Sam Bankman-Fried, cofundador i exconseller delegat de la plataforma d'intercanvi d'actius FTX, ha acceptat la seva extradició als Estats Units, on se li acusa d'haver comès un multimilionari frau als inversors que utiizaron el seu pataforma. La firma es va declarar en fallida el mes de novembre passat. Ara, el jove empresari al que es va arribar a denonimar com el nou Warren Buffet (un dels grans inversors i gurus de Wall Street) està embolicat en una trama delictiva de la qual té difícil escapatòria.

Les autoritats judicials han estret el cèrcol sobre Bankman-Fried. Després de la seva detenció a les Bahames la setmana passada en notificar-li els càrrecs delictius per qui se li imputa, ara el fundador de FTX ha acceptat l'extraditación al seu país d'origen. Així ho ha confirmat una font propera a Bankman-Fried a la BBC britànica, on ha defensat la innocència de l'acusat.

En una entrevista amb la cadena britànica anterior a la seva detenció, el cofundador de FTX defensava la seva innocència i assegurava no haver comès frau a posta. "No crec que vaig cometre frau. No volia que res d'això succeís. Certament no era tan competent com pensava que era", assenyalava llavors.

A medidados de novembre FTX va anunciar que havia decidit acollir-se a la protecció del Capítol 11 de la Llei de Fallides dels EUA per dur a terme de manera ordenada l'avaluació i liquidació d'actius en benficio de les parts interessades. Segons l'expedient judicial, la plataforma del jove multimilionari devia als seus 50 creditors més grans gairebé 3.100 milions de dòlars (uns 2.919 milions d'euros).

Un castell de cartes per enganyar els inversors

Es pot destacar que la major part dels actius de FTX es troben en el propi token llançat per la plataforma, el FTT. Una situació que deixa amb greus problemes de liquiditat a la companyia en cas que hagi de fer davant les milionàries deutes amb els seus creditors, com ha ocorregut.

"Sam Bankman-Fried va construir un castell de cartes sobre una base d'enganys mentre deia als inversors que era un dels edificis més segurs en criptografia", va dir el president de la Comissió de Borsa i Mercats dels EUA (SEC), Gary Gensler, la setmana passada en denunciar el presumpte frau comès per l'empresari.

Sam Bankman-Fried durant la seva detenció a les Bahames

En total, Bankman-Fried ha estat acusat de fins a vuit càrrecs, entre els quals es troben blanqueig de diners i frau electrònic. Així mateix, la Fiscalia de Nova York, qui va iniciar el procés d'investigació sobre l'empresari, va declarar que Bankman-Fried havia utilitzat FTX des de l'inici per estafar els seus clients a través de la malversació de fons.

Una falta de control absolut

Segons declara l'autoritat judicial nord-americana, el seu pla passava per desviar els diners dels inversors per pagar despeses i deutes d'Albereda Research. Aquesta última firma és al seu torn era el fons de cobertures de Sam Bankman-Fried, amb el qual guarda un estret vincle per la seva inversió en el mercat de criptomonedes. Aquest fons es va declarar en fallida el mateix dia que ho va fer la plataforma FTX, la qual cosa va desencadenar totes les alarmes.

Els experts es van sorprendre de la rapidesa amb què Bankman-Fried va sortir de l'empresa després de la prematura declaració de fallida, quan es va descobrir que la plataforma d'exchange tenia un forat de més de 8.000 milions de dòlars. John J. Ray III, director executiu de FTX, va ser contractat per supervisar els procediments de l'enfonsament de la companyia amb seu a les Bahames, una figura que també va ser present en altres empreses trencades com Enron o Fruit of the Loom.

Ray també el va sorprendre el caos que FTX havia muntat respecte al seu negoci i la greu situació en la qual es trobava la companyia. Així ho va fer saber en un informe amb data el passat 13 de desembre, on assegura que "mai en la meva carrera no havia vist una falta tan absoluta dels controls corporatius en tots els nivells d'una organització".

La fallida de FTX i les seves conseqüències han suposat una llosa més a la cotització del mercat de criptomonedes, que perd valor des que toqués màxims històrics el novembre de 2021. Els principals actius criptogràfics es troben immersos en un 'criptohivern' des de fa mesos i monedes virtuals com el Bitcoin i l'Ethereum només han registrat pèrdues de valor que superen el 60% des del començament del 2022.

El cas de Sam Bankman-Fried és un dels grans escàndols que han sacsejat al sector de les criptomonedes en els seus historia. En espera de s'acabi de dilucidar la implicació i responsabilitat del jove milionari en aquesta trama que afecta a milers d'inversors, tot apunta que la resolució del cas serà tinguda en compte pels reguladors i les autoritats judicials per centrar el focus en la regulació del mercat criptogràfic.