En una reunió esperada pels inversors, la Reserva Federal va prendre dimecres passat una decisió que ha sacsejat els mercats: la Fed va optar per una retallada de 50 punts bàsics en els tipus d'interès, superant les expectatives inicials d'una reducció més moderada. Aquest moviment posa en relleu el temor més gran de l'entitat pel que fa al futur econòmic dels Estats Units. S'espera que, per a finals del 2024, la Fed hagi reduït el seu tipus d'interès de referència a un rang entre el 4,25% i el 4,50%. Al llarg del 2025, els mercats confien que les baixades continuïn de forma gradual, assolint un nivell del 3,5% a finals d'aquell any, sempre pendents de les dades econòmiques

El context econòmic venia marcant senyals de refredament, amb un mercat laboral debilitat als Estats Units. El primer factor darrere de les baixades és la moderació de la inflació, que ha estat possible gràcies a la normalització dels preus de l'energia i l'estabilització de les cadenes de subministrament. En segon lloc, el creixement econòmic tant a Europa com als Estats Units ha mostrat senyals de desacceleració. Als Estats Units, el creixement del PIB s'ha moderat a una taxa de l'1,9% anualitzat en el segon trimestre del 2024, mentre que a la zona euro l'economia ha crescut a un ritme del 0,6% durant el mateix període, reflectint la debilitat de les grans economies com Alemanya.

Segons Almana Ahmed, responsable global de macro i assignació estratègica d'actius a Fidelity International, la retallada de 50 punts sembla ser una mesura preventiva. Ahmed també subratlla que els "coloms" estan ara al comandament de la política monetària de la Fed, la qual cosa suggereix que qualsevol deteriorament addicional al mercat laboral podria desencadenar retallades més ràpides.

Previsions de tipus

Les previsions de la Fed mostren una tendència de relaxació en els propers anys. Per al 2025, s'anticipa una retallada total de 100 punts bàsics, seguida d'una flexibilització addicional de 50 punts el 2026. Els analistes, com David Page, cap d'investigació macroeconòmica a AXA IM, pronostiquen que aquest any la Fed aplicarà dues retallades addicionals de 0,25%, la qual cosa portaria els tipus a tancar l'any amb una disminució significativa en el 4,5%.

Goldman Sachs estima que la Reserva Federal reduirà els tipus d'interès fins a situar-se entre el 4% i 4,25% a finals del 2025. La seva anàlisi es basa en l'expectativa que la inflació als Estats Units continuarà moderant-se, mentre que el creixement econòmic es mantindrà estable, però sense un impuls significatiu. No obstant això, adverteixen que la Fed procedirà amb molta cautela, especialment si l'economia mostra signes d'una desacceleració més aguda o si la inflació despunta a causa de factors inesperats, com una alça en els preus energètics. Aquest enfocament "pacient i gradual" és clau per evitar una reactivació de les pressions inflacionàries, un punt que recalca repetidament Jerome Powell, president de la FED.

Per la seva part, JPMorgan també preveu que la Fed continuarà amb les baixades de tipus, però el seu pronòstic és més conservador. Els analistes de JPMorgan suggereixen que els tipus podrien baixar fins al voltant del 4,5% per al 2025, subratllant que les incerteses sobre el creixement global, la guerra a Ucraïna i la possible volatilitat dels mercats financers podrien frenar una reducció més agressiva. Segons els seus economistes, encara que la inflació estigui sota control, la Fed continuarà prioritzant l'estabilitat financera i evitarà prendre decisions precipitades que podrien posar en risc els avenços aconseguits en la lluita contra la inflació.

Goldman Sachs estima que la Reserva Federal reduirà els tipus d'interès fins a situar-se entre el 4% i 4,25% a finals del 2025

Morgan Stanley, per la seva part, projecta un escenari similar, però amb una atenció més important als riscos associats al refredament de l'economia. Segons les seves previsions, la Fed podria reduir els tipus fins al 4% per a finals del 2025, però assenyalen que el procés serà lent a causa de la necessitat d'evitar un "aterratge forçós" de l'economia nord-americana. Morgan Stanley destaca que, si bé els nivells d'ocupació continuen sent sòlids, qualsevol contracció significativa en la creació d'ocupació o una desacceleració en el consum podrien portar la FED a replantejar les seves futures decisions sobre els tipus.

La retallada de tipus no ha deixat indiferents els mercats. Els rendiments dels bons a dos anys, que inicialment van caure de manera abrupta, només han baixat 2 punts bàsics, situant-se en el 3,62%. També les borses europees han reaccionat amb alces a la decisió de la Fed. Segons Gero Jung, economista en cap de Mirabaud Asset Management, els riscos per al mercat laboral han augmentat, i s'esperen més retallades de 25 punts bàsics fins a final d'any.

La incertesa sobre si la política de la Fed anuncia un cicle d'estímul més profund continua sent tema de debat. Sebastiano Chiodino, responsable d'inversions en Generali Asset Management, destaca que el banc central ha mostrat més disposició a actuar ràpidament per donar suport a l'economia. El ritme de les pròximes decisions estarà dictat per les dades macroeconòmiques, especialment al voltant de l'ocupació i la inflació.

Europa i el BCE

La decisió de la Fed agafa al Banc Central Europeu (BCE) amb dues rebaixes de tipus d'un quart de punt cada una el passat 6 de juny i el 12 de setembre. Ara bé, aquesta retallada de 0,5 punts podria canviar el ritme de descensos del BCE, que podria veure's pressionat a actuar en la seva pròxima reunió. Encara que els mercats europeus encara valoren amb una probabilitat del 30% una retallada de tipus a l'octubre, les accions de la Fed podrien alterar aquest escenari.

Les perspectives dels principals bancs d'inversió per a les baixades de tipus d'interès el 2025 reflecteixen un consens generalitzat sobre un enfocament gradual i cautelós, encara que amb diferències quant al ritme i la magnitud de les reduccions previstes.

Per als inversors, el missatge és clar: cal aprofitar el moment. La història ha demostrat que, en absència de recessió, les baixades de tipus solen ser alcistes per a les borses. En paraules d'experts com Víctor Alvargonzález, estrateg d'inversions i fundador de Nextep Finance, mantenir-se fora del mercat en un context de retallades és perdre una oportunitat, ja que les retallades de tipus històricament impulsen el creixement borsari. La decisió de la Fed, encara que inesperada per a alguns, ha estat ben rebuda pels mercats. Tal com sentencia Alvargonzález, "al mercat li agrada el lideratge", i la Fed ha mostrat un lideratge clar en el seu enfocament preventiu davant dels reptes que enfronta l'economia dels Estats Units.