Per fi les borses han reaccionat en aquest començament de novembre amb alces significatives després del llarg procés de caigudes que es va iniciar a finals del mes d'agost. Concretament, el selectiu Ibex-35 es mou per sobre dels 9.200 punts després de perdre la cota psicològica dels 9.000 durant el mes d'octubre passat. Una de les claus d'aquesta millora ha estat, sens dubte, el retrocés en les rendibilitats del deute públic que en el cas del bo espanyol a deu anys van arribar a superar el 4% i al bo nord-americà el 5%. Aquests moviments a la baixa en els tipus als mercats secundaris van provocar un efecte de recompra d'accions en aquells inversors que mantenien posicions curtes (baixistes) en espera que les caigudes continuessin. Això explica que els rebots es produeixin amb intensitat.

El novembre històricament és el mes més alcista de l'any, però aquesta estadística ha de matisar-se amb l'entorn macroeconòmic i empresarial que envolta a les accions. A més del complex entorn geopolític amb els dos fronts oberts a Ucraïna i la franja de Gaza, els resultats empresarials que s'estan publicant en aquestes dates i l'evolució de la macroeconomia són claus perquè aquest bon inici de mes es consolidi en els preus de les accions.

Clarament, existeix una gran diferència entre els Estats Units i Europa, com explica Bank of America en un recent informe. D'un costat, el país nord-americà continua creixent amb força amb un augment del PIB del 4,9% intertrimestral anualitzat, mentre que a Europa aquest indicat se situa en el -0,4% en termes anualitzats. Així mateix, en els beneficis empresarials s'aprecia una clara millora en els nord-americans amb un augment –de moment- mitjà entorn del 13%, mentre que al Vell Continent el creixement està sent més modest amb nombroses companyies que en guanyen menys fins al setembre davant les dades de 2022. És sí, aquesta diferència dels grans números de l'economia té el seu reflex en què els mercats europeus són substancialment més barats que els dels Estats Units.

Ara bé, al marge del context macro i geopolític, els analistes fonamentals apunten que en aquests mesos de caiguda de moltes accions s'han generat importants oportunitats d'entrada, o sigui, molts valors són barats, fins i tot si es produeix un entorn advers en la macro europea. José Manuel Durbá, analista financer independent, membre de l'Institut Espanyol d'Analistes Financers (IEAF) elabora mensualment un estudi sobre el potencial de les empreses cotitzades espanyoles i la seva visió és molt favorable en aquest moment. Al seu informe de preus objectius a 1 de novembre és contundent: "Massa empreses estan cotitzant a preus massa baixos respecte als seus fonamentals. La borsa espanyola està pagant PER (vegades que el benefici per acció està inclòs en el preu) ridículs i es veuen preus de demolició. Les financeres fa anys que estan sent maltractades i la bossa està pagant per elles PER de sis vegades i hi ha empreses que estan cotitzant a un PER humiliant", explica.

Un dels valors a què confereix més potencial de pujada és a l'aerolínia IAG el preu objectiu de la qual situa en 3,52 euros davant els 1,7 euros en els quals es mou actualment. A la firma de components d'automòbils CIE Automotive li confereix un potencial del 71%, del 46% a la firma de tecnologia turística Amadeus, mentre que la companyia d'assegurances Occident (abans Catalana d'Occident) hauria de cotitzar un 32% per sobre del seu preu actual. Acciona i ArcelorMittal també cotitzen amb un descompte respecte als seus beneficis entorn del 30%. Entre els bancs, els més barats i, per tant, amb més capacitat de revalorització són el Santander (25% de potencial) i Sabadell (13,6%). La constructora OHLA, Solaria, Vidrala, Dominion, Aena, Cellnex o ACS ofereixen un potencial de pujada entorn del 20% en relació amb les seves cotitzacions actuals.

Per la seva part, Bankinter també ha actualitzat la seva previsió de l'índex Ibex-35 després de la caiguda de les rendibilitats dels bons. Així, esperen que aquest indicador acabi el 2024 amb un guany del 14,4% malgrat un pitjor comportament del benefici per acció que per al conjunt de les companyies caurà el 6,4%.

Les seves principals opcions en les últimes revisions de valors corresponents a l'octubre passat són: CIE Automotive, Faes Farma, Iberdrola, Indra, IAG, CaixaBank, BBVA, Sabadell, Inditex i Logista.

Últimes recomanacions

Al caliu dels últims resultats empresarials coneguts, els analistes dels diferents bancs d'inversió ajusten els preus objectius dels valors que segueixen. En general, els ajustaments a l'alça sobre els preus dominen les recomanacions. És el cas d'Amadeus que per al banc nord-americà JP Morgan és una claríssima opció de compra. La firma de tecnologia turística cotitza actualment a 59 euros per acció, però la recomanació s'eleva fins als 78 euros.

També la petroliera Repsol compta amb el beneplàcit tant del banc anglès HSBC com de Morgan Stanley amb preus objectius de 14,7 euros i 16,40 euros, respectivament davant els 13,44 euros actuals. Alpha Value situa el preu objectiu d'Acciona en els 160 euros per títol (ara es mou en 126,2 euros) i Mirabaud Securities eleva la seva recomanació sobre la siderúrgica Acerinox fins als 9,68 euros, gairebé el doble de la seva cotització actual.

BBVA contínua com un dels valors preferits de l'Ibex-35 i RBC Capital li dona una qualificació d'excel·lent, confiant en les seves accions haurien de cotitzar a 10 euros, més de dos euros dels nivells que ara marca al mercat (7,79 euros). Al sector turístic Alpha Value valora Meliá Hoteles en 7,53 euros l'acció, molt per sobre dels 5,31 euros actuals. Finalment, Mirabaud Securities dona un preu objectiu de 3,53 euros a la constructora Sacyr que actualment cotitza en els 2,83 euros.