Les grans tecnològiques mundials —conegudes com les set magnífiques al sector—, que són Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta i Tesla, han perdut més 5,3 bilions de dòlars de capitalització des dels màxims assolits els últims mesos, en un context en el qual els mercats mundials s'enfonsen per la guerra comercial i la por que aquestes polítiques provoquin una recessió econòmica mundial.

A tancament de divendres passat, la capitalització borsària d'aquestes companyies s'ha reduït de manera dràstica, i cap no aconsegueix mantenir els 3 bilions de dòlars de valor en borsa que van arribar a registrar mesos enrere, com en el cas d'Apple, Microsoft o Nvidia.

Segons dades recopilades per EFE, la capitalització d'Apple ha passat dels 3,89 bilions de dòlars als 2,83 bilions actuals. Així mateix, Nvidia ha reduït la seva capitalització borsària dels 3,71 bilions de dòlars fins als 2,3 bilions de dòlars registrats actualment, i, en el cas de Microsoft, la seva valoració ha descendit fins als 2,68 bilions de dòlars (davant els màxims de 3,38 bilions). Altres tecnològiques, com Tesla, l'han reduïda fins als 760.100 milions de dòlars (1,54 bilions), o Meta, fins a 1,28 bilions (1,87 bilions).

D'aquesta manera, les set magnífiques, que les setmanes posteriors a la victòria de Trump van registrar forts guanys arran de la bona relació dels seus presidents amb el mandatari nord-americà, veuen com ara se'n redueix dràsticament el preu al mercat. En el cas de Tesla, les seves accions han caigut més del 16% les dues últimes sessions, i des de principi d'any cedeixen més d'un 40%. El seu director executiu, Elon Musk, persona de confiança de Trump, ha emprès un fort pla de retallades de l'Administració, amb acomiadaments massius de treballadors federals. Nvidia també perd més del 36% en l'any; Apple, Amazon i Alphabet (matriu de Google), gairebé un 28%; Meta, un 21% i Microsoft, més del 19%.

"Les valoracions de les set magnífiques van pujar massa"

Després que dimecres passat el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés aranzels globals del 10%, i unes taxes superiors per a altres regions i països, com la Xina i la Unió Europea, Wall Street s'ha enfonsat, amb pèrdues que a les dues últimes sessions han vorejat el 10%, en el cas del Dow Jones, i el 12%, en el tecnològic Nasdaq. En el cas de les tecnològiques, les caigudes també han superat els dos dígits en la majoria dels casos. Durant els últims anys, aquestes empreses han registrat forts guanys, i amb això, han sostingut als índexs nord-americans.

Tanmateix, els experts reconeixen que les valoracions van pujar "massa" i, ara, en un context de desfeta al mercat, es corregeixen "amb violència". "I encara no hi ha senyals de terra clars", apunten els experts d'eToro.

En el cas d'algunes companyies com Apple, les últimes caigudes responen a la seva forta dependència de la producció a Àsia, assenyala XTB, que afegeix que els Estats Units s'enfronten a una desacceleració econòmica i a una pèrdua de confiança entre els inversors, ja que a conseqüència dels aranzels, els indicadors macroeconòmics podrien deteriorar-se encara més, mentre que la inflació podria augmentar més de l'esperat, "en contra de les previsions de la Reserva Federal dels EUA".