Els valors de petita capitalització (small caps) han despertat aquest mes de juliol als Estats Units i l'índex Russell 2000 s'ha revaloritzat un 8% en el que va de mes, mentre el tecnològic Nasdaq es manté pla en el mateix període, ancorat en els 17.800 punts. Els experts apunten que aquests valors han despertat del seu moviment lateral dels últims anys en què els diners només s'han fixat en les tecnològiques. El seu rendiment ha estat inferior al dels valors de creixement del S&P en aproximadament un 27%, i la rendibilitat de la renda variable nord-americana ha estat molt concentrada en aquests últims.
També a Europa l'índex Small Stoxx Europe 200 ha aconseguit pujar el 3%, davant l'indicador dels grans valors, el EuroStoxx 50 que no s'ha mogut en aquestes sessions. Al mercat espanyol, l'índex Small Caps acumula l'any una pujada del 8,65%, mentre que el mitjanes companyies gana el 6,9%, ambdós per sota de l'Ibex 35 que puja el 10,34%.
No només els baixos preus i el diferencial de rendibilitat acumulat en els últims anys expliquen aquesta rotació dels diners cap a les petites i mitjanes empreses cotitzades. Existeixen dos clars arguments. En primer lloc, la bona dada d'inflació de l'economia nord-americana el mes de juny que va baixar fins al 3% i facilita el camí perquè la Reserva Federal (Fed) retalli els tipus d'interès. Els petits valors són especialment sensibles a la caiguda de tipus per tal com abarateix el seu finançament sempre més elevada que la de les grans companyies.
Com expliquen els analistes d'Hamco Financial, l'escenari de tipus més baixos "afavoreix a les small caps en termes relatius davant les grans companyies, perquè milloraria el seu accés al finançament, un comportament que s'ha repetit històricament després de les baixades de tipus d'interès". I com apunten des de Renda 4, la rotació cap a les petites companyies continua des de la bona dada d'IPC americà de juny reforcés les expectatives de retallades de tipus per part de la Fed".
Els petits valors són especialment sensibles a la caiguda de tipus, ja que abarateix el seu finançament, sempre més alta que la de les grans companyies
L'altre factor important és la guerra tecnològica amb la Xina que està ocupant un primer pla en els últims dies pels seus efectes adversos per als gegants del sector al món. Part dels diners que atreuen aquests valors anirien amb destinació als menys capitalitzats. Amb vista a les eleccions del proper mes de novembre als Estats Units, els actuals candidats -Joe Biden i Donald Trump- han incidit en un control més gran de la tecnologia cap al gegant asiàtic. Així mateix, sobretot el republicà Donald Trump té per objectiu la reindustrialització dels Estats Units, la qual cosa afavoreix les petites i mitjanes companyies del país. Un procés de retrocés en la globalització que impulsa les empreses nacionals amb la imposició d'aranzels a la Xina que, en el cas de Trump, suposarien un 60% sobre el preu.
Tanmateix, Chris Iggo, director d'inversions en la gestora de fons AXA Investment Managers considera que l'enlairament dels petits valors davant les tecnològiques anirà molt lligat a l'evolució dels seus beneficis. "La valoració relativa actual dels valors de creixement davant els de petita capitalització presenta algunes característiques de final de cicle. En el període 1999-2000, el factor que va cedir va ser la valoració dels valors tecnològics.
Atès el molt que es parla de la naturalesa concentrada del ral·li de la renda variable nord-americana, no pot descartar-se algun tipus d'ajustament de valoració". I afegeix: "Tanmateix, és difícil determinar quin seria el desencadenant. La decepció dels resultats o la sensació que l'entorn polític posterior a les eleccions nord-americanes podria no ser favorable a les empreses tecnològiques podrien ser factors desencadenants. D'altra banda, la pròxima temporada de resultats podria tornar a donar uns ingressos elevats, la qual cosa posaria en relleu com de fonamental que és la revolució tecnològica," explica.
Diferències entre Europa i els Estats Units
Els analistes del banc nord-americà Goldman Sachs expliquen que en termes absoluts, les empreses de petita capitalització d'EE. UU. i Europa estan un 16% per sota del seu màxim de 2021. Això sí existeixen diferències significatives entre els dos índexs, el Russell nord-americà i el Small Stoxx Europe. Així, una proporció important de les empreses de petita capitalització dels EUA es troba en les primeres etapes del seu cicle de vida, mentre que una part de les empreses de petita capitalització europees són antigues empreses de gran capitalització en un declivi estructural.
Així, a Europa, 6 empreses de petita capitalització es trobaven en realitat entre les de gran capitalització índex fa 10 anys, i 28 empreses de petita capitalització eren de mitjana capitalització. Això és consistent amb el fet que s'espera que gairebé un terç del Russell 2000 (31%) no sigui rendible durant els propers 12 mesos davant només el 2% de la petita capitalització europea (2% de la gran capitalització europea).
Així, el Russell 2000 és més un índex de creixement que l'europeu. Actualment, el consens del mercat espera que els seus guanys creixin un 25% anual per a 2026 (12% per al S&P500), davant l'11% de les empreses de petita capitalització europees.
En termes de composició del sector, les empreses de petita capitalització dels EUA tenen més serveis de salut (biotecnologia), tecnologia i energia que les empreses de petita capitalització europees, i menys en béns arrels, serveis financers i industrials. Això significa que "les empreses de petita capitalització nord-americanes tendeixen a ser sensibles a taxes d'interès a causa de la seva durada (especialment per a noms de biotecnologia i tecnologia), mentre que les empreses de petita capitalització europees tendeixen a ser sensibles als tipus d'interès a causa dels seus balanços," indiquen des de Goldman.