L'Ibex 35 ha acabat la setmana amb un resultat pla, només ha pujat un 0,16%, fins a situar-se en els 10.111,9 punts, en una setmana en la qual els mercat han mostrat un comportament lateral malgrat l'arribada d'importants referències macroeconòmiques i després del 'ral·li' alcista que va començar a finals d'octubre i que només es va veure frenat la passada setmana, quan va caure un 1,25% i va perdre els 10.

200 punts. Així, a falta de tres sessions per tancar l'any (no obrirà ni el dilluns 25, dia de Nadal, ni el dimarts 26), el principal indicador del mercat espanyol acumula una revalorització del 22,88%.

L'analista de XTB, Javier Cabrera, ha valorat que l'Ibex s'anota una setmana plana en què els mercats esperen ja el començament de 2024, atès que les dades 'macro' tampoc no semblen haver impactat de manera directa a l'índex espanyol, que juntament amb seus homòlegs europeus experimenten la calma després del 'ral·li' de novembre.

A l'agenda macroeconòmica ha destacat, després del carrusel dels bancs centrals i les perspectives de retallades de tipus de la passada setmana, l'índex IFO d'Alemanya al desembre, que ha estat per sota de l'esperat i que reflecteix, segons Cabrera, la delicada situació econòmica que viu la principal potència del continent.

Així mateix, s'ha conegut que la inflació de l'Eurozona per al novembre va ser del 2,4% en taxa interanual i la subjacent es va situar en el 3,6%, en tant que la inflació PCE dels Estats Units al novembre s'ha moderat més del previst, fins a caure al 2,6% en taxa general i al 3,2% la subjacent.

Referent a dades de creixement econòmic, aquesta jornada s'ha publicat que l'economia espanyola va créixer entre juliol i setembre un 0,3% (l'avenç interanual del PIB es va situar en el tercer trimestre en l'1,8%), la qual cosa suposa una dècima menys que en el trimestre anterior, gràcies a la tirada del consum i malgrat que la inversió es va situar en negatiu.

Ahir es va informar que el producte interior brut (PIB) dels Estats Units va registrar un creixement de l'1,2% en el tercer trimestre de l'any, el que representa una dècima per sota de l'estimació prèvia, tot i que encara a un ritme d'expansió molt superior al 0,5% del segon trimestre de 2023; del seu costat, el Regne Unit va registrar una contracció del 0,1% en el tercer trimestre respecte dels tres mesos anteriors, quan la segona economia més important d'Europa es va estancar.

En l'àmbit empresarial, Cabrera ha ressenyat que la notícia més important ha estat l'anunci oficial de l'entrada de l'Estat espanyol a través de la SEPI en Telefónica, amb l'objectiu d'adquirir un 10% de les accions i contrarestar la influència que pogués arribar a tenir STC. Després d'això, la 'teleco' ha tancat la setmana amb una caiguda de l'1,13%.

Així s'han mogut els components de l'Ibex

Davant d'aquesta conjuntura, en l'evolució setmanal ha destacat l'avenç de Rovi (+5,11%) gràcies al missatge positiu de Moderna sobre la seva vacuna contra el càncer de pell, que es fabricarà amb la tecnologia en la qual la farmacèutica espanyola és especialista. L'han seguit ArcelorMittal (+4,44%); Repsol (+2,06%); Bankinter (+2%); Grifols (+1,93%); Merlin Properties (+1,82%) i Inditex (+1,77%).

Per contra, els valors amb pitjor acompliment en la setmana han estat Enagás (-6,93%); Mélia Hotels (-4,41%); Acciona Energia (-3,7%); Acciona (-2,7%); Naturgy (-2,59%) i Unicaja (-2,56%).

Al tancament d'aquest divendres, Londres ha estat l'única plaça europea juntament amb Madrid en guanyar terreny en pujar un 0,8%, mentre que Milà ha cedit un 0,07%; Frankfurt un 0,27% i París un 0,37%.

A l'hora de tancament en el Vell Continent, el barril de cru Brent, de referència a Europa, s'encaria el 3,5% en la setmana, a 79,2 dòlars, mentre que el WTI nord-americà s'apreciava el 3%, a gairebé 74 dòlars el barril.

Matèries primeres i divises

Des de XTB han remarcat que als mercats de matèries primeres ha destacat la sortida d'Angola de la OPEP per discrepàncies amb altres membres i, "malgrat que tan sols produeix un milió de barrils diaris, marca molt bé la tensa situació que viu el cartell en l'actualitat".

Al mercat de divises, l'euro s'apreciava l'1% respecte al dòlar dels EUA en comparació amb el tancament de divendres passat, a 1,1005 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària.

Per la seva part, al mercat secundari de deute, l'interès del bo espanyol a deu anys ha tancat en el 2,873%, nivells de fa just un any, en restar alguna cosa més d'una dècima, en tant que la prima de risc (el diferencial amb el bo alemany) s'ha situat en els 89,7 punts.

Tot això, a més, després que aquesta setmana els Veintisiete de la Unió Europea (UE) acordessin la reforma de les regles fiscals que, després de quatre anys congelades per la pandèmia, tornen a limitar el deute i el dèficit dels Estats membre.