La política aranzelària del president dels EUA, Donald Trump, i les negociacions que manté amb el president rus, Vladímir Putin, per al final de la guerra a Ucraïna, continuaran marcant aquesta setmana l'interès dels inversors borsaris, atents a Europa a la balança comercial de la zona euro, l'IPC i la confiança del consumidor.
A Europa, sense la referència dilluns de Wall Street pel Dia dels presidents, la setmana comença aquest dilluns amb la publicació de la balança comercial de l'eurozona, Espanya i Itàlia, de desembre, l'informe mensual del Bundesbank i la celebració de subhasta de deute francès a 3, 6 i 12 mesos.
El dimarts 18 es coneixerà l'evolució de l'atur al gener, l'índex de preus de productor (IPC) de França, l'índex ZEW de confiança inversora en Alemanya i se celebrarà en aquest país subhasta de deute públic a 2 anys a Alemanya.
El dimecres 19, al Regne Unit es coneixeria la dada d'inflació de gener, el seu índex de preus de l'habitatge i l'IPP, a més el Banc Central Europeu (BCE) farà una reunió de polítiques no monetària, es coneixerà el compte corrent en la zona euro de desembre i a Alemanya se celebrarà subhasta de deute públic a 10 anys.
El dijous 20, entre el més destacat es troba l'IPP d'Alemanya de gener; la producció del sector de la construcció de desembre a l'eurozona; l'índex de tendències industrials de la Confederació de la Indústria Britànica (CBI ) al Regne Unit; la confiança del consumidor en la zona euro, de febrer; i a Espanya se celebrarà subhasta de bons i obligacions de l'Estat.
L'últim dia de la setmana borsària s'acumularan les dades macroeconòmiques, amb l'IPC d'Itàlia, l'índex de gestors de compres (PMI) manufacturer en la zona euro, Alemanya, França i el Regne Unit. En aquest últim país també es coneixeran les vendes detallistes de gener, mentre que a França es publicarà l'enquesta de negocis de febrer. Segons ha assenyalat Efe, el gestor de Rreto Magnum Sicav en Quadriga Asset Managers, José Lizán, caldrà esperar a veure si es comença a veure "alguna cosa d'alegria" en la part de manufactures.
Dades empresarials
En l'àmbit empresarial, en la setmana destacaran els resultats empresarials de companyies com Repsol, Enagás, Catalana Occident o eDreams, entre d'altres.
Als EUA, la setmana comença amb la festivitat del Dia dels presidents, i per això no serà fins dimarts quan es coneguin la seva compra de deute públic a llarg termini per estrangers de desembre i quan se celebrarà subhasta de deute públic a 3, 6 i 52 setmanes. El dimecres 19 es publicaran els tipus d'interès hipotecaris a 30 anys del MBA i l'índex de sol·licituds i refinanciacióon d'hipoteques, a més dels permisos de construcció, l'índex Redbook de vendes detallistes anual, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) de gener en la qual es va decidir mantenir els tipus d'interès en el rang del 4,25 %-4,50 %, i se celebrarà subhasta de bons a 20 anys.
Amb referència a les actes de la Fed, Lizán ha recordat el discurs del president de la institució, Jerome Powell, en el sentit d'"esperar i veure", per la qual cosa caldrà analitzar si aquest discurs ha calat ja al si de la Fed, ja que s'espera cert repunt de la inflació a mitjà termini als EUA. El dijous 20 es publicaran les sol·licituds d'atur, mitjana de 4 setmanes, l'índex manufacturer i l'informe d'ocupació de la Fed de Filadelfia de febrer, i se celebrarà subhasta de deute a 4 setmanes i a 30 anys, així com de bons a 8 setmanes, a més de conèixer-se els saldos de reserva als bancs de la Fed. El tancament borsari de la setmana serà el torn per al PMI d'aquest mes, les previsions d'inflació i la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan.
Àsia
Entre el més destacat en Àsia-Pacífic la setmana vinent, es troba a la Xina, els preus de l'habitatge al gener, que es coneixeran dimecres; la taxa de préstec preferencial del Banc Popular de la Xina (PBoC) i la inversió estrangera directa de gener, divendres. Al Japó, el més destacat serà l'IPC, divendres; però al principi de la setmana, dilluns, es publicarà el seu PIB, i la producció industrial de desembre; i dijous la seva balança comercial.
D'altres mercats alternatius, el bitcoin es cotitza aquest diumenge en l'entorn dels 97.000 dòlars; fins i tot ha arribat a perdre'ls, i per això molt ha de canviar la tendència sí els partidaris de la criptomoneda esperar veure novament els 100.000 dòlars.