Les eleccions solen generar molt nerviosisme a les borses i les d'aquest diumenge 23 de juliol no seran una excepció. Sobretot si el guanyador és algú diferent del president del govern actual, és a dir, si perd Pedro Sánchez i guanya Alberto Núñez Feijoo, Yolanda Díaz o Santiago Abascal. "La incertesa davant dels possibles nous governs provoca dubtes en els inversors, que en molts casos es transformen en sortides del mercat per protegir-se", expliquen des de Micappital.

La fintech espanyola ha analitzat com han influït les cites electorals en l'Ibex-35 en els últims 10 anys i conclou que, en 9 de cada 10 ocasions, l'índex de referència de la Borsa espanyola ha caigut el dilluns posterior als comicis. "Tret d'en casos molt excepcionals, els períodes d'eleccions solen afectar negativament l'Ibex-35, que tendeix a ressentir-se tant abans com després d'una jornada electoral."

I això es deu que les companyies passen per moments d'incertesa fiscal i de negoci amb els canvis de govern. I els inversors internacionals esperen a moments de més tranquil·litat abans d'invertir en empreses espanyoles. Així, el selectiu espanyol va perdre més d'un 5% després de les eleccions generals de març de 1996, en les quals va resultar guanyador el Partit Popular.

I també es va desplomar més d'un 4% després de les generals de març de 2004, en les quals el Partit Socialista es va alçar com a triomfador. Així mateix, la borsa espanyola va descendir un 3,5% després de les eleccions generals de novembre del 2011, on el candidat del Partit Popular, Mariano Rajoy, va guanyar amb una majoria històrica. I un altre 3,6% després de les eleccions del 20 de desembre de 2015, quan tornava a guanyar el PP, però el resultat va ser ajustat i va suposar el final del bipartidisme, ja que van entrar amb força en el govern, Podemos i Ciutadans.

"Aquesta anàlisi ens porta a afirmar que qui guanyi les eleccions no sembla influir en el comportament de l'Ibex-35, sinó que és la incertesa derivada dels mateixos comicis la que s'imposa per sobre d'altres factors i marca el rumb dels mercats", indica Miguel Camiña, CEO de Micappital. "El que sí que ens mostren les dades és que, per sobre del partit polític que governi, les inversions es veuen afectades principalment per les polítiques a mitjà i llarg termini que aquest pugui adoptar, i allà la por és lliure i condiciona el comportament dels inversors".

Sigui com sigui, caldrà esperar a dilluns vinent 24 per comprovar si es manté la tendència baixista de la Borsa espanyola després de les eleccions més estiuenques de la història d'Espanya.