La multinacional de perfumeria Puig entrarà, amb tota seguretat, el proper 9 de juliol a formar part de l'índex selectiu espanyol Ibex 35. El Comitè Assessor Tècnic (CAT) es reuneix aquell dia de forma extraordinària, segons va anunciar ja en la seva reunió de juny en la qual no va fer canvis en la composició de l'índex. "El període de control per a aquesta reunió extraordinària serà el comprès entre l'1 de maig i el 30 de juny de 2024", segons la nota feta pública pel CAT, període que coincideix amb l'estrena de Puig al mercat borsari que es va produir el passat 3 de maig.
Així, els experts consultats apunten que és una reunió feta ad hoc perquè Puig passi els rigors de l'estiu ja dins de l'índex que reuneix a les 35 empreses cotitzades de més valor borsari i també de més liquiditat. El valor borsari de Puig supera els 12.000 milions d'euros, però només un 30% del capital està circulant lliure (free-float) al mercat d'accions. Per això, la capitalització d'aquest percentatge s'eleva a tancament d'aquesta setmana a 4.600 milions d'euros.
Respecte a la liquiditat de les accions de Puig, des del passat 3 de maig fins al 27 de juny, s'han negociat 34,75 milions de títols per un volum total de 871,8 milions d'euros. Unes xifres més que acceptables respecte a altres companyies de l'Ibex de similar mida. Per exemple, la immobiliària Merlin Properties té una capitalització de mercat de 4.800 milions d'euros i en els primers sis mesos de l'any ha negociat per valor de 902 milions. En el cas de la farmacèutica Rovi, amb una capitalització de 4.700 milions, la compravenda d'accions ha estat de 700 milions d'euros en sis mesos, inferior a la registrada per Puig en només dos mesos, segons dades recollides de Borses i Mercats Espanyols (BME).
La compravenda d'accions de Puig ha estat significativa davant companyies de valor borsari similar que formen part de l'Ibex 35, un altre argument a favor que el proper 9 de juliol s'estreni en el selectiu. A més, la pròpia incorporació a l'indicador -que resumeix el conjunt de la borsa espanyola-, és font de nova liquiditat. Productes derivats com els futurs o els fons cotitzats (ETF) i els fons indexats hauran d'adquirir accions de Puig per replicar l'indicador. Així mateix, entra també en l'òrbita dels valors més analitzats pels analistes, amb el que s'obre el focus a nous inversors.
Requisits
El CAT fixa dues regles per determinar la composició de l'Ibex. La primera d'elles és que la capitalització mitjana de l'empresa superi, tenint en compte el seu coeficient flotant, al 0,3% de la capitalització mitjana de l'índex durant els sis mesos del període de control. El segon requisit és que un valor cotitzi durant almenys un terç de les sessions, un període equivalent a dos mesos. Es preveuen excepcions d'aquells valors la capitalització flotant dels quals se situï entre els 20 primers llocs, segons informa el Comitè de l'Ibex. Però aquests requisits sempre es tracten amb molta flexibilitat a fi de traslladar de la forma més eficaç possible la realitat del mercat als índexs.
Índexs com l'Ibex 35 no són més que una cartera d'inversió basada, en aquest cas, en criteris de mida i liquiditat. Una cartera que va començar el gener de 1992 amb un valor de 2.693,17 punts i que ara es mou a la frontera dels 11.000 punts. És un índex ponderat per capitalització borsària per la qual cosa les fluctuacions a l'alça o a la baixa dels valors més grans pesa més davant els més petits per oferir en temps real l'evolució de la borsa. Les entrades i sortides de valors en l'Ibex han resumit bé la marxa de l'economia espanyola en aquestes tres últimes dècades. Fusions de bancs, pèrdua de protagonisme en telecomunicacions o l'arribada del nou líder, Inditex, amb un valor borsari que supera els 145.000 milions d'euros, seguit per Iberdrola amb 78.396 milions.
Però la decisió final sobre Puig correspondrà al Comitè Assessor, responsable dels índexs que està compost per un mínim de 5 i un màxim de 9 membres. Actualment el formen 9 membres, sota la presidència de Mikel Tapia, Catedràtic de Finances a la Universitat Carles III de Madrid. La designació dels membres del Comitè Assessor Tècnic i del seu president i secretari, la renovació dels càrrecs i l'establiment del seu règim de funcionament correspon al Consell d'Administració de Societat de Borses.