El sector de les criptomonedes sembla que continua deixant notícies fins a l'últim dia de l'any. Durant el matí d'ahir, 27 de desembre, Kraken, un dels exchanges de criptomonedes més importants del mercat, va anunciar la seva sortida del Japó per a principis de l'any que ve. Malgrat que la notícia pot entendre's com una mera decisió empresarial o estratègica, es tracta de l'última mostra de la debilitat que el mercat de les criptomonedes ve mostrant al llarg del curs.

L'any dels criptoactivos ha estat per oblidar. Tant els inversors com les criptoplataformas han hagut de bregar amb la pressió baixista que, fins al dia d'avui, sacseja al mercat dels actius electrònics. Malgrat que Kraken ha demostrat ser una plataforma segura i amb una estructura financera assentada, no ha pogut combatre contra el mal moment del sector cripto al mercat japonès.

Kraken no veu futur al Japó

L'exchange de criptos va comunicar que la decisió d'abolir el negoci d'intercanvi cripto registrat en l'Agència de Serveis Financers del Japó, "forma part d'una estratègia global de Kraken per prioritzar la inversió de recursos on siguin més adequats per aconseguir l'èxit a llarg termini per a la companyia". La firma d'intercanvi d'actius justifica aquesta decisió a causa de "la situació actual que envolta al mercat japonès i la caiguda del mercat global de les criptomonedes".

La realitat és que l'economia japonesa, malgrat ser una de les més potents del món, està en un moment baixista. De fet, ahir mateix el Banc del Japó va al·legar que el país asiàtic està "en fase crítica" per obtenir estabilitat de preus. A més d'això, el ien japonès marca un decreixement del 8% davant l'euro, i una caiguda propera al 14% davant el dòlar. Això, a més d'altres detalls macroeconòmics, han fet que el comerç japonès es vegi perjudicat i, per tant, companyies com Kraken.

Un moment "feble" per al mercat cripto

Malgrat això, l'empresa d'intercanvi de criptomonedes també ha posat èmfasi en el mal moment del mercat dels actius electrònics. Kraken, en el seu comunicat, parla del "mercat criptogràfic feble en l'àmbit mundial" com un dels motius que els ha 'obligat' a sortir del Japó. I és que el sector de les criptos s'ha vist embolicat en una voràgine marcada per la inestabilitat, el temor inversor, i una retrotracció de la inversió en aquests actius.

Les criptos s'han vist sacsejades per les pujades de tipus dels principals bancs centrals del món, a més de per l'efecte de la inflació. Les restrictives polítiques monetàries dutes a terme per la Fed, el BCE… han minvat la capacitat inversora de milions de clients de plataformes exchanges. Aquesta caiguda de la demanda és un dels motius que ha fet que l'interès inversor decreixi.

Diverses fallides al llarg de l'any

A més d'això, l'exercici ha deixat diverses fallides de criptoplatafromas i el cessament d'activitat d'empreses a diversos països a causa del moment baixista de l'entorn de les criptos. Des de maig, moment en el qual va caure LLUNA i el TerraUSD, el mercat cripto va encendre totes les alarmes davant d'un possible daltabaix conjunt del sector. Amb l'ensorrament de LLUNA, diverses plataformes es van veure afectades per les sortides massives dels inversors, una cosa que va rebaixar la liquiditat d'aquestes empreses.

Al llarg de l'any s'han donat situacions que, com poc, han elevat el temor i la susceptibilitat dels inversors. Per exemple, Celsisus, una altra de les grans plataformes d'intercanvi cripto, es va declarar en fallida a mitjans de juliol per no aguantar les condicions del mercat. Després d'això, Binance, la plataforma d'exchange més gran del sector, ha realitzat diverses aturades temporals en la venda d'actius concrets, una cosa que no ha agradat al mercat i que, com passés amb la resta de les fallides, ha aixecat la por entre inversors.

Però la que ha estat la fallida més gran del sector i l'ha posat cap per avall l'entorn de les criptomonedes ha estat la de FTX. L'empresa expresidida per Sam Bankman-Fried és, fins ara, el daltabaix més gran del sector i un dels més imponents del sector financer general. Malgrat que ha passat més d'un mes i mig des que FTX es va declarar en fallida, el cas continua fent parlar.

Kraken s'acomiada del Japó per segona vegada

Tots aquests casos han alimentat la pressió baixista sobre el mercat de les criptomonedes. Així, i amb unes circumstàncies com les actuals, Kraken ha decidit abandonar el mercat japonès per segona vegada en menys de vuit anys. Es pot destacar que des de 2014 fins a 2018, la plataforma va mantenir operacions d'intercanvi. Després d'això, des de 2020 fins al pròxim 31 de gener de 2023, data en la qual Kraken té datat sortir del mercat japonès, haurà estat la segona etapa de les empreses al país nipó.

L'últim mes venia sent complex per a la criptoplataforma a la nació asiàtica. La companyia va anunciar 1.100 acomiadaments el novembre passat, la qual cosa va suposar una pèrdua del 30% de la seva força laboral. Kraken va explicar que els cessaments eren necessaris per "adaptar-se a les condicions actuals del mercat".

Un mes més tard, l'empresa ha anunciat el tancament d'operacions al Japó el pròxim 31 de gener. Kraken fa les maletes i, encara que manté la seva demarcació al sector de les criptomonedes, la sortida del mercat japonès és una nova mostra de la debilitat actual de l'entorn criptogràfic.