Diversos senadors nord-americans han defensat aquest dijous la regulació del mercat de criptomonedes. El debat està més obert que mai després del col·lapse de la plataforma FTX. El seu fundador, Sam Bankman-Fried, va assegurar ahir que mai no va tenir "intenció de cometre frau", poques hores abans que els legisladors nord-americans debatessin sobre la necessitat de posar límit a aquesta moneda digital basada en la innovadora tecnologia blockchain. Van ser la demòcrata Debie Stabenaw i el republicà John Boozman que van defensar una proposta de llei per donar més autoritat a la Comissió de Negociació de Futurs de Productes Bàsics (CFTC), amb tal de regular aquests actius digitals.
El president d'aquesta entitat, Rostin Behman, va comparèixer també en el senat i va assegurar que una llei reguladora hagués pogut prevenir molts comportaments que van precipitar el frau i la caiguda de FTX i les seves empreses afiliades. "Som aquí perquè molts nord-americans han invertit en un producte nou i probablement perdran diners perquè els mercats de productes digitals no gaudeixen de les proteccions bàsiques (...) que fan dels mercats financers nord-americans l'enveja del món", ha dit Behnam durant la seva declaració inicial.
Senadors demòcrates i republicans s'han expressat a favor d'augmentar la supervisió del mercat de criptodivises, malgrat que van reconèixer que la falta de coneixement sobre el seu funcionament dificulta aquesta legislació. Alguns representants han arribat a demanar directament la seva prohibició. Behman es va oposar a aquesta postura, ja que "les criptomonedes continuarien existint a l'estranger i els seus riscos acabarien tornant a nosaltres d'alguna manera". Dich Durbin, senador demòcrata, es va mostrar escèptic respecte que una oficina relativament petita com la CFTC pugui regular tan vast mercat.
La fallida de FTX
Una de les característiques específiques del model de negoci de FTX més criticades pel responsable de la CFTC han estat el fet que la plataforma funcionava com a broker, prestador i custodi dels diners dels seus clients, una cosa que no passa en els sistemes financers tradicionals. Behnam ha argumentat que amb la legislació proposada per Stabenaw i Boozman s'haguessin evitat les presumptes il·legalitats en què van incórrer FTX i moltes de les seves empreses afiliades.
Ha citat el cas de LedgerX, una filial nord-americana sota LA supervisió de la CFTC que no s'ha vist tan afectada per la crisi i podrà pagar als seus clients. El responsable de l'oficina ha assegurat que les normes que regulen LedgerX als Estats Units són la base de la legislació que suggereixen per supervisar el mercat de les criptodivises.
El passat 11 de novembre, la plataforma FTX, que va arribar a estar valorada en 32.000 milions de dòlars, es va declarar en fallida després que una gran quantitat de clients s'apressessin a retirar els seus fons, el que va provocar una crisi de liquiditat. El seu fundador, i fins aleshores màxim responsable, Sam Bankman-Fried, una de les cares més reconeixibles del negoci de les criptomonedes, va dimitir, després de la qual cosa va ser nomenada una nova directiva liderada per l'expert en fallides John Jay Ray III.
Ray i els advocats de la nova directiva sostenen que una "quantitat substancial" dels actius de la companyia podrien haver estat robats o estan desapareguts. Els nous gestors també han denunciat que l'empresa tenia una "absència total de controls corporatius" i una falta d'"informació financera fiable". Segons el diari The Wall Street Journal, que esmenta fonts anònimes, el Departament de Justícia i la SEC estan investigant a la companyia.