La tecnologia domina una altra vegada els guanys més elevats als mercats financers. L'índex tecnològic Nasdaq, a una setmana perquè acabi l'any, ofereix una revalorització del 54% i la principal criptodivisa, el bitcoin, s'ha apuntat una pujada del 162% aquest any. Enrere va quedar un 2022 de fortes pèrdues per a aquests valors com a conseqüència de la pujada dels tipus d'interès i el relatiu fre de la seva activitat després del boom provocat pel confinament del covid-19 des de 2020.

I aquest bona evolució es reflecteix en els fons d'inversió, ja que la bolla tecnològica lluu en 9 dels 15 fons més rendibles l'any en aquells instruments d'estalvi col·lectiu comercialitzats per gestores espanyoles. No obstant això, els altres sis fons tenen referències a índexs nord-americans com el S&P 500 en el qual la tecnologia té un pes molt destacat. Així, invertir de forma temàtica en tecnologia o fer-ho amb referències a índexs dels EUA ha estat el camí dels guanys més importants.

El fons més rendible de l'any ha estat el Gestió Boutique VI Opportunity FI que acumula una revalorització del 97,4%, gestionat per Andbank, amb un 70% de la seva exposició als Estats Units, preferentment en bancs (53,8%) i un 16,6% en tecnològiques. Li segueixen en guanys Rural Tecnològic Renda Variable FI (55,17%), Mutuafondo Tecnológico FI (54,6%), Renda 4 Multigestió Andrómeda Value Capital FI (49,16%), Bankinter EE.UU Nasdaq 100 FI (47,55%), Myinvestor Nasdaq 100 FI (47,17% i Bankinter Tecnologia FI (43,93%). Tots ells carregats de valors lligats a Internet i a les noves comunicacions, amb especial pes en els anomenats set magnífics (Apple, Microsoft, Meta (Facebook), Amazon, Alphabet-A, NVIDIA i Tesla).

 

També el sector financer ha afavorit les plusvàlues més importants en els fons en un any en què el que, curiosament, els analistes no apostaven per la renda variable. Amb dades d'Inverco, els fons d'accions han viscut sortides de diners, tret d'en el cas de la categoria de Renda Variable Internacional amb un augment de només un 7,3% fins als 51.017 milions d'euros. En el cas dels de renda variable espanyola, el patrimoni va baixar un 4%, i els mixtos de borsa també van tenir sortides de diners.

En el conjunt de l'any, els fons de Renda Fixa (tant a llarg termini com curt a curt termini), Rendibilitat Objectiu i Monetaris, concentren gairebé la totalitat de les noves subscripcions amb gairebé 34.600 milions d'euros. Al contrari, els Fons Globals i Renda Fixa Mixta Internacional lideren els fluxos de sortida (7.983 milions d'euros i 4.122 milions, respectivament).

Bones perspectives

El consens dels analistes per al proper any apunta a un millor comportament dels bons que de les accions: en aquest 2023 amb igual previsió, es van equivocar. La desacceleració econòmica és clau per a aquest pronòstic ja que provocaria una menor generació de beneficis en les empreses.

Tanmateix, sí que confien que la tecnologia torni a ser una font de guanys per als accionistes, afavorida sobretot per l'auge de la Intel·ligència Artificial (AI) que seria un nou revulsiu per prolongar les alces.

Rolando Grandi, CFA, gestor de renda variable internacional de la Financière de l'Echiquier (LFDE) nega que els valors siguin cars malgrat el fort ascens d'aquest any. "Està sent impulsat en particular per l'arribada de l'IA generativa, tant en semiconductors (Nvidia), infraestructures com Microsoft i Amazon, i aplicacions (Datadog, Servicenow). A més, la ciberseguretat continua comportant-se bé, com demostren valors com Palo Alto i Zscaler, així com el sector del comerç electrònic, com Amazon, Pinduoduo, MercadoLibre i Shopify." I afegeix: "l'entorn és pròsper per a la tecnologia, amb valoracions atractives segons la nostra opinió, i creixement dels beneficis de dos dígits, tot això impulsat per la revolució tecnològica més important de la dècada: l'IA", acaba.

També Alex Tedder, responsable de renda variable global de Schroders, indica que al món hi ha més de 1.000 milions de treballadors del coneixement, és a dir, aquells que apliquen coneixements teòrics o analítics per realitzar tasques concretes. L'augment, el reforç i, potser, el reemplaçament d'una part d'aquesta feina per part de l'IA provocarà enormes canvis i crearà importants oportunitats per als inversors, no només al sector tecnològic, sinó en gairebé tots els àmbits de l'economia," explica.

Així, la consultora PwC estima el valor econòmic potencial de l'IA en 17 bilions de dòlars a l'any per a 2030. En comparació amb l'actual PIB global, que se situa en l'entorn dels 110 bilions de dòlars, es tracta d'una xifra extraordinària, i és probable que sorgeixin immenses oportunitats en l'espai de l'automatització.