La fallida de FTX acaba de complir dos mesos i, encara, continua fent parlar. La realitat és que el desastre de l'empresa, que una vegada va estar valorada en 32.000 milions de dòlars, ha deixat diverses seqüeles al mercat de les criptomonedes. FTX, a més de lapidar qualsevol esperança alcista dels criptoactius el 2022, continua sacsejant l'estructura de la resta de criptoplataformes.
I és que, una de les conseqüències directes que ha tingut l'hecatombe de FTX ha estat el creixement de la desconfiança dels inversors cap aquest tipus de companyies. Malgrat que el mercat va prenent consciència que el problema de FTX ha estat un error humà i no un de relacionat amb els actius, els inversors no acaben de confiar en les criptoplataformes.
La fallida de FTX ha elevat la susceptibilitat dels criptoinversors. Qualsevol moviment d'aquestes companyies es mira amb més atenció. I és que, una altra de les problemàtiques que ha generat el cessament d'operacions de la firma fundada per Bankman-Fried és la inestabilitat al si de les plataformes cripto.
La fallida va arribar en mal moment
La fallida de la companyia es va sumar als problemes que arrossegava el sector. El mercat de les criptomonedes estava collat pel desastre de LUNA, i la fallida de Celsius. Però, a més d'això, la situació macroeconòmica va llastar la cotització dels principals actius. Les pujades de tipus d'interès que els principals bancs centrals han anat duent a terme, han estret la butxaca de l'inversor, la qual cosa s'ha traduït en una caiguda dels actius.
Tot això ha fet que diverses criptoplataformes facin importants retallades a les seves plantilles, com és el cas de Coinbase, que recentment va acomiadar prop de 1.000 treballadors. A altres plataformes els ha obligat a cessar operacions en mercats internacionals, com és el cas de Kraken al Japó. L'empresa és una altra de les que va dur a terme un ajustament de plantilla a començaments de desembre.
Silvergate Capital, una altra damnificada
I una altra de les empreses que està donant símptomes de contagi pel mal moment del mercat és Silvergate Capital. L'entitat bancària, malgrat portar operant des de 1.988, va adquirir protagonisme al sector de les criptomonedes per començar a operar amb elles. Els experts el cataloguen com un criptobanc. Altres de les particularitats de la companyia és que és un valor cotitzat de la Borsa de Nova York.
Sigui com sigui, els experts han expressat les seves preocupacions sobre la salut financera del banc després de la fallida de FTX. El desastre de l'empresa amb seu a les Bahames continua perforant el negoci d'altres empreses amb un negoci similar al de FTX. I, en el cas de Silvergate Capital, ha alentit projectes i, per si no n'hi hagués prou, el va portar a anunciar l'acomiadament del 40% de la seva plantilla la setmana passada.
La firma nord-americana va justificar la sortida d'unes 200 persones a fi d'adaptar-se a la situació que travessa el sector de les criptomonedes. Tot això ha arribat després que, com li va passar a Binance amb la retirada massiva d'USDC taxada en més de 3.000 milions de dòlars, Silvergate Capital veiés com els clients van retirar els seus fons de manera massiva. Segons mitjans especialitzats, els usuaris del banc van retirar més de 8.000 milions de dòlars en els últims tres mesos de 2022.
Els motius de la retirada massiva de clients
El motiu resideix en la fallida de FTX, però, sobretot, en els llaços que Silvergate Capital tenia amb l'empresa trencada. A mitjans de desembre, l'entitat bancària nord-americana va rebre una demanda col·lectiva en la qual titllaven Silvergate de responsable en "el foment del frau en les inversions de FTX". El banc mantenia comptes tant de l'empresa fundada per Bankman-Fried com d'Albereda Research, el fons de cobertura del fundador de FTX.
Alhora, un altre dels punts que va catalitzar les retirades massives dels clients va ser l'advertiment que van llançar els reguladors dels Estats Units. Aquests van explicar als bancs amb negoci al sector de les criptomonedes que "era molt probable que fos incompatible amb les pràctiques bancàries segures i sòlides".
Per això diversos usuaris de Silvergate van decidir sortir de la companyia. Per fer passar el mal moment, i per tapar el forat generat per la sortida massiva de clients, l'empresa va vendre 5.200 milions de dòlars en actius.
Silvergate no agafa el vol en borsa
La companyia és un valor cotitzat de la Borsa de Nova York, on la seva acció no para de depreciar-se. En l'última sessió borsària, Silvergate Capital va experimentar un decreixement superior al 4%. Aquesta caiguda se suma a l'acumulada aquest any, que malgrat ser de menys de dues setmanes, manté un decreixement del 31%.
L'entitat nord-americana manté un decreixement proper al 91% en els últims dotze mesos. Però, escurçant els temps, Silvergate Capital manté una caiguda del 77% des que van començar els rumors d'una possible fallida de FTX. Després de la confirmació de la fallida, l'empresa ha mantingut una dinàmica similar a la mostrada pels criptoactius.
L'entitat bancària és una altra de les companyies que està notant la pressió exercida pel mal moment del sector de les criptomonedes. Malgrat que, de moment, manté les seves operacions, la companyia ja ha dut a terme importants ajustaments de plantilla i ha experimentat una sortida massiva de clients. Cal veure si és capaç d'aguantar el vendaval que sacseja a l'escenari cripto.