Nova sortida i, per tant, nova entrada en l'Ibex 35. El 19 de desembre es farà efectiva la sortida de PharmaMar de l'Ibex 35, que abandona Logista. Malgrat que el Comitè Regulador es va encarregar de fer-ho oficial fa un parell de dies, l'exclusió de la farmacèutica del principal índex borsari era un secret a veus. L'empresa liderada per Fernández Sousa, que manté la tendència alcista des de començament d'any, no ha complert els requisits que se li havien exigit per formar part de l'Ibex 35.
La sortida de PharmaMar deixa diverses conclusions entre els inversors, però la principal i més cridanera resideix en la poca fortalesa que han mostrat les companyies farmacèutiques en borsa després de l'època de la covid-19 . La pandèmia es va convertir en un catalitzador tant comercial com borsari per a aquestes empreses. El sector farmacèutic va passar a un primer pla pel vincle que té amb la producció, fabricació o comercialització de vacunes contra la covid-19.
De fet, el 2020 es va saldar amb la incorporació de la mateixa PharmaMar i d'Almirall. Els inversors van veure en aquest tipus d'empreses una oportunitat d'obtenir importants plusvàlues. A més, davant de la bona demarcació borsària, el mercat esperava un assentament col·lectiu de les empreses del sector en l'Ibex 35.
El sector farmacèutic perd efectius en l'Ibex
Havent passat prop de dos anys des que la covid-19 entrés de ple en la quotidianitat de les persones, l'èxit aconseguit per les farmacèutiques s'ha diluït, almenys al mercat de valors. La sortida de PharmaMar de l'Ibex 35 coincideix amb un moment pèssim des del punt de vista borsari de Rovi, que amb prou feines fa un any que és cotitzada pel selectiu nacional, i una clara devaluació financera de Grifols, a la qual el deute està ofegant en el mercat de valors. A partir del 19 de desembre, el sector farmacèutic comptarà amb una representant menys en l'Ibex 35.
L'exclusió de PharmaMar, com ja va passar el 22 de juny amb la sortida d'Almirall del principal índex borsari, certifica la devaluació o, com a mínim, la pèrdua d'interès dels inversors en les firmes del sector. En tot just set mesos, el mercat ha vist com dues farmacèutiques sortien de la llista de les 35 empreses més potents de l'entorn borsari nacional.
PharmaMar se'n va en positiu
La companyia liderada per Fernández Sousa s'acomiadarà del principal índex borsari espanyol marcant un creixement del 13% des de començament d'any. Malgrat que la reacció imminent després de l'anunci de l'exclusió ha estat negativa per part del mercat, PharmaMar aguanta la tendència alcista des de començament d'any.
Ara com ara, l'acció es manté per sobre dels 63 euros. Malgrat això, i atenent l'evolució que mostra des d'inicis de la setmana, és probable que el valor s'apropi als 61 euros per títol. PharmaMar mostra una devaluació setmanal de l'11%.
Un sector a la baixa
Malgrat que la farmacèutica amb seu a Madrid abandonarà l'Ibex 35 marcant la directriu alcista des d'inicis d'any, la realitat és que el sector no ha aconseguit consolidar l'èxit que va aconseguir en el pitjor moment de la pandèmia. Bé és cert que no totes les empreses del sector es van poder aprofitar de l'empenta borsària propinada per la crisi sanitària. I és que algunes de les farmacèutiques, pel gruix de negoci que tenen, no van notar alces en la cotització malgrat estar immerses en la crisi sanitària.
Per exemple, Grifols, el nínxol comercial del qual és el plasma sanguini, no va notar un fort impuls perquè la companyia no va tenir proximitat amb la comercialització de la vacuna. De fet, l'empresa catalana es va veure feta malbé a causa del poc volum de plasma sanguini que estava obtenint, ja que la pandèmia va obligar la població a no sortir de casa. A més, Grifols compta amb un deute de gairebé 9.400 milions d'euros que s'ha convertit en la llosa borsària més gran de la farmacèutica. Així, l'empresa catalana ha invertit més d'un 38% en borsa des de començament d'any.
Contínues caigudes el 2022
Altres empreses, com Rovi, Almirall o la mateixa PharmaMar, sí que van mostrar alces a causa de l'estret vincle que tenien amb la vacuna per fer front a la covid-19. Pel que fa a Rovi, la bona ubicació comercial li va valdre perquè el desembre de 2021 saltés a l'Ibex 35. El cas de la farmacèutica madrilenya també és una mostra de la depreciació conjunta del sector. Rovi va créixer més d'un 94% el 2021, mentre que la companyia mostra una devaluació de gairebé el 50% al present exercici.
Almirall, per la seva banda, va sortir de l'Ibex 35 a mitjan juny de l'any passat. La farmacèutica va tenir una fase alcista el 2021, tot i que no tan exponencial com la de Rovi. La firma liderada per Giafranco Nazzi va tancar l'exercici amb un lleu augment del 3%. I, encara que va començar el present exercici amb bon peu, l'escenari actual va acabar frenant les pujades. Ara mateix, Almirall registra un descens anual del 14%.
Els grans exponents del sector farmacèutic s'han diluït al mercat borsari amb l'estabilització de la pandèmia. L'Ibex 35 compta amb tan sols dues empreses farmacèutiques, Grifols i Laboratoris Rovi, i ambdues estan sumides en una profunda tendència baixista. PharmaMar, com va passar amb Almirall, perd la seva posició en l'Ibex 35. Ambdues empreses van saltar al selectiu nacional en el mateix exercici i abandonen l'índex de referència el 2022. Cal veure si en els mesos que venen hi ha noves sortides d'empreses farmacològiques del selectiu nacional. El sector perd força en el principal índex borsari.