Société Générale ha demanat calma al Banc Central Europeu (BCE) en la seva política monetària. El president del banc francès, Lorenzo Bini Smaghi, ha recomanat a l'organisme que actuï amb cautela en la seva pròxima reunió per determinar la pujada dels tipus d'interès per la crisi bancària desencadenada aquest dimecres. La institució que presideix Christine Lagarde es reuneix aquest dijous 16 de març i tots els ulls estan posats en l'evolució de la banca i com afectarà la decisió que prengui el BCE.
L'enfonsament de Credit Suisse arran que el seu màxim accionista, el Banc Nacional Saudita, anunciés que deixa d'injectar capital en l'entitat suïssa ha produït un terratrèmol als mercats europeus, amb caigudes pronunciades als principals bancs. De fet, Société Générale és una de les firmes més afectades en la sessió d'avui, que ha estat suspès de cotització al costat del banc suís i als italians Muntanya de Paschi i Unicredit per la caiguda borsària.
Una situació que se suma al caos dels últims dies provocat per la fallida de Silicon Valley Bank i Signature Bank, posteriorment intervinguts pels Estats Units per garantir que els seus clients poguessin accedir als dipòsits i evitar així un efecte contagi. El succés ha obert el debat sobre si la Reserva Federal dels EUA ha de posar fre a les alces de tipus, que decidirà la setmana que ve. Per la seva part, la situació de Credit Suisse i el pànic desencadenat en altres bancs europeus posa el focus en la decisió que el BCE prengui demà.
Ajornar un mes les alces de tipus o aplicar una pujada menor
En aquest sentit, el president de Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, qui va ser membre del comitè executiu del BCE, ha demanat calma a l'organisme monetari aquest dimecres en una entrevista amb el diari alemany Boersen-Zeitung que les turbulències en el sistema bancari nord-americà podrien influir en la política monetària. "Quan una part del sistema financer entra en crisi, és normal que hi hagi algun contagi a tot el sistema, ja que els inversors tendeixen a preguntar-se: 'Qui segueix?'".
En aquest sentit, Bini Smaghi creu que el contagi financer "és sinònim de cert enduriment de les condicions monetàries". És per això que el màxim executiu del banc francès considera que el BCE hauria de relaxar la seva política d'encariment del preu dels diners. "Aferrar-se a la pujada de 50 punts bàsics com si res no succeís significa adoptar una postura més dura del que es pensava", argumenta l'exmembre de la Junta Executiva del BCE.
Així, assegura que ajornar la decisió un mes o aplicar una alça només de 25 punts bàsics en lloc dels 50 previstos "no seria un problema si s'expliqués bé". El BCE es reuneix aquest dijous per discutir sobre la política monetària en un moment en què encara no ha guanyat la batalla contra la inflació i han aparegut turbulències als mercats financers després de la fallida de Silicon Valley Bank a què s'afegeixen les deslligades per la mala situació financera de Credit Suisse.
Si bé el pànic borsari dels últims dies torna a obrir el debat de la intensitat amb què els bancs centrals haurien de continuar la seva estratègia monetària, les previsions del mercat per a la cita de demà no preveuen que el BCE tregui el peu de l'accelerador. S'espera que mantingui els seus plans d'incrementar mig punt percentual els tipus, ja que la inflació continua tensant l'economia i baixant a un ritme menor de l'esperat.