En aquests dies, bancs d'inversió, gestores de fons i analistes oferiran la seva visió i previsions per a 2024. Si repassem les que van fer per a aquest 2023, la Xina era una de les zones geogràfiques preferides per invertir per les seves expectatives de creixement econòmic i per no estar a compte dels tipus d'interès com passava als Estats Units i l'eurozona. Tanmateix, aquests pronòstics van fallar i el gegant asiàtic ha patit un mal any en borsa que contrasta amb el bon comportament de les places occidentals.

L'índex Hang Seng porta l'any una pèrdua del 12,84% (davant el guany del 19% del S&P 500 nord-americà), mentre que el seu indicador tecnològic, el Chinext ha registrat un descens del 17,7% que contrasta amb l'alça del 37,3% del comparable Nasdaq Compòsit. A més, la rendibilitat del bo xinès a 10 anys es col·loca en el 2,73%, inferior al 4,46% que està oferint el seu homòleg nord-americà. Sens dubte haver invertit en la Xina, malgrat els pronòstics inicials ha estat una mala idea aquest any.

La llarga llista de preocupacions sobre l'economia Xina comprèn deflació, pressions al sector immobiliari, caiguda de les exportacions, reticència dels consumidors a gastar, elevat atur juvenil, tensions als "bancs a l'ombra", estat de les finances dels governs locals, tensions geopolítiques i falta de fermesa en les polítiques d'estímul.

Mohammed Elmi i Jason DeVito, gestors de deute emergent de Federated Hermes, expliquen el mal comportament de la Xina que el president Xi Jinping s'ha mostrat antagònic al sector privat, el que ha descoratjat l'esperit emprenedor i ha llastat l'economia, malgrat que el creixement xinès s'ha basat durant molt temps en una considerable inversió fixa i en una contínua expansió del deute. A més, els governs regionals estan molt endeutats i van posar la venda de terrenys com a principal font d'ingressos. Amb el sector immobiliari de capa caiguda, el mercat d'aquests bons s'ha tornat impossible. "El govern central ha dubtat fins ara a rescatar els governs locals i embarcar-se en un paquet d'estímul fiscal a gran escala. El Politburó i el Consell d'Estat han reconegut almenys el problema, i encara podrien emprendre un estímul significatiu, però el temps corre i per com més tard el deixin, majors seran els costos", expliquen.

Un de calç i una altra de sorra ofereix Bob Gilhooly, economista sènior de la gestora abrdn, sobre les expectatives xineses per al proper any. "Encara que hem revisat a la baixa les perspectives de creixement a curt termini de la Xina -amb un creixement del 4% per a 2024- i hem tingut en compte un impacte del 10% en el PIB potencial a causa dels efectes persistents de la pandèmia, mantenim el nostre relatiu optimisme sobre les perspectives a llarg termini per al país", expliquen en un recent informe. Aquest expert confia en una flexibilització més gran de la política econòmica, la qual cosa hauria de reduir el risc de recessió. I espera una tornada a la confiança del mercat i de les llars que aquest 2023 han gastat menys. El sector immobiliari ha estat decisiu en aquesta caiguda del consum. La confiança de les llars ha resultat perjudicada per les tensions i incerteses relacionades amb el sector immobiliari, inclosa la capacitat dels promotors per lliurar habitatges per als quals els compradors ja estan pagant la hipoteca.

La caiguda dels preus de l'habitatge i els problemes de la promotora Country Garden podrien mantenir a altres compradors fora del mercat a curt termini, fins i tot encara que se suavitzin les restriccions a la compra i baixin els tipus hipotecaris. Però Gilhooly creu que "fins i tot encara que només es gastés la meitat de tot l'excés d'estalvi a finals de 2024, el creixement del consum podria accelerar-se de l'11% aquest any al 12,5% el pròxim. Això implica que, si bé és fàcil especular amb els riscos a la baixa, també han augmentat els riscos a l'alça", conclou.

"La Xina és una atractiva opció d'inversió per als valents, amb una economia en via d'estabilització i unes previsions del PIB a l'alça, mentre lluita contra el triple vent en contra dels sectors de consum, immobiliari i manufacturer exportador en dificultats", explica Ben Laidler, estrateg de mercats globals de la plataforma eToro. Veu barats els mercats que cotitzen a 10 vegades beneficis (PER 10). Encara que, com s'ha vist amb la marxa enrere del spin-off (divisió en altres firmes independents) de la companyia Alibaba, encara hi ha marge de decepció.

Finalment, Julien Lafargue, estrateg en cap de Barclays a Londres considera que la recuperació de la Xina probablement serà desigual i les perspectives a curt termini continuen sent tan desafiadores com incertes. A més, no hi ha raó per esperar una millora significativa en les relacions sinonord-americanes. No obstant això, creuen des del banc britànic que "les estrelles estan alineades perquè el país acceleri les reformes estructurals necessàries per abordar els obstacles al creixement, ajudant l'economia a reequilibrar-se i, al seu torn, obrint noves oportunitats per als inversors", conclou.