L'Ibex 35 ha recuperat aquest dijous el terreny cedit en els dos últims dies i ha tornat a zona de màxims en firmar el seu millor resultat en el que va de 2024 amb una alça de l'1,73%, fins a situar-se en els 11.338,2 punts, en una jornada marcada per la publicació de dades macroeconòmiques com la inflació d'Espanya al maig i la pujada dels valors bancaris.

El selectiu espanyol ha transitat tota la jornada en els avenços, que ha anat ampliant al llarg de la negociació fins a assolir el seu màxim intradia en l'acabament del dia.

En aquest context, dins de l'Ibex 35 els avenços han estat liderats per Solaria (+6,7%), Acciona (+5,13%) i Acciona Energía (+4,88%); amb tot, pel seu pes a l'índex, han destacat les alces de Bankinter (+2,75%), Indra (+2,41%), Caixabank (+2,3%), Banc Santander (+2,11%), BBVA (+2,09%), Banc Sabadell (+2%), Telefónica (+1,87%), Inditex (+1,79%) i Iberdrola (+1,3).

En l'extrem oposat, només tres valors han tancat amb pèrdues: Repsol (-1,33%), Fluidra (-0,69%) i Rovi (-0,11%).

L'índex de referència del mercat nacional torna així a entreveure els màxims anuals aconseguits el passat 15 de maig en els 11.362,8 sencers, uns nivells que anteriorment no es veien des de l'estiu de 2015.

Aquest dijous s'ha conegut que l'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,3% el maig en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,6%, registrant així el seu nivell més elevat des d'abril de 2023.

Del seu costat, la confiança econòmica d'Espanya ha retrocedit el maig al seu nivell més baix des del mes de novembre passat, segons l'indicador de sentiment econòmic (ESI per la seva sigla en anglès), elaborat per la Comissió Europea, que ha baixat fins als 101,1 punts, davant els 104,3 del mes anterior.

Encara amb l'agenda 'macro', s'ha publicat que la taxa d'atur de l'eurozona es va situar el mes d'abril passat en el 6,4%, una dècima menys que en març i mínim de tota la sèrie històrica, mentre que en el conjunt de la Unió Europea l'atur es va mantenir estable en el 6%, repetint així el seu mínim de sempre.

A més, el nombre d'aturats a l'eurozona va baixar per primera vegada dels 11 milions, segons les dades publicades per Eurostat.

Des dels Estats Units, s'ha conegut que el producte interior brut (PIB) dels Estats Units va registrar en el primer trimestre de l'any una expansió del 0,3%, això és mig punt menys respecte del creixement del 0,8% del quart trimestre de 2023, segons la segona estimació publicada per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç.

En xifres anualitzades, el PIB nord-americà entre gener i març va avançar un 1,3%, davant el 3,4% dels tres mesos anteriors. L'actualització de tres dècimes a la baixa respecte de la dada preliminar es va motivar en una revisió de la lectura de la despesa dels consumidors.

Al terreny empresarial del mercat continu, eDreams Odigeo ha anunciat abans de l'obertura del mercat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la suspensió del seu programa de recompra d'accions i el llançament, al seu lloc, d'una oferta pública d'adquisició d'accions (OPA) parcial i voluntària sobre el 3,57% de la seva capital, a un preu de 6,9 euros per títol, que suposa valorar l'oferta en 31,4 milions d'euros.

La companyia també ha publicat avui els seus comptes corresponents al seu exercici fiscal 2024, finalitzat el 31 de març, quan va registrar un benefici net de 32,3 milions d'euros, davant els 'números vermells' de 43,3 milions d'euros registrats un any abans.

Així mateix, la junta general ordinària d'accionistes d'Adolfo Domínguez, que s'ha celebrat aquest dijous a la seva seu en San Cibrao das Viñas (Orense), ha ratificat la renovació d'Adolfo Domínguez Fernández, fundador i principal accionista, com a membre del consell d'administració.

Les places borsàries europees també han tallat les pèrdues dels últims dies i han rebotat aquest dijous, encara que cap no ho ha fet al nivell de Madrid: Frankfurt ha sumat un 0,13%; Pariu un 0,55%; Londres un 0,59% i Milà un 0,87%.

Aquests avenços s'han produït, a més, malgrat les caigudes a la tarda de més de mig punt percentual per part dels índexs novaiorquesos i les més voluminoses, de més de l'1%, per part de les borses asiàtiques a la matinada.

El barril de Brent se situava en 82,6 dòlars a l'hora de tancament al Vell Continent, un 1,15% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) queia un1 1,2%, fins als 78,25 dòlars.

A la mateixa hora, l'euro s'apreciava un 0,35% davant el dòlar, fins als 1,084 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

Al mercat de deute, el rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 3,381% després de restar mitja dècima. Així, la prima de risc davant el deute alemany s'ha situat en els 73 punts.