Les bombolles immobiliàries del luxe proliferen amb la crisi. La pujada de tipus ha provocat la disminució de crèdits hipotecaris i, per tant, la venda de pisos i locals. Però, per contra, el mercat immobiliari de luxe a Barcelona ha experimentat un creixement constant en els últims mesos, consolidant la seva posició com una de les ciutats més atractives per a inversors i compradors de propietats d'alta gamma. Cal destacar la venda, a primers d'any, de l'àtic situat a l'antiga torre Deutsche Bank per 40 milions d'euros, sent fins ara el pis més car venut a la capital catalana.
Aquesta és la conclusió que es desprèn del darrer estudi publicat per SAFTI, la xarxa d'assessors immobiliaris radicada a França. Segons Antonio Ortiz, director general de SAFTI, "Barcelona segueix sent un imant per a compradors internacionals a la recerca de propietats de luxe. La ciutat ofereix un estil de vida atractiu, amb el seu clima mediterrani, una impressionant arquitectura i una àmplia oferta cultural. La demanda de propietats de luxe es manté alta, tant de residents locals com de compradors estrangers, especialment de països com Rússia, la Xina i els països del Golf".
Quines són les zones més sol·licitades?
En aquest sentit, les zones més sol·licitades pels inversors per a la compra de propietats de luxe a Barcelona inclouen el districte de Sarrià-Sant Gervasi, el barri de l'Eixample i la zona costanera de Diagonal Mar. Aquestes ubicacions ofereixen una combinació d'exclusivitat, serveis d'alta qualitat, seguretat i vistes panoràmiques al mar o a la ciutat, la qual cosa les converteix en immobles molt cobdiciats.
Actualment, els preus de les propietats de luxe a Barcelona tenen una tendència a l'alça en algunes àrees selectes i ubicacions privilegiades, arribant a assolir en alguns casos els 6.350 euros per metre quadrat, ja que aquests pisos inclouen serveis com consergeria 24 hores, gimnasos, piscines, spas i pàrquing subterrani, elements molt valorats pels compradors d'alt poder adquisitiu.
D'altra banda, Barcelona també es destaca per oferir oportunitats d'inversió en el mercat de lloguer de propietats de luxe, en existir una doble rendibilitat, una els ingressos per lloguers i una altra per la revalorització de l'immoble. Molts inversors opten per adquirir propietats per llogar-les a curt termini a turistes de l'alta capacitat econòmica, aprofitant l'alta demanda d'allotjament de luxe a la ciutat. Segons Ortiz, les exigències són cada vegada més grans: "Molts compradors busquen propietats amb certificacions ecològiques, sistemes d'energia renovable i dissenys que minimitzin l'impacte ambiental".
Així doncs, mentre que en el mercat immobiliari es veuen símptomes d'estancament a causa de l'entorn actual de pujades de tipus d'interès dels Bancs Centrals, entrada en recessió d'alguns països per la guerra d'Ucraïna i Rússia, por al col·lapse financer després de la recent crisi bancària als EUA i Europa, tots aquests aspectes econòmics i socials no semblen estar afectant en massa el mercat immobiliari de luxe en ciutats com Barcelona, on la venda i el preu s'incrementen dia a dia.