Què seria de les borses sense els seus tòpics i falques en què basar la incertesa del mercat financer més difícil de predir (potser ara només superat per les erràtiques criptomonedes)? El famós "Sell in may and go away" (vendre al maig i marxar) apareix cada any per preguntar a l'inversor en accions si ha arribat el moment de donar vacances a les seves inversions borsàries i retornar amb el fred.
El cert és que aquesta invitació a vendre la borsa al maig té un fonament empíric. I els estudiosos del mercat prenen com a referència un període de 50 anys del gegantí índex S&P 500. Segons un estudi de la firma LPL Financial, els millors semestres a la borsa han estat de novembre a abril amb una pujada mitjana del 7%, seguit pel d'octubre a març amb alça del 6,2% i de desembre a maig amb revalorització mitjana del 5,5%. Al contrari, els semestres més garrepes per a l'inversor van de maig a octubre (+1,5%), d'abril a setembre (+2,5%) i, finalment, de juny a novembre (+3,1%).
Una situació que també afecta Europa com indica Hans-Jörg Naumer, cap de mercat de capitals d'Allianz Global Investors: "N'hi ha prou amb fer un cop d'ull al DAX. Entre 1965 i finals de 2023, de mitjana les rendibilitats al maig van ser negatives".
Alguns inversors podrien veure's temptats de liquidar les seves tinences després d'un abril de caigudes generalitzades. Els tres principals índexs van trencar ratxes guanyadores de cinc mesos a causa que unes dades d'inflació millors de l'esperat van avivar els temors que les retallades de les taxes d'interès es produeixin més tard del previst. L'índex Dow Jones Industrial Average va caure un 5% a l'abril, registrant el seu pitjor mes des de setembre de 2022. El S&P 500 i el Nasdaq Compòsit van caure un 4,2% i un 4,4%, respectivament.
A més, les tendències estacionals semblen mantenir-se en els últims 12 mesos. El S&P 500 va guanyar al voltant del 5% des de l'1 de maig de 2023 fins al 31 d'octubre de 2023, davant un guany d'aproximadament el 20% des de l'1 de novembre de 2023 fins al 24 d'abril de 2024.
Incertesa i cansament
Pedro del Pozo, director d'inversions financeres de Mutualidad, indica que "la incertesa macro i geopolítica, i cert cansament tècnic als índexs donen suport al famós Sell in May" i les seves conseqüències per a la renda variable i la renda fixa. "S'hi afegeix un momentum amb valoracions si no altes, si més no raonables a molts sectors i, sens dubte, uns nivells inicials de sobrecompra molt elevats", assenyala. I afegeix: "en aquesta línia d'actuació, l'opció de vendre, es veu recolzada per la incertesa comentada i per una certa sensació de cansament tècnic en els índexs, que no han arribat a superar, en alguns casos després de dos o tres intents, els màxims del cicle."
Per la seva part, Thomas Planell, analista de DNCA (Natixis IM) considera que el nerviosisme s'ha deixat sentir als mercats de renda fixa i de divises. "Els resultats empresarials són dispars, però els efectes d'uns tipus més alts durant més temps estan portant els inversors a revisar les seves expectatives de marge d'interès per al sector". I afegeix: "la narrativa d'un auge inflacionista del creixement està sent substituïda pel temor d'un alentiment econòmic, no prou desinflacionista als ulls del mercat. La qüestió ara és si es tracta d'un fenomen temporal (potser accentuat pel nerviosisme polític: les eleccions nord-americanes, la crisi de Gaza i les renovades tensions comercials entre Xina i EUA...) o si ja és hora de preparar-se, com diu el refrany, per vendre al maig, i ser defensiu en la seva assignació per a l'estiu (Sell in May, and go away)", indica. No obstant això, aquest expert també apunta a processos de fusió com un al·licient inesperat per a les borses amb l'intent de fusió del BBVA amb el Sabadell que revifa l'interès especulatiu i al sector miner, amb l'interès de Glencore per AngloAmerican després del rebuig de l'oferta de BHP.
Temor inflacionista
Més optimistes es mostren des del gegant de la gestió, BlackRock que al seu últim informe continuen sobreponderats a la borsa nord-americana, "ja que els sòlids beneficis empresarials ajuden a compensar la pressió que exerceixen els tipus alts".
Els gestors de Fidelity també s'han plantat aquesta pregunta de vendre al maig aquest any i la seva resposta és clara: "probablement no, segons les dades històriques, ja que hi pot haver millors estratègies. A més, les tendències del calendari del mercat de valors com "vendre al maig" no tenen en compte la singularitat de cada període: el cicle econòmic, empresarial i l'entorn de mercat que diferencia ara del passat".
Tanmateix, en un recent informe sí que avisa d'un debilitament de l'impuls del mercat per diversos factors. Destaquen un canvi a negatiu en el sentiment dels inversors el mes d'abril, així com que diverses empreses tecnològiques importants, en particular responsables de gran part dels guanys del mercat en els últims anys, tenen valoracions elevades que poden requerir resultats de guanys sòlids per donar-los suport. I, finalment, manifesten la seva preocupació pels preus: "l'informe més recent de l'IPC de març va revelar un augment interanual de la inflació del 3,5%. Això va ser un recordatori que la inflació continua sent una vàlvula de pressió potencial sobre les accions", conclouen.
Una última variable important és la celebració de les eleccions presidencials als Estats Units el mes de novembre. I aquí, els experts també estiren tradició per esperar un estiu positiu en la renda variable. Les accions històricament han pujat durant l'estiu en els anys d'eleccions presidencials. El S&P 500 va pujar un 2,3% de mitjana durant el període de maig a octubre durant els anys electorals i va ser més alt el 77,8% del temps, segons dades de Carson Group que es remunten a 1950. Un argument, doncs, per no desprendre's de la cartera aquest mes.