Les criptomonedes deixen enrere un any marcat per les fallides de grans plataformes que han sacsejat a tot el sector, els fraus milionaris i la caiguda cap a l'abisme dels personatges més representatius de l'ecosistema que un dia van surfejar la cresta de l'ona i avui s'enfronten a penes de presó per la resta de la seva vida. Les grans firmes del sector, des de FTX a Binance, han estat protagonistes en sentit negatiu i els seus responsables han caigut en desgràcia després d'una carrera meteòrica cap al més alt de la llista Forbes.
Però l'últim tram de l'any i, especialment, els esdeveniments que s'esperen el 2024, doten d'esperança a un mercat que en els últims anys s'ha caracteritzat pels vaivens propis d'una muntanya russa. Durant part del 2023, el bitcoin i la resta d'actius digitals s'han mantingut en la letargia que experts en el sector van denominar com a 'criptoinvierno', arrossegant la tendència de l'exercici anterior.
No obstant això, el balanç final és notablement positiu i la revalorització del bitcoin supera el 160%. Si bé és cert que la criptomoneda de més capitalització encara és lluny dels màxims assolits el 2021, quan es va situar en els 69.000 dòlars, davant els més de 42.000 dòlars en els quals se situa actualment. Però, més enllà de l'evolució del mercat, els últims 12 mesos han estat intensos: fallides, detencions, delictes de blanqueig de capitals i frau.
De Sam Bankman-Fried a Changpeng Zhao: la caiguda dels 'criptogurús'
Abans de començar l'any, Sam Bankman-Fried (SBF), fundador de la plataforma de compravenda de criptoactius FTX, va ser detingut a les Bahames, des d'on dirigia el seu pròsper negoci, i extradit als Estats Units, acusat de diferents delictes relacionats amb la violació de lleis financeres i blanqueig de capitals. La seva empresa havia entrat en fallida, provocant a començaments de 2023 la fallida d'altres plataformes com Gènesi per la seva elevada exposició a la primera, que acumulava deutes milionaris.
Un any abans, el jove empresari havia estat nomenat pel portal especialitzat Coindesk com l'home més influent del món i en qüestió de mesos es va llaurar una fama a Silicon Valley com una espècie de filantrop de la nova era digital amb el seu "altruisme efectiu". Fins i tot la revista Fortune ja l'havia batejat abans com el nou Warren Buffett, el guru de la inversió més de renom als Estats Units. La fortuna de SBF abans de l'ensorrament del seu castell de cartes s'estimava en 24.000 milions de dòlars.
Després de mesos de judicis, en els quals fins i tot va arribar a reconèixer que no tenia ni idea de criptomonedes (literalment), un tribunal de Nova York ha declarat culpable SBF de set delictes de frau i blanqueig de diner. Els usuaris de FTX no han recuperat encara els seus diners, i SBF s'enfronta a 110 anys de presó el proper març, quan surti la sentència definitiva, sent un dels exmultimilionaris que més anys pot passar a la presó.
L'altre gran ídol del món cripto caigut en desgràcia aquest any ha estat Changpeng Zhao, encara que la seva sort ha estat més gran. L'empresari canadenc d'origen xinès és fundador de Binance, la plataforma de compravenda de criptomonedes més gran del món, i fins i tot fa bé poc el CEO de la mateixa. Recentment, la justícia el va obligar a deixar el seu lloc al capdavant de l'exchange i a pagar una multa de 50 milions de dòlars després de declarar-se culpable de violar les lleis sobre blanqueig de capitals als Estats Units.
L'acord amb el Departament de Justícia també inclogui una multa per a Binance d'uns 4.000 milions, encara que en aquest cas la viabilitat de la plataforma no corre perill. De la mateixa manera que el fundador de FTX, Zhao havia estat considerat un dels nous líders en l'ecosistema empresarial tecnològic nord-americà i va arribar a posicionar-se en la part alta de la llista de més fortunes. Actualment, Forbes estima el seu patrimoni entorn dels 15.000 milions de dòlars, lluny dels 65.000 milions que estimava la revista en 2022.
Abans d'ells, el coreà Do Kwon ja havia estat protagonista per la fallida de la divisa digital Lluna (Terra), en la qual molts inversors van posar els seus diners i esperances. L'empresari i fundador de la criptomoneda, que va deixar pèrdues de 40.000 milions de dòlars, va ser declarat culpable de falsificar documents oficials i condemnat a quatre mesos de presó a Montenegro.
Kwon va arribar a ser una de les persones més buscades del món abans de la seva detenció el març passat i, actualment, es troba batallant judicialment per no ser extradit tant els Estats Units com Corea del Sud, on és en el punt de mira per la seva responsabilitat al capdavant de la fallida de l'ecosistema Terra.
Si bé no són els únics 'criptogurús' que han caigut del seu pedestal per cometre greus delictes financers, sí que són els més rellevants del sector. A altres com el fundador de la també trencada Celsius, Alex Mashinsky, els espera un judici per frau i altres delictes el 2024, a més de sancions milionàries.
Aquest any, destaquen també altres col·lapses d'empreses relacionades amb les criptomonedes, com el cas de Silvergate Bank, un banc prestador que va trencar arran de la crisi de Silicon Valley Bank i especialment per la seva elevada exposició a aquest tipus d'actius digitals.
2024, any del ''halving' i esperança en el ETF al comptat
Les turbulències que han acompanyat el 2023 al sector no han impedit que a poc a poc les criptos surtin de la letargia en la qual feia temps que estaven immerses. Els motius principals que assenyalen els experts són dos: l''halving' que ocorrerà el 2024 i la més que possible llum verda dels reguladors a un ETF al comptat de bitcoin, una cosa que afavoriria la inversió institucional i, per tant, una acceptació més gran dels actius digitals al mercat.
El denominat 'halving' consisteix en el procés pel qual es redueix a la meitat el nombre de bitcoins nous que es lliuren als miners com a recompensa per produir la criptomoneda. Un procés que es dona cada quatre anys. D'igual forma que ocorre amb l'or, el seu principal valor és que és escàs i l'oferta va disminuint amb el temps. Teòricament, la més gran que sigui l'escassetat de bitcoin, més pujarà el seu valor al mercat.
Quant a l'altre esdeveniment, l'optimisme es deu a la possible aprovació de fons cotitzats (ETF per les seves sigles en anglès) de bitcoin, però al comptat. Fins ara, els únics existents serveixen per operar amb derivats financers que intenten replicar l'evolució del bitcoin, però són poc atractius per als inversors, ja que comporten costos addicionals que podrien eliminar-se en el futur pròxim. En aquest sentit, els nous fons estarien emparats per reserves de bitcoin sota custòdia d'entitats legítimes i auditades.
La Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC) haurà de pronunciar-se en els propers mesos i decidir si aprova alguna de les sol·licituds sobre això. Entre els candidats es troba la gestora d'actius més gran del món, BlackRock, al qual els analistes li donen un percentatge alt per rebre llum verda del regulador. En cas de ser aprovat algun d'aquests vehicles d'inversió, podrien suposar un transvasament de grans quantitats de diners institucionals al mercat de les criptomonedes.