La borsa espanyola ha pujat aquest dilluns el 0,47% i ha recuperat el nivell d'11.700 punts, impulsada pels màxims històrics de Wall Street. L'índex de referència del mercat nacional, l'IBEX 35, ha guanyat 55,2 punts, aquest 0,47%, fins a 11.711,8 punts, amb el que torna a nivells de fa gairebé vint dies. L'any acumula una pujada del 15,93%.

La borsa espanyola ha acabat per sobre d'11.700 punts gràcies a la pujada al tancament nacional del 0,8% de Wall Street, que continuava registrant màxims històrics, i a la moderada recuperació dels bancs i altres grans valors després de la caiguda de divendres. El barril de petroli Brent es canviava a 73 dòlars amb una caiguda del 2,79%.

El principal indicador del mercat espanyol ha transitat tota la jornada en el signe positiu i, si bé l'índex ha intentat apropar-se al nivell dels 11.800 enters, la subhasta de tancament ha tirat per terra aquest intent per arribar a la cota dels 11.700 punts, una referència que ha tardat tres setmanes a recuperar, segons destaquen els experts consultats per Europa Press.

Dels grans valors només ha cedit CaixaBank (-2,45%) i Iberdrola (-1,36%). Mentre que Fluidra ha estat el principal valor alcista (+3,9%), per davant de Ferrovial (+3,32%), ACS (+2,90%), Puig (+2,78%), IAG (+2,67%), Sacyr (+2,63%) i Acciona Energía (+2,18%). També han guanyat Banc Santander un 1,56%, BBVA el 0,89%, Repsol el 0,25%, Telefónica el 0,16% i Inditex el 0,11%.

Al terreny empresarial espanyol, Fluidra, companyia especialitzada en equips i solucions connectades al sector de la piscina i 'wellness', ha firmat un acord per a la compra del 100% de BACÍ, fabricant i distribuïdor de cobertes automàtiques, manuals, i de seguretat tant per a piscines residencials com per a comercials, amb operacions a Alemanya i Suïssa.

Del seu costat, la companyia energètica algeriana Sonelgaz ha presentat davant de la Cambra de Comerç i Indústria d'Algèria una sol·licitud d'arbitratge contra l'empresa asturiana Duro Felguera per la suspensió del contracte de Djelfa a Algèria; aquesta conjuntura ha motivat la suspensió de la cotització de la companyia asturiana per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

En un àmbit europeu, aquest dilluns s'ha conegut que la confiança dels empresaris alemanys ha empitjorat al novembre, llastades pel fort deteriorament de la seva percepció de la present conjuntura, que registra mínims des de 2020, segons reflecteix l'índex elaborat per l'Institut d'Investigació Econòmica de Munic (Ifo), que s'ha situat en 85,7 punts des dels 86,5 del mes anterior.

Així mateix, en el pla de la política monetària, l'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, ha indicat que el nivell dels tipus d'interès de la zona euro hauria de deixar de ser restrictiu en no massa temps per evitar ofegar el creixement de l'economia i que això arrossegui a la inflació per sota de l'objectiu de la institució.

Referent a les dades 'macro' espanyoles, aquesta jornada s'ha publicat que la inflació industrial va moderar la seva caiguda l'octubre fins al 3,9% i va sumar 20 mesos en negatiu, mentre que la producció del sector serveis va pujar un 4% al setembre i va encadenar tres mesos d'alces.

Europa, bo, euro i or

L'optimisme d'aquest dilluns ha estat majoritàriament compartit per les places europees de referència: París ha sumat un 0,03%; Londres un 0,36% i Frankfurt un 0,43%, en tant que Milà ha restat un 0,2%.

A l'hora de tancament a Europa, el barril de Brent se situava en els 73,58 dòlars, un 2,15% menys, mentre que el West Texas Intermediate (WTI) assolia els 69,54 dòlars, un 2,37% menys.

El rendiment del bo espanyol amb venciment a 10 anys ha tancat en el 2,935% després de restar tres punts bàsics, amb la prima de risc respecte al bo alemany en l'entorn dels 73 punts.

Respecte a les divises, l'euro s'apreciava un 0,6% davant el dòlar, fins a creuar-se en un tipus de canvi d'1,048 'bitllets verds' per cada unitat de la divisa comunitària, després de conèixer-se la designació de Scott Bessent com a secretari del Tresor dels Estats Units, ja que els inversors han interpretat que la política aranzelària de l'Administració Trump podria ser més suau.

Per la seva part, l'unça d'or troy es desplomava més d'un 3% i es negociava en els 2.630 dòlars, mentre que el bitcoin es desinflava i allunyava dels 100.000 dòlars en retrocedir un 1% i negociar-se per sota dels 96.000 dòlars.