Després de més d'una dècada de sol·licitud per part de la indústria financera nord-americana de posar en marxa fons cotitzats (ETF) al comptat sobre la més popular de les criptomonedes, el Bitcoin, aquesta setmana el regulador borsari dels Estats Units (SEC) va donar-hi finalment el vistiplau. Això sí, ho va fer de mala gana ja que continua sense donar suport a les criptomonedes i va advertir novament els inversors de la necessitat de ser cautelosos davant dels innombrables riscos d'aquest tipus d'actius. Com a prova, la seva elevada volatilitat: després de caure un 64% durant el 2022, el Bitcoin es va revaloritzar més d'un 150% durant el 2023 impulsat en gran part per l'aprovació d'aquesta setmana. Aquesta criptodivisa representa més del 50% dels 1,7 bilions de dòlars que té valoració aquest negoci.
Tal com explica l'analista d'XTB, Joaquín Robles, les criptomonedes continuen molt condicionades per tres factors: no estan acceptades com un mitjà de pagament convencional, manquen de regulació i han patit la pèrdua de confiança després que alguns dels principals mitjancers han estat embolicats en casos d'estafa. I, com a súmmum, els nous fons no eliminen la dificultat per estimar el seu valor.
Tanmateix, aquesta autorització de la SEC que ja ha permès el llançament d'aquests fons cotitzats en gestors tan internacionals com BlackRock, Fidelity o Grayscale, oferirà molts avantatges operatius davant l'actual model de compra directa a través de plataformes, la qual cosa atraurà un públic nou. Albert Salvany, soci fundador de Funding Fast, apunta que l'autorització d'aquests ETF "porta al bitcoin a jugar en la Champions dels mercats financers, posant-lo a l'abast de tots els públics, superant l'obstacle del coneixement tecnològic per invertir en ell i gestionar-lo". I afegeix: "La inversió a l'engròs en aquests actius rep el que jo crec que és el reconeixement definitiu perquè es consolidi".
L'analista de XTB resumeix l'avantatge d'aquesta nova forma d'operar mitjançant fons cotitzats ja que facilita "la inversió de particulars o institucionals que vulguin diversificar la seva cartera i tenir exposició a les criptomonedes sense necessitat de tenir un wallet (moneder de criptomonedes) o d'obrir-se compte en algun dels mitjancers especialitzats que han estat sotmesos a una gran pressió per la fallida de plataformes com FTX", explica Robles.
"Per als inversors que estan disposats i tenen la condició financera per acceptar més riscos, però que només busquen interactuar amb aquest actiu digital a través de canals regulats i tradicionals, aquesta és una oportunitat llargament esperada als EUA que finalment està arribant a bon terme", va dir Jeremy Schwartz, director d'inversions global de WisdomTree i una de les gestores que ofereixen aquest producte. I finalment, el broker Freedom Finance indica en una recent nota que els ETF de Bitcoin al comptat "permetran a un gran nombre d'inversors accedir a la criptomoneda mantenint els seus comptes de corretatge existents, de tal manera que les inversions en BTC es presentin de forma més coneguda i propera, i també més segura per a la majoria de la gent", indiquen.
Entre les gestores d'actius que han rebut aquesta aprovació, es troben les principals companyies del sector com Blackrock, Valkyrie, Grayscale, Bitwise, Hashdex, ARK 21Shares, Invesco Galaxy, Fidelity, Franklin Templeton, VanEck i WisdomTree. Encara que, de moment, només poden invertir en aquests nous ETF de Bitcoin els nord-americans, el caràcter multinacional d'aquestes gestores farà que aviat puguin ser adquirits per altres nacionalitats.
L'avantatge de la inversió al comptat
Els ETF de Bitcoin sobre futurs d'aquesta criptomoneda existeixen fa anys, però no reflecteixen amb exactitud els moviments de la seva cotització. Tanmateix, en fons que adquireixen els Bitcoins i no derivats del mateix, s'aprofita tota l'oscil·lació. L'obertura a un nou conjunt d'inversors institucionals crea el potencial d'una demanda més gran de Bitcoin. Els productes basats en futurs, que tenen més de 1.500 milions de dòlars en actius sota gestió, no han d'estar recolzats per Bitcoin. Els productes al comptat (avalats físicament) requereixen el propi Bitcoin de forma similar a com funciona un producte cotitzat en borsa d'or (ETC). Existeix una quantitat fixa de Bitcoin que es pot produir (és a dir, 21 milions). En abril/maig de 2024, el nombre de nous Bitcoin creats cada 10 minuts (de mitjana) es reduirà novament a la meitat a mesura que es repeteixi el procés de compliment de codi que passa cada quatre anys, conegut col·loquialment com la reducció a la meitat.
Benjamin Dean, director d'actius digitals, WisdomTree explica que un ETF al comptat de Bitcoin proporcionaria un nou vehicle perquè els inversors obtinguin exposició a l'actiu als EUA La exposició ha estat històricament desitjable, com ha assenyalat Mirva Anttila, directora d'investigació d'actius digitals de WisdomTree, "des de desembre de 2019, Bitcoin ha produït una taxa de creixement anual composta del 54% i ha augmentat de 7.710 dòlars a 43.915 dòlars". Els actius digitals, una classe d'actius relativament nova, han demostrat una alça històrica i asimètrica similar a les accions de tecnologia en etapa inicial. A més, Bitcoin, i els actius digitals en general, han demostrat una correlació relativament baixa amb altres classes d'actius importants. Aquest els fa únics. Significa que fins i tot una petita assignació dins d'una cartera d'inversions de múltiples actius podria tenir beneficis de diversificació.
Però aquesta aprovació només és un primer pas, ja que s'espera que per a 2025 arribin els fons cotitzats per a la criptomoneda Ether. I Víctor Alvargonzález, fundador de la firma d'assessorament financer Nextep Finance fa un pas més enllà: "tant de bo hi hagi aviat també un ETF que permeti posar-se curt (a la baixa) de Bitcoin (apostar contra el valor de l'actiu). Una cosa tan volàtil com el Bitcoin dona joc tant a l'alça com a la baixa", acaba.