La victòria electoral del republicà Donald Trump en les eleccions presidencials del passat 5 de novembre ha tingut una ràpida resposta dels mercats financers. Pujada de les borses nord-americanes, descensos dels mercats asiàtics i europeus, enfortiment del dòlar i alça de les rendibilitats als bons a mig i llarg termini de tot el món. A més de l'enlairament del bitcoin i les caigudes de l'or i el petroli. En el cas espanyol, l'Ibex 35 ha perdut un 4% del seu valor des de la victòria "trumpista" i el sector més castigat ha estat el de la banca, que s'ha deixat un 5,45% del seu valor, empès pels grans valors, Santander i BBVA, temorosos que els seus beneficis a l'estranger es depreciïn amb la fortalesa del dòlar, i que els països de Sud-amèrica on operen vegin elevats els seus aranzels.
Els anuncis electorals del també expresident dels Estats Units tenen una repercussió macroeconòmica que incideix sobre sectors econòmics i valors concrets. Més proteccionisme tant al comerç -imposició d'aranzels- com en el mercat de treball apunten a un augment de la inflació i, per tant, tensions a l'alça en els tipus d'interès. En general, els analistes parlen de menor creixement econòmic mundial pel proteccionisme de Trump i tipus d'interès més alts amb el perjudici tant per a la valoració de les accions com per al cost financer de les companyies, la qual cosa suposa menors beneficis.
A més, els valors exportadors són, a priori, un grup perdedor amb la victòria republicana, a compte que es coneguin els nous aranzels. La imposició dels aranzels de Trump tindran un impacte profundament negatiu, segons expliquen des del mitjancer financer XTB, i és que s'estima que si finalment estableix l'aranzel del 60% als productes xinesos i del 20% amb caràcter universal, podria tenir un impacte negatiu de l'1,7% en el PIB nord-americà, per no parlar de l'impacte a nivell internacional amb especial dany a Europa.
Ignacio Dolz de Espejo, director de Solucions d'Inversió a Mutuactivos, ofereix una visió global dels efectes esperats: "Amb Estats Units més centrat en si mateix i amb intenció d'imposar aranzels, teòricament Europa hauria de patir, especialment Alemanya i la seva maquinària industrial (i automobilística). Tanmateix, hi ha sectors com el luxe o les farmacèutiques on tenim un avantatge adquirit i que es podrien beneficiar del creixement més gran dels EUA. Finalment, les empreses de defensa s'haurien de beneficiar de la pressió que farà Trump als països que no estan complint amb la seva quota d'aportacions a l'OTAN", explica.
Els analistes parlen de menor creixement econòmic mundial pel proteccionisme de Trump i tipus d'interès més alts
Dins de l'Ibex 35, entre les empreses perjudicades, segons un recent estudi de XTB, apareixen Inditex o Puig per l'augment d'aranzels, encara que en diferent grau ja que parteix de la producció d'Inditex es troba a Àsia, mentre que les de Puig s'ubiquen en un 95% a Europa.
Els bancs espanyols amb més caràcter internacional, com Banc Santander o BBVA, també experimentaran, previsiblement, un impacte bàsicament negatiu. BBVA podria ser el gran damnificat, a causa que Mèxic suposa la meitat del seu benefici net, mentre que el 80% de les exportacions del país asteca es dirigeixen als Estats Units. Al voltant del 40% del benefici net de Santander prové de Sud-amèrica i Mèxic, amb importants exportacions als Estats Units i per tant també perjudicada pels aranzels. Als temors sobre l'activitat comercial se suma la depreciació de les divises d'aquests països davant el dòlar que suposarà recollir menys beneficis.
Un altre sector de l'Ibex35 que també es veu afectat és el de les renovables, recullen en el seu estudi. Empreses com Solaria o Acciona Energía estaven descomptant la possibilitat de victòria d'Harris, molt procliu a aquest tipus d'energies. Al contrari, Trump aposta per un model enfocat a les fonts d'energies fòssils, amb intencions d'augmentar les perforacions petrolíferes, el que té un impacte negatiu en la demanda de renovables al país.
La firma financera Jefferies també ha reparat en els valors espanyols. Entre els perjudicats pels augments aranzelaris figura la companyia dedicada al sector de la piscina i el wellness, Fluidra, que també apareix en la selecció de valors amb una correlació negativa amb el dòlar, així com la immobiliària Merlin Properties, Coca-Cola Europacific Partners i l'acerera ArcelorMittal. Entre els guanyadors pel dòlar, cita dues farmacèutiques: Almirall i Faes Farma.
Els beneficiats
Una visió diferent ofereixen els analistes de XTB sobre els valors siderúrgics. Així, empreses com Acerinox o ArcelorMittal es poden veure beneficiades pels aranzels, sobretot a metalls provinents de la Xina. Això es deu a què el país asiàtic ha estat inundant el mercat de metalls, perjudicant ambdues companyies espanyoles. Amb els Estats Units com a principal país d'Acerinox, tant en venda com en producció, els aranzels impulsaran la demanda dels seus productes a curt termini, igual com de manera similar passa amb ArcelorMittal.
Així mateix, ACS, que és l'empresa espanyola amb més pes als Estats Units, podria veure's beneficiada de la tendència alcista que ha començat el dòlar, amb un impacte positiu en els seus resultats amb el tipus de canvi.
Com indica l'expert de Mutuactivos, totes aquestes apreciacions cal prendre-les amb cautela. Històricament la teoria no s'ha traslladat a la pràctica. Per exemple, els sectors teòricament més beneficiats per Trump es van quedar per darrere de l'índex S&P 500 durant el seu anterior mandat (carbó, defensa, industrials i financeres) que es va prolongar de 2016 a 2020. Durant la presidència del demòcrata Joe Biden, en canvi, l'índex d'energia verda del Nasdaq ha caigut, mentre que l'índex de grans empreses de petroli i gas del S&P 500 ha superat al mercat més ampli.
A escala domèstica, tampoc la petroliera espanyola Repsol no ha evolucionat positivament en els dies posteriors a les eleccions. Cotitza 60 cèntims d'euro per sota dels 11,94 euros marcats el 5 de novembre, la qual cosa suposa un descens del 5%. Un comportament que s'ha d'atribuir a la caiguda del preu del cru. L'europeu Brent que es mou en els 72 dòlars el barril ha baixat en aquests dies postelectorals el 3,64%.