preu per conté entre 15 i 20 vegades el benefici per acció, el conegut com a ràtio PER. I afegeix Cabrera "si estimem un creixement del benefici net del 10%, lleugerament per sota de l'aconseguit el 2023 per ser conservadors, estaríem parlant d'uns 511 milions d'euros. Això deixaria la valoració total de Puig en un rang de 7.665-10.220 milions d'euros, sent prudents," conclou. Alguns mitjans han assegurat que la intenció de la companyia és arribar fins als 15.000.
Puig va aconseguir l'any passat una facturació de 4.304 milions d'euros amb un benefici de 465 milions , per la qual cosa, l'estimació de superar aquest exercici els 500 milions de guanys és factible, d'acord amb la bona evolució de la companyia, ja que ha aconseguit superar fàcilment els objectius marcats.
Aquestes xifres situen la multinacional de la perfumeria en un lloc destacat del selectiu Ibex 35 que recull les companyies més negociades (líquides) i amb més valor borsari (capitalització). Finalment, quan es conegui el preu de col·locació es podrà ubicar amb exactitud al lloc de l'Ibex 35 que li correspongui, però aquesta forquilla de valoració entre 7.600 milions i 10.000 milions d'euros, la posaria en competició amb la constructora ACS, presidida per Florentino Pérez que, actualment, capitalitza per 10.700 milions d'euros i amb el grup d'aerolínies IAG amb un valor en borsa de 10.100 milions d'euros. Per la part baixa del rang, es mouria entre Banc Sabadell i Endesa que valen en borsa, 7.900 milions i 7.100 milions d'euros, respectivament. En el rànquing de valors més capitalitzats, Puig se situaria entre els llocs 12 i 16 de l'Ibex 35 i, per tant, amb una vintena de companyies amb valor inferior.
L'entrada de Puig a l'Ibex no seria immediata
L'entrada en l'Ibex 35 no seria immediata, ja que la decisió depèn del Comitè Assessor Tècnic de l'Ibex, format per prestigiosos economistes triats pel mateix gestor del mercat, BME. Aquest comitè fa reunions ordinàries al juny i al desembre, de seguiment el març i el setembre, o extraordinàries, quan hi ha circumstàncies excepcionals que ho aconsellin. La proximitat de la reunió de juny amb la sortida a borsa de Puig al maig, potser porta que l'entrada de la firma es produeixi aquest últim mes, sense necessitat de fer una reunió extraordinària. Com indiquen fonts del mercat, no només pesa el valor borsari, sinó també el negoci que diàriament mogui l'acció i la qualitat del mateix: com més repartit estigui el capital i més ordres es moguin entre un major nombre d'accionistes, millor, encara que siguin uns quants dies de prova en la seva cotització, la seva elevada capitalització farà que el Comitè de l'Ibex pugui prendre amb facilitat aquesta decisió.
També, com indica l'expert de XTB, és un bon moment per al sector en el seu conjunt el que suposarà l'arribada d'inversors al valor. "El comportament en borsa de les principals marques està sent positiu aquest any, amb LVMH i Christian Dior pujant un 10%, o Hermes amb més d'un 20% de revalorització. La bona dinàmica en borsa del sector probablement haurà influït en la decisió de la família Puig per sortir ara a borsa", explica.
El capital estranger tindrà, a més, un nou valor en el qual diversificar, dins del segment del luxe que, a més, travessa un bon moment en el seu negoci. Per exemple, LVMH va aconseguir uns ingressos de 8.271 milions d'euros en el segment de perfums i cosmètics, comparable amb els 4.304 milions d'euros del negoci de Puig. "Són dues vegades més, però Puig està creixent a doble dígit mentre LVMH ho va fer en tan sols un 7%. A més, els dubtes sorgits pel fracàs de Douglas en la seva sortida a Borsa no són comparables, ja que l'alemanya va perdre diners el 2022 i el 2023 tan sols van guanyar 16,7 milions d'euros davant els 465 milions d'euros de Puig," conclou Cabrera.
La importància de ser en l'Ibex 35 és gran, ja que aquests valors resumeixen el comportament total de la Borsa. Per tant, qualsevol cartera que desitgi replicar l'evolució del mercat espanyol ha d'adquirir els seus títols. La seva màxima exposició a l'ull d'analistes i inversors també sol tenir els seus rèdits en prestigi i publicitat.