Les criptomonedes són un dels fenòmens de més calat de l'última dècada. Aquests actius, que per a molts han estat una font de fortuna, mentre que per a d'altres han estat un pou sense fons, van arribar fa més de 13 anys amb l'objectiu de revolucionar el sistema financer. Els criptoactivos, lluny de la seva faceta més coneguda que és l'arrelada a la inversió, van néixer per tal de canviar les finances tal com les coneixem.
En 2009, una persona o un grup de persones amb el pseudònim de Satoshi Nakamoto van crear el Bitcoin, la primera criptomoneda de la història. En aquell moment ningú no podia imaginar el calat que ha tingut aquest actiu i el molt que ha generat no només al sector, sinó al món de les finances. El primer 'boom' de les criptomonedes se'n va donar entre 2016 i 2018, quan el preu del Bitcoin va començar a emergir. Després d'això, es va estancar, fins que, a finals de 2020, el Bitcoin va començar a entrar en les vides dels inversors. En aquell moment, el món de les criptomonedes va fer un pas endavant, i va ser quan va començar a guanyar adeptes.
Un sector desconegut per a molts
Malgrat això, i comptant amb la creixent adopció de les criptos que hi ha hagut, hi ha ciutadans que no entenen què són, per a què serveixen, o el perquè que generin tanta controvèrsia, entre els molts dubtes. El cert és que es tracta d'un món ampli. Hi ha experts que assumeixen que encara no sabem el calat real de les criptomonedes. És per això pel que és convenient saber que són aquests actius, per què són tan apreciats i odiats a parts iguals, i els principals aspectes d'un sector de tot just 14 anys de vida.
Les criptomonedes són actius digitals que fa servir xifratge criptogràfic. Això serveix per garantir la seva titularitat, evitar còpies i controlar el nombre d'actius que hi ha al mercat. Les criptos van néixer amb l'essència de ser actius independents. No són emesos ni per un país, ni tampoc per una entitat bancària. Van ser creats per agilitar les transaccions i eliminar els mitjancers. En definitiva, l'objectiu és que les persones tinguessin la tutela dels seus diners en tot moment.
Quina tecnologia utilitzen les criptomonedes?
Els criptoactivos utilitzen una tecnologia denominada blockchain, o cadena de blocs. Per a molts experts, el veritable valor d'aquests actius resideix en la potència tecnològica que tenen. De fet, hi ha bancs que estan perfeccionant la tecnologia blockchain perquè consideren que pot ser crucial en les finances del futur. La cadena de blocs és un mecanisme que permet compartir informació transparent dins d'una xarxa. Bàsicament, la informació que s'emmagatzema en un bloc pot ser transferida a un altre bloc a través d'una xarxa que connecta a diversos blocs.
D'aquesta forma, en fer una transacció, la cadena de blocs permet acumular la informació i traçar una empremta digital que és inesborrable. Així es pot conèixer el parador dels diners, en què es va fer una transacció, o per qui. La utilitat de tot això està en la complexitat que existeix per eludir la cadena de blocs. Amb la tecnologia blockchain, el blanqueig de diners o les transaccions sospitoses de delictes financers podries reduir-se.
Com i qui crea les criptos?
El procés conegut com a mineria o minat de criptos permet introduir nous blocs a la cadena de blocs. És a dir, la mineria permet 'crear' noves criptomonedes a partir de l'ús de la potència informàtica, coneguda com a 'hash'. Amb diversos ordinadors de gran potència es tracen algoritmes que acaben sent criptomonedes.
Es pot destacar que els criptoactivos no són físics, sinó que s'acumulen en carteres digitals. El problema més important que implica la mineria d'actius electrònics és que consumin molta energia. No tothom pot minar, tant per capacitats informàtiques com per l'econòmica. Els miners, que són els qui 'creen' les criptos, reben com a recompensa criptomonedes.
Les carteres digitals són fonamentals
Aquests actius, per la seva condició d'electrònics, es guarden a les carteres digitals, també conegudes com a wallets. Aquest terme no és propi de les criptomonedes, ja que hi ha bancs que permeten introduir una targeta bancària en la wallet d'un telèfon mòbil.
Les carteres digitals serveixen per guardar les criptomonedes que prèviament has comprat. Bàsicament, permeten a l'inversor tenir la tutela dels seus diners i saber quina quantitat tens. Amb elles pots transferir criptomonedes de la mateixa manera que pots rebre-les. Les wallets es creguin en pàgines especialitzades, que solen ser plataformes d'exchange.
Un exchange de criptomonedes "és el punt de trobada on es realitzen els intercanvis d'aquestes a canvi de diners fiat o d'altres criptos", tal com descriuen en Bit2Me. Al cap i a la fi, és en aquestes plataformes on un usuari pot entrar i comprar les seves criptomonedes a canvi del preu que marqui el mercat, que com en qualsevol actiu, variarà en funció de l'oferta i la demanda.
El Bitcoin no són les criptomonedes
Una de les qüestions bàsiques és entendre que bitcoin no és sinònim de criptomonedes, sinó que el Bitcoin és una criptomoneda. Es tracta del primer actiu electrònic que es va crear, a més de ser el més valuós del mercat. Pel seu calat, preu, nombre d'inversors... diverses persones assumeixen que el Bitcoin són les criptomonedes. Realment hi ha taxacions que ubiquen en 10.000 el nombre d'actius electrònics a tot el món. És a dir, juntament amb Bitcoin, hi ha unes altres més de 9.000 criptomonedes que un usuari pot tenir.
Hi pot haver una reducció de Bitcoin al mercat? Quan Satoshi Nakamoto cregui el Bitcoin ho fa deixant clar que és un actiu finit. Un dia hi haurà un límit de bitcoin i no es podran crear més. Cada quatre anys es dona un procés conegut com a 'halving'. Aquest procés el que fa és reduir a la meitat el número de Bitcoin que es rep amb cada bloc minat. Això fa que el mercat compti amb menys actius, la qual cosa, segons la teoria, mantindria una demanda elevada, evitant així que hi hagi inflació. La intenció de Nakamoto era fer del bitcoin un ben limitat, el que a la llarga podria augmentar el preu del Bitcoin.
Un any difícil per al sector
Havent passat prop de 14 anys des de la creació del Bit, el món de les criptos ha crescut exponencialment. El present exercici està sent complex. Doncs els actius electrònics, pel seu calat en l'entorn financer, també mostra vulnerabilitat a les variacions macroeconòmiques. Alhora, una de les característiques intrínseques de les criptomonedes és la seva volatilitat. Es tracta d'actius canviants, els quals són més susceptibles que una acció d'una empresa, una divisa, o qualsevol altre actiu d'inversió.
La seva adopció ve sent creixent, encara que el públic que més interès mostra per aquests actius és majoritàriament jove. Encara això, diverses companyies i Governs han mostrat interès sobre elles, bé per regular-les o bé per adoptar la seva potent tecnologia.
Actualment, són actius que no tenen un marc regulatori global. Malgrat això, diversos països han començat a envoltar a les criptomonedes, una cosa que milloraria el sector i el dotaria de més credibilitat.