Des de les eleccions presidencials als Estats Units el passat 5 de novembre, la principal criptodivisa, el bitcoin, no ha fet més que pujar i marcar nous màxims històrics. El seu preu es movia en els 69.450 dòlars i ara cotitza al voltant dels 85.000 dòlars amb una pujada del 30%, encara que ha arribat a excedir els 90.000 dòlars per bitcoin. Des de començament d'any acumula una pujada de més del 100%, ja que tancava desembre del 2023 en els 42.139 dòlars.

La figura del ja victoriós candidat republicà, Donald Trump, ha estat determinant en aquesta empenta juntament amb seu inesperat home fort en política, Elon Musk, propietari de Tesla i actualment l'home més ric del món. El suport de Trump a la criptomoneda ha posat a la picota al conjunt de monedes electròniques que en aquests dies han superat un valor conjunt de 3 bilions de dòlars (superior en més de dues vegades al valor de tota la borsa espanyola). A més, totes les empreses relacionades amb el món cripto experimenten fortes pujades a les Borses.

Trump és un convers al món digital, ja que fa només cinc anys deia que "no soc un fan del bitcoin i de les altres criptomonedes, que no són diners i el valor de les quals és molt volàtil i basat en el no-res. Els actius cripto no regulats poden facilitar conductes il·legals, incloent el tràfic de drogues i altres activitats il·lícites," assegurava llavors a Twitter (ara X). Però la proximitat a Elon Musk -fervent defensor de les criptomonedes- i la recerca del vot dels mil·lenials (nascuts a cavall de la dècada dels 80 i 90) ha canviat la seva opinió a l'extrem de donar caràcter de reserva als bitcoins en mans de l'Estat, que ha obtingut per confiscacions a inversors que realitzaven activitats il·lícites amb la criptomoneda i va assegurar que mai no vendrà aquestes reserves. A més, va indicar que posarà fi a les barreres que les autoritats del mercat (SEC) han posat al desenvolupament del bitcoin i, fins i tot, va arribar a prometre l'acomiadament del vicepresident de la SEC, Gary Gensler, per haver encapçalat aquestes condicions.

Elon Musk en un acte de campanya de Donald Trump / EFE

Com indica Simon Peters, analista expert en criptoactius de la plataforma d'inversió i trading multiactiu eToro, el bon resultat dels republicans farà possible impulsar la indústria cripto als EUA amb menys obstacles per enfrontar. I afegeix amb cautela: "Amb el bitcoin en màxims històrics, som ara en una fase de descobriment de preus, i preveure el pic d'aquest ral·li actual és una incògnita", conclou.

Els experts veuen raons perquè el ral·li continuï perquè hi ha una voluntat d'inversors i empreses d'institucionalitzar el bitcoin com un actiu financer més. Per exemple, l'ETF (fons cotitzat) del bitcoin al comptat de BlackRock va superar per primera vegada la valoració del seu ETF d'or en termes d'actius nets la setmana passada. L'ETF del bitcoin al comptat actualment compta amb actius nets de 39.100 milions de dòlars, davant el iShares Gold Trust (IAU) de BlackRock, que té actius nets de 32.400 milions de dòlars. El que fa que aquest èxit sigui encara més notable és que l'ETF del bitcoin només existeix des de gener d'aquest any, mentre que l'ETF d'or es va llançar el 2005, fa 19 anys.

Els experts veuen raons perquè el ral·li continuï perquè hi ha una voluntat d'institucionalitzar el bitcoin com un actiu financer més

Una altra bona mostra d'aquesta institucionalització del bitcoin és que l'especialista en pensions britànic Cartwright va anunciar la setmana passada que ha assessorat a un esquema de pensions del Regne Unit per assignar una proporció de la seva cartera d'inversions en bitcoin, sent el primer del seu tipus al país. Els fiduciaris de l'esquema de pensions, el nom del qual no va ser revelat, van optar per fer una assignació del 3% en bitcoin. El fons de pensions va triar comprar el criptoactiu bitcoin directament i custodiar-lo, en lloc d'utilitzar un instrument servidor intermediari com un ETF al comptat o un altre producte cotitzat en borsa, que sol ser la via preferida per les institucions per obtenir exposició a bitcoin. I un altre bon exemple és una filial de Deutsche Telekom va anunciar el llançament d'un projecte pilot per minar bitcoin utilitzant energia renovable excedent.

Alejandro San Nicolás Medina, professor del Màster Universitari en Direcció i Gestió Financera de la Universitat Internacional de València (VIU) explica que en un món internacional revolucionat per la crisi geopolítica, la criptoeconomia semblava tenir un paper secundari. Res més erroni d'acord amb el moviment postelectoral. "Un Trump que s'ha mostrat, contra tot pronòstic, obert a facilitar el desenvolupament d'una nova economia digital ha provocat que els mercats acullin amb una alegria ja oblidada la seva elecció com a president", indica.

Altres factors que han afavorit al bitcoin

Però aquest expert també apunta a altres factors rellevants en l'empenta del bitcoin. En primer lloc, la capitalització dels mercats ha augmentat de forma lenta i silenciosa. Si el 2019, arribar a 1.000 milions de dòlars de capitalització era un somni que es veia inabastable, ara la capitalització està per sobre dels 3 bilions. Unes 3.000 vegades més. Això està permetent més liquiditat i més alegria no només en l'augment de la cotització del bitcoin sinó en altres criptomonedes essencials i fins i tot en monedes alternatives o altcoins. "Recordem que la capitalització actual del bitcoin ja és superior a la plata", explica.

Un altre dels aspectes que destaca el professor valencià és la gairebé segura incorporació d'algunes criptomonedes al món dels mercats financers com a actius. Ara el bitcoin està considerat i autoritzat per ser part de productes com els ETF (Fons d'Inversió Cotitzats). Sembla que més criptomonedes entraran en aquest tipus de productes la qual cosa augmentarà la demanda de moltes d'aquestes criptomonedes. També, la millora de les condicions en projectes tokenitzats o Reial World Assets que afavoreix la tokenització d'actius com immobles, commodities i altres elements valoritzables farà que es dinamitzin tots els mecanismes d'inversió de matèries primeres o immobiliari cap a les criptomonedes. I, finalment, és possible que alguna criptomoneda es converteixi en la base de l'economia d'algun ecosistema. No descartem que Tesla acabi adoptant la moneda Doge com la pròpia per a intercanvi de béns i serveis dins del món Elon Musk.

L'expert en mercats financers Diego Puertas atribueix la pujada del bitcoin a l'entrada de grans fluxos de compra i s'observa "que els nivells de sobrecompra són molt, molt elevats en el RSI (Indicador de força relativa). Vol dir això que bitcoin es desplomarà demà? No, o sí, no ho sé", indica.

Però la pregunta que tots els inversors que no posseeixen bitcoin es fan és: Continua pujant? A aquesta pregunta, Diego Puertas diu que la resposta és que sí. "A llarg termini continua pujant perquè és un actiu limitat, que a poc a poc serà encunyat com a valor de refugi digital, per més que ara es comporti com un actiu de risc." Les divises tradicions estan en crisi, fins i tot el dòlar que és la divisa refugi patirà pèrdua de valor de forma constant. Segons la seva tesi la inflació monetària continuarà forta per atendre el gegantí volum de deute al món. "En definitiva, bitcoin i or actuen com a principals cobertures davant aquesta inflació monetària", explica.