El mes de setembre ha complert en la seva primera setmana la seva mala fama de període baixista amb un retrocés del 2% en IBEX 35 i del 4,25% en el nord-americà S&P 500 i del 4,58% en el tecnològic Nasdaq. Les dades d'ocupació als Estats Units  conegudes divendres parlen de desacceleració, però el món dels diners tem que l'esperat aterratge suau de les economies acabi en recessió, tot i que encara és massa aviat per a tan nefast pronòstic. Els valors tecnològics i de luxe són els que plantegen més dubtes a l'inversor. El lideratge de pèrdues del Nasdaq es resumeix a La caiguda de més del 14% a Intel i del 9% a Nvidia, que va arrossegar també al sector a Europa, on ASML es va veure a més afectada per limitacions per exportar la Xina.

A la borsa espanyola van abundar les pèrdues amb l'excepció dels valors immobiliaris que avancen una nova baixada de tipus d'interès per part del BCE en la seva reunió de dijous vinent. Els mercats esperen una retallada d'un quart de punt i, a falta de bones notícies, els diners aposten per aquells valors més beneficiats amb l'abaratiment del preu dels diners. Les empreses de serveis (utilities), immobiliàries, renovables i les grans endeutades com Telefónica o Cellnex són, de moment, les úniques disposades a donar alegries. Va destacar especialment la firma de perfumeria i luxe Puig Brands amb una retallada en la setmana del 16,4% després de presentar uns resultats financers decebedors en el primer semestre de l'any. Les vendes van augmentar un 10%, fins a 2.170 milions d'euros, però el benefici net va caure un 26%, fins a 153,8 milions d'euros, a causa dels costos associats a la seva sortida a borsa. El marge d'explotació va caure del 15,3% al 14,4%.

El petroli també continua sent protagonista i va ajudar una pujada del 3,36% setmanal en l'aerolínia IAG, que torna a pagar dividend. La preocupació per la demanda està eclipsant els esforços de l'OPEP+ per estabilitzar els preus. Es diu que els membres de l'aliança OPEP+ estan prop d'un acord per suspendre el seu pla de retallada gradual de la producció. Tanmateix, els preus han caigut a causa de les males dades econòmiques, segons expliquen els analistes de MarketScreener. Divendres, el cru Brent cotitzava a 71 dòlars el barril i el West Texas a 67,8 dòlars el barril.

Les criptomonedes també es veuen afectades per l'ombrívol estat d'ànim dels mercats financers tradicionals. Com a prova d'això, les sortides netes dels ETF de Bitcoin Spot als Estats Units han registrat les desinversions més importants des de maig, amb set dies consecutius de vendes des del 27 d'agost. Més de 1.000 milions de dòlars s'han evaporat d'aquests productes borsaris des d'aleshores. Com a resultat, el bitcoin ha baixat un 1% aquesta setmana, després de caure més d'un 10% la setmana passada, i cotitza ara entorn dels 57.300 dòlars.

El BCE i la inflació als EUA.

El començament de setmana a Europa destacarà per la publicació de la lectura de l'índex Sentix del mes de setembre, clau per determinar el grau de confiança dels inversors sobre l'economia en els pròxims mesos després dels creixents senyals d'alentiment del creixement a l'eurozona. Després d'aquesta dada, el dimarts 10, coneixerem la lectura final de l'IPC general d'Alemanya, mostrant la seva dada preliminar d'agost, una moderació de la seva taxa de variació interanual a un 1,9% (2,3% el mes de juliol), per sota del 2% que persegueix el BCE. Addicionalment, el focus d'atenció se situarà en l'evolució de l'evolució industrial del nostre país i Itàlia el juliol, clau per determinar les perspectives del sector després de la negativa tendència observada a Alemanya i França, segons recullen des de Self Bank.

El dimecres 11, destacaran les dades del Regne Unit sobre l'evolució del PIB del segon trimestre, la producció industrial i la balança comercial. L'endemà, coneixerem la dada final de l'IPC general i subjacent l'agost a Espanya, mostrant les dades preliminars una significativa reducció de la taxa d'inflació general fins i tot un 2,2% interanual. Addicionalment, tindrà lloc la reunió de tipus per part del BCE, en la qual es preveu que continuï el procés de relaxació de la política monetària iniciat el mes de juny passat, amb una nova retallada dels tipus d'interès de referència de 25 punts bàsics. El final de setmana vindrà protagonitzat per la publicació de les dades de producció industrial el juliol a l'eurozona, registrant al juny un descens d'un 3,9% interanual. Per la seva part, coneixerem les dades definitives de l'IPC d'agost a França.

En el pla empresarial, tindrà lloc el pagament de dividends de IAG i Realia, juntament amb els resultats d'Inditex.

Als Estats Units, el començament de setmana vindrà protagonitzat per l'absència de referències econòmiques rellevants, no serà fins al dimecres 11 quan coneixerem l'evolució de la taxa d'inflació general dels EUA a l'agost, després de moderar-se el juliol a un 2,9% interanual, en un context en el qual, aquest mes de setembre, la Fed iniciarà el procés de baixada dels tipus d'interès oficials.

El dijous 12, l'atenció se situarà en evolució de la balança comercial i en les peticions de prestacions d'atur. Per finalitzar la setmana, es publicarà la lectura preliminar de la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan al setembre. Per la seva part, també coneixerà la tendència de l'índex de preus d'importació a l'agost. En l'àmbit empresarial, destacarà per la publicació de multitud de resultats com a Adobe i Oracle.