Repsol ha aprofitat la revalorització del petroli per créixer en l'IBEX 35 en el que va de sessió. Malgrat que la petroliera no veia firmant el millor inici d'any, de fet, ha decrescut un 4% des de gener, el repunt del Brent ha catalitzat els guanys en la companyia liderada per Jon Josu Imaz aquest dilluns. Tot això amb un IBEX cotitzant en negatiu precisament per l'escalada del Brent.
L'esquist començava la sessió amb la fletxa per a dalt després que, durant la jornada d'ahir, alguns membres de l'OPEP+ anunciessin una nova retallada de producció de fins a mig milió de barrils diaris. Aquest s'uneix a l'acordat fa uns mesos de dos milions de barrils diaris menys de petroli. La mesura, la qual els experts estan catalogant com a inesperada, ha generat un efecte a l'alça sobre el Brent, com també en el WTI, del qual també s'ha aprofitat Repsol. I és que, el fet que el petroli, que continua sent el motor del negoci de la companyia petroliera, creixi, remarca la posició de la firma presidida per Antonio Brufau en l'IBEX 35. Els inversors han elevat l'interès sobre el valor després de veure com el petroli creixia per sobre del 5% en les vigílies del nou comitè de l'OPEP+.
Repsol rebota en Borsa com la resta de les petrolieres
Joaquín Robles, analista de XTB, explica que "igual com els seus competidors, Repsol ha rebotat després de l'anunci de l'OPEP+ de retallar inesperadament la seva producció". Després d'això, l'expert explica que "les tensions del sector financer van augmentar el temor d'una desacceleració econòmica, la qual cosa va portar el Brent a caure per sota dels 70 dòlars per barril". En una línia similar, Antonio Castelo, analista de XTB, comenta que "els inversors pensaven que, per l'efecte de les pujades de tipus d'interès, les economies consumidores del cru podrien entrar en una fase recessiva i que l'OPEP mantindria la producció".
Tanmateix, les projeccions han canviat radicalment en les últimes 24 hores després que l'Aràbia Saudita, Kuwait i l'Iraq, entre altres membres de l'OPEP+, anunciessin una mesura "voluntària" per reduir la producció diària de l'esquist, la qual té per objecte "equilibrar l'oferta i la demanda", tal com ha expressat aquest dilluns el Ministeri de Petroli de l'Iraq. En aquestes, Rússia és un altre dels països productors que també s'ha afegit a la reducció de producció. Tal com informa ON ECONOMIA, els Estats Units han criticat aquesta mesura, que creu que no té cabuda en el moment actual. Amb la reducció, l'oferta s'estreny encara més en un moment en què la demanda continua sent elevada, la qual cosa ha portat al preu del Brent i del WTI a créixer.
Repsol, a prop del primer lloc de l'IBEX 35
Això ha generat un 'efecte dòmino' que ha beneficiat Repsol al mercat de valors. Els inversors entenen que el gruix del negoci de la firma espanyola continua sent l'esquist. Si aquest manté una evolució creixent, hi haurà un millor rendiment en Repsol, la qual cosa resulta atractiu de cara als accionistes. És per això per la qual cosa la companyia amb seu a Madrid manté un creixement superior al 2,30% en la mitja sessió, sent un dels tres valors més creixents de l'IBEX 35 en aquests moments. A més d'això, Repsol ha començat la sessió liderant els guanys.
"És obvi que la cotització de Repsol, com la de la resta de petrolieres, està directament correlacionada amb el preu del cru. Si aquest puja, per l'efecte de qualsevol causa (en aquest cas, una reducció de l'oferta), la cotització de Repsol es veu afavorida", conclou Castelo. Per a Joaquín Robles, la petroliera "és una de les beneficiades de la pujada del Brent, ja que les ajuda a incrementar els seus marges de benefici".
De moment, Repsol manté el pilot en verd encès en la mitja sessió, millorant la seva cotització des de principis d'any, la qual continua sent negativa malgrat comptabilitzar els guanys intradiarias. Sembla que la reducció de l'oferta del petroli ha somrigut a la companyia espanyola. La intenció dels membres de l'OPEP+ és elevar el preu del barril, entenent que, amb una menor oferta, també es pot satisfer la demanda de petroli existent.
El Brent podria instal·lar-se entre els 80 i 100 dòlars per barril
Encara que el Brent i el WTI no anaven fent un any positiu, Antonio Castelo manté la idea que l'esquist es mourà "a la banda d'entre els 80 i els 100 dòlars per barril". A més, l'expert considera que, "amb l'anunci de l'OPEP+, el preu es quedarà allà". Arran dels potencials beneficis que pot generar en Repsol, "un petroli per sobre dels 80 dòlars per barril, acompanyat d'una demanda del voltant de 100 milions de barrils diaris, ajudaria a impulsar els resultats de la companyia", explica Joaquín Robles, qui posa creu que el següent objectiu per a preu de l'acció són els 15,50 euros.
Repsol s'ha instal·lat al podi de l'IBEX 35 en la sessió d'aquest dilluns. Cal veure si les alces del preu del petroli continuen. En cas de confirmar-se això, els inversors podrien tornar a elevar el seu interès sobre les accions de la petroliera, que ja el 2022 va firmar un any positiu.