La Borsa espanyola va de mal borràs amb més empreses que se'n van de la cotització, i no arriben nous valors en una sequera que ja es prolonga per més de dos anys. Aquest 2024, tanmateix, mitja dotzena d'empreses han manifestat el seu desig de cotitzar en el mercat continu, el de la primera divisió del món de les accions. Són els casos d'Astara, Hotel Beds, Tendam, Puig o Europastry, a les quals se sumarien més endavant l'aerolínia Volotea, la companyia d'hidrogen verd Calvera o el grup de joc Cirsa.
Tanmateix, el mercat en desconfia, perquè molts anuncis al final van quedar en res, mantenint aquest saldo negatiu entre companyies que s'estrenen davant de les que marxen. Únicament el mercat BME Growth, d'empreses en creixement, manté un ritme acceptable d'estrenes. La captació de recursos per sortides a borsa s'ha centrat el 2023 en BME Growth, on es van registrar un total de 10 noves empreses, 7 al segment d'empreses en expansió i tres immobiliàries (Socimis). Entre totes han captat recursos per valor de 38,9 milions d'euros: poca cosa.
Les raons que dona el propi mercat a aquesta falta d'interès a sortir a cotitzar al mercat continu són "el nou escenari de tipus d'interès alts, la incertesa sobre l'evolució futura i les tensions geoestratègiques globals que han influït a l'hora de fer el salt definitiu a la cotització en borsa", expliquen. Una altra raó és la puixant presència del capital de risc que juga en doble direcció en el món de les OPV (ofertes públiques de venda). D'una banda, entren en el capital de companyies, tancant la possibilitat d'estrenes al mercat i, de l'altra, aquests fons també s'encarreguen de vendre's la participació en el mercat quan consideren que la firma ha millorat i poden obtenir una plusvàlua amb l'operació.
Dels anuncis d'estrenes al mercat espanyol només el distribuïdor d'automòbils Astara té data de sortida el proper 25 d'abril, i s'espera que la col·locació de les seves accions es porti a terme el proper 8 d'abril. S'espera un valor borsari de 2.000 milions d'euros, en aquesta companyia espanyola filial de Bergé i participada per la japonesa Mitsubishi Corp.
L'operació més esperada és el debut del gegant mundial de la perfumeria Puig, amb un valor estimat de 10.000 milions
Tanmateix, l'operació més esperada pel seu volum és el gegant de la mundial perfumeria, Puig, amb un valor estimat de 10.000 milions d'euros, propietària de marques com Paco Rabanne i Charlotte Tilbury, entre moltes altres. La venda d'accions de l'empresa familiar es preveu per a aquest estiu amb una mida que la situaria en la part alta de les companyies de l'Ibex 35.
Entorn dels 4.000 milions d'euros suposaria la col·locació d'Hotel Beds, empresa de tecnologia de viatges amb el suport del fons de capital de risc Cinven i que, en principi, la seva estrena també es preveu per a aquest estiu. Amb aquesta mida superaria altres companyies del sector turístic com eDreams o l'hotelera Meliá, la qual cosa li permetria també aconseguir plaça en el selectiu Ibex 35.
Tendam (l'antiga Cortefiel) també té previst tornar als mercats, després de la seva marxa després de ser adquirida pel capital de risc. Actualment, la seva valoració s'acostaria als 2.000 milions d'euros. La firma tèxtil també marca l'estiu com a objectiu de reestrena al mercat d'accions, la qual cosa suposaria una desinversió total o parcial dels fons de capital de risc CVC i PAI que porten en la companyia gairebé 20 anys de propietaris.
Finalment, un altre dels candidats és la panificadora industrial Europastry que ja va fer intents de sortida a borsa tant el 2007 com el 2019. La companyia està en mans de la seva família fundadora, els Gallés, que el 2011 va vendre un 20% al fons de capital de risc espanyol MCH. Ara es reprendrien els plans perquè els propietaris fessin liquiditat i també fixen l'estiu com a data ideal. Poc més de 2.000 milions d'euros seria la valoració de la firma d'alimentació.
Reddit escalfa el mercat als EUA
La debilitat a les sortides al mercat s'ha produït en totes les economies durant els dos últims dos anys, però en el cas de la Borsa espanyola la tendència s'ha vist agreujada. Dijous passat, el pioner de les xarxes socials Reddit, de 19 anys d'edat, ha fet un espectacular debut en borsa amb una forta pujada el primer dia, revifant les esperances d'una reobertura del mercat d'OPV després de dos anys de sequera. "Les noves sortides a borsa als mercats nord-americans, que dominen el món amb el 60% de la capitalització borsària, han estat en els últims dos anys una quarta part de les 400 del boom del 2021, recaptant només el 10% del total de 140.000 milions de dòlars del 2021", expliquen des de la plataforma de contractació eToro.
La pujada del 48% del preu de Reddit el primer dia reflecteix l'optimisme dels inversors sobre la seva creixent base de 73 milions d'usuaris diaris, els plans per aprofitar la IA per accelerar això, i el valor percebut com la seva capitalització de mercat de 6.400 milions de dòlars davant la seva última valoració privada de 10.000 milions de dòlars del 2021. El guany del 48% és històricament enorme davant la mitjana a més llarg termini del 19% (1980-2023) i el 17% vist en l'últim boom del 2021.
L'empresa ocupa un lloc destacat en la consciència dels inversors i en la cultura de les xarxes socials, després del paper central dels seus 15 milions d'usuaris en la moda de les accions mem del 2021. Tanmateix, segueix sent un negoci deficitari relativament petit, amb els seus usuaris, ingressos i capitalització de mercat encara una petita fracció dels seus iguals com ara Meta, Snap, i ara la no cotitzada X (Twitter), reblen des d'eToro.