Les borses mundials no es cansen de pujar malgrat que no escassegen les amenaces en forma d'inestabilitat política, com en França o el marcial ensurt de Corea del Sud, la debilitat econòmica d'Alemanya o la intensificació dels conflictes bèl·lics a Orient Mitja amb la incorporació de Síria a l'escenari de la guerra. L'índex S&P 500 torna a marcar màxims històrics en aquests primers dies de desembre, mentre l'humil IBEX torna a sortir als 12.000 punts, nivell que no coneixia des de 2010. La falta de cansament de la borses també es dona suport en uns mercats de deute menys tensats. Els bons estan baixant les seves rendibilitats a Europa i l'espanyol a 10 anys es mou en el 2,72%, esperant una nova retallada del preu dels diners per part del BCE dijous vinent. També ha baixat alguna cosa la pressió sobre el nord-americà, encara que segueix per sobre del 4%
I l'amor al risc troba la seva màxima expressió en els 100.000 dòlars que va assolir el bitcoin per primera vegada al llarg de la setmana.
Una de les principals raons de la pujada d'aquesta setmana ha estat l'anunci de Trump de la seva intenció de nomenar l'advocat republicà Paul Atkins per dirigir la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC), expliquen des de MarketScreener. En el passat, Paul Atkins va criticar públicament els funcionaris de la SEC, en particular al president Gary Gensler, per no ser prou complaents amb les empreses relacionades amb les criptomonedes, afirmant que la seva estratègia estava dissuadint els empresaris d'invertir en el mercat nord-americà. Aquest nomenament anuncia, per tant, una agència federal més flexible i favorable a les ambicions dels actors de la criptomoneda. El bitcoin porta rondant la barrera dels 98.000 dòlars des de dijous, però continua pujant un 0,5% des de dilluns. L'ether (ETH) ha pujat un 3,5% a 3 850 dòlars durant la setmana, i el valor total del criptomercado ha assolit un rècord de 3,5 bilions de dòlars.
El mercat del petroli segueix sota pressió. Aquesta setmana els preus del cru han tornat a caure en ajornar la OPEP per enèsima vegada un augment de la producció. El càrtel ampliat no podrà elevar les seves quotes fins a l'abril de 2025. Aquesta decisió era esperada i reflecteix la contínua cautela davant d'unes perspectives de demanda que no aconsegueixen tranquil·litzar. El Brent, baròmetre del mercat, s'estabilitza entorn dels 71,30 dòlars el barril, mentre que el WTI cotitza a prop dels 67,40 dòlars.
Tipus al 3%
El començament de la setmana destacarà per la publicació de l'índex de confiança de l'inversor Sentix de la Eurozona de desembre després de mostrar una millora fins a -12,8 punts el mes passat. L'endemà coneixerem la dada final de l'IPC d'Alemanya de novembre, que en la seva primera lectura ha mostrat un repunt de la taxa d'inflació general per sobre de l'objectiu del BCE d'un 2,0% interanual. A més, tindrà protagonisme l'evolució de la producció industrial d'Itàlia d'octubre, segons apunten des de Self Bank.
L'equador de la setmana destacarà per l'absència de referències econòmiques rellevants. L'endemà, el dijous 12, es publicarà el PIB i la balança comercial del Regne Unit en ambdós casos del mes d'octubre. Però en aquesta jornada el focus d'atenció se situarà principalment en la reunió de tipus d'interès del BCE, la primera després de les eleccions als EUA, en la qual s'espera una nova baixada del cost dels diners de 25 punts bàsics i les perspectives de l'entitat monetària de cara al 2025.
El divendres 13, per finalitzar la setmana es publicaran nombroses referències macroeconòmiques rellevants, com la dada final de l'IPC de França i d'Espanya de novembre després de mostrar les seves lectures preliminars un increment de fins a un 1,3% i un 2,4% interanual, respectivament. També coneixerem la producció industrial del Regne Unit i la balança comercial d'Alemanya a l'octubre. Finalment, serà també important l'evolució de la producció industrial de l'Eurozona a l'octubre. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com Inditex i TUI.
Als Estats Units el començament de setmana vindrà protagonitzat per la publicació dels inventaris a l'engròs d'octubre. L'endemà, el dimarts 10 es donarà a conèixer la lectura final de la productivitat no agrícola en el tercer trimestre.
El dimecres 11, el focus d'atenció se situarà en la dada de l'IPC nord-americà de novembre, després de mantenir-se sense canvis a l'octubre la variació mensual per quart mes consecutiu en un 0,2% i registrés un increment de 0,2 punts de la seva taxa interanual fins a un 2,6%. A més, com totes les setmanes coneixerem les sol·licituds d'hipoteques. El dijous 12, destacarà per la publicació de l'índex de preus de producció de novembre i les peticions setmanals de prestacions d'atur. Per finalitzar, divendres ens centrarem en l'índex de preus d'importació de novembre. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de resultats de companyies com a Tova, Costco i Broadcom.