Aquesta tercera setmana d'agost, previsiblement amb una mica més de volum que la passada del pont, vindrà molt condicionada pels moviments dels bancs centrals de tothom (organitzada per la Reserva Federal de l'Estat de Kansas City) que podria donar pistes als mercats sobre possibles moviments en els tipus d'interès, en especial de la FED. Semblen haver quedat enrere les convulsions de la primera setmana del mes per l'ensorrament del Nikkei, arrossegat per la revalorització del ien japonès que resta competitivitat internacional a les seves exportacions i, preparat, per un temor una mica forçat d'una aturada en l'economia dels Estats Units. Es va arribar a insinuar una possible recessió.
Així, en aquesta tercera setmana del tòrrid mes estival, els ànims caminaran agitats en espera de la reunió anual de banquers centrals procedents de tot el món a Jackson Hole (Wyoming, EUA), que comença dijous vinent i finalitza dissabte. Les últimes dades que venen de l'altre costat de l'Atlàntic han asserenat els ànims als mercats borsaris. Aquesta setmana que deixem enrere s'han conegut els d'ocupació i consum publicats que refreden la por passatgera d'una recessió i una inflació que sembla apuntar a una baixada de preu dels diners. Els analistes especulen que en el segon semestre podrien arribar a sumar-se fins a tres descensos.
A més, després de l'huracà que va produir la pujada d'un quart de punt, la primera en més de 30 anys, per part del Banc del Japó ha fet escampar-se la prudència al regulador monetari asiàtic, que ha optat per retardar un segon moviment a l'alça. El que ha calmat les aigües als inversors, no només als d'aquesta part del món. Molta gent s'ha llançat aquests mesos a demanar crèdits en iens (amb tipus d'interès zero), per fer actius emesos en altres divises a la recerca de més rendibilitats. Conegut com a carry trade.
Actes FED i BCE
No obstant això, no és previsible que es puguin treure conclusions clares procedents de les idíl·liques muntanyes de Jackson Hole. Genera cada any massa expectatives, encara que la discreció és la nota principal del meeting dels responsables mundials de gestionar la política monetària.
Però aquesta setmana té més sorpreses que, potser, aportin alguna pista addicional: el BCE i la FED publiquen les actes de les seves últimes reunions, amb les antenes dels inversors molt atentes. La Fed farà pública la seva acta aquest dimecres, el dia anterior a Jackson Hole, que condicionaran les paraules del seu president, Jerome Powell, en el cim dels bancs centrals. Coincidint amb la inauguració, el Banc Central Europeu (BCE) publicarà les actes de la seva reunió de juliol, en la qual va mantenir els tipus d'interès en el 4,25% després de la retallada d'un quart de punt de juny. Sentirem les conclusions de Christine Lagarde també des del retir de Jackson Hole.
Punt de vista dels analistes
No obstant això, com és costum, els inversors seguiran molt pendents dels indicadors econòmics a banda i banda de l'Atlàntic, tant els recents com els per conèixer en aquesta setmana. Les vendes detallistes i peticions de subsidis d'atur dels EUA, coneguts dijous, van reduir les expectatives de recessió per un 'aterratge suau' de l'economia nord-americana.
"Aquestes dades demostren una vegada més que el risc de recessió continua sent baix als EUA, fins i tot quan l'economia es desaccelera des de nivells de creixement insosteniblement forts", recalca Ronald Temple, estrateg en cap de Mercados de la firma de serveis financers Lazard a EFE. Segons la seva opinió, "els arguments a favor d'una flexibilització de 25 punts bàsics per part de la Reserva Federal són sòlids com una roca, però hi ha pocs senyals que suggereixin la necessitat d'una reducció de 50 punts bàsics".
Tiffany Wilding, economista de Pimco, una de les gestores de fons més grans del món, l'evolució dels preus, assenyala a la mateixa agència que "hauria d'augmentar encara més la confiança de la Reserva Federal en què la inflació està tornant de forma sostenible al seu mandat a llarg termini del 2%". "La moderació dels preus, juntament amb el refredament dels mercats laborals, ha equilibrat els riscos d'inflació i ha augmentat l'atenció sobre l'economia real i els riscos d'ocupació", apunta. No obstant això, precisa que "una anàlisi més detallada" de les dades mostra que l'augment de l'atur respon més a una creixent oferta de mà d'obra, per la immigració, que a la pèrdua de llocs de treball.
"Les dades d'inflació dels EUA de dimecres van portar bones notícies per als inversors i els bancs centrals", coincideix Felipe Villarroel, gestor de carteres de Vontobel. Segons l'analista, "encara que el descens de la inflació subjacent dels béns va ser més gran de l'esperat, l'informe també contenia algunes dades negatives de menor importància", en especial el repunt dels preus dels serveis bàsics "pel temut component de l'habitatge". "Malgrat aquestes dades menys encoratjadores, creiem que aquest conjunt d'estadístiques reforça els arguments a favor que la Fed retallarà els tipus al setembre", pronostica. Villarroel aposta, igualment, per una baixada de 25 punts bàsics, i considera que "les probabilitats d'una retallada de 50 punts bàsics han disminuït", subratlla.
Karen Manna, gestora de la firma nord-americana Federated Hermes, planteja algunes objeccions a l'optimisme generalitzat entorn de l'evolució dels preus. "Si la inflació és més baixa, està el consumidor renunciant a comprar? O és que alguns comerciants han forçat massa els preus i ja no són competitius? Hi ha més preguntes que respostes", assenyala. Fed "poden donar sempre alguna pista", si bé el determinant seran "les dades puntuals" que vagin sortint. "El missatge que sí que crec que llançaran és que, en tant que la inflació es mantingui en els nivells en els quals està ara, sí que pot anar aixecant el peu de l'accelerador. Poden anar generant-se baixades dels tipus d'interès. I evidentment, el que continuen vigilant és que es produeixi un aterratge suau", apunta.
Indicadores macros
Al marge de Jackson Hole i les actes del BCE i la FED, a Europa, Eurostat publicarà dimarts les dades definitives d'inflació a l'eurozona de juliol. Aquell mateix dia es coneixeran els PMI manufacturers i del sector serveis a França, Alemanya, Regne Unit, Estats Units i en el conjunt de l'eurozona.
Als Estats Units i al Regne Unit, "l'impuls de les dades ha estat en general més favorable que en la zona euro, però també allà la confiança en el creixement podria rebre un nou estímul", expliquen els analistes d'Allianz Global Investors. Per finalitzar la setmana, divendres, el Govern del Japó publicarà l'índex de preus de consum (IPC) de juliol, una dada rellevant després de l'enduriment monetari al país i la ràpida apreciació del ien.