L'ensorrament de les borses també ha arribat a Wall Street. A l'obertura d'aquest dilluns, seus tres principals indicadors, el Dow Jones d'Industrials, el S&P 500, i el Nasdaq, també recollien el temor dels mercats a una recessió als Estats Units, que ja ha enfonsat l'IBEX i altres places internacionals. En els primers compassos de la sessió el Nasdaq cedia més d'un 5%, però després moderava les pèrdues, i al tancament, ja eren inferiors al 3%. En concret, del 2,90%.
L'índex Nasdaq recollia importants caigudes de companyies com Nvidia (-4%) o Apple (-3%); El Dow Jones també va caure aquest dilluns un 2,6% i l'S&P 500, que representa el mercat nord-americà més àmpliament, patia una caiguda del 2,93%.
Tots els analistes coincideixen que la volatilitat d'aquest dilluns a les borses no es veia des de les caigudes borsàries del març del 2020, quan va esclatar la pandèmia de covid-19. En aquest cas, es recull la por de la decisió de la Fed als EUA, que dijous va decidir deixar sense canvis els tipus d'interès per vuitena reunió consecutiva. Tanmateix, només un dia després es va conèixer que al juny s'havien creat menys llocs de treball dels previstos i que la taxa d'atur havia pujat.
Així que la lectura del mercat és que la Reserva Federal dels Estats Units arriba tard i en el seu intent de contenir la inflació, el que ha portat és una recessió al país. Tant és així que l'índex Vix, conegut com "l'indicador de la por" i que mesura la volatilitat, es disparava un 100% aquest dilluns, segons recull EFE.
Les caigudes ja van començar la setmana passada, gairebé al compàs del mes d'agost. Tot i que la incertesa s'ha fet més gran aquest dilluns quan Europa s'ha despertat amb la pitjor de les notícies: l'índex Nikkei de Tòquio s'havia desplomat un 12,40%, la segona caiguda més gran de la seva història. Al Japó, el mercat també respon a la recent pujada dels tipus al país.
Seguint aquesta línia, els principals parquets d'Europa (París, Londres, Milà, Frankfurt) es despertaven en vermell i i tancaven en vermell. L'IBEX ha viscut la seva pitjor sessió des del març del 2023, i ha perdut més d'un 2%. Els 35 valors posaven fi a aquesta sessió de dilluns negre amb pèrdues.
Les borses, un termòmetre de l'economia
Les bosses són un termòmetre de l'economia i ja descompten que la dels EUA patirà. El mercat creu ara que la Fed farà un gir brusc a la seva política monetària i haurà de baixar el preu dels diners a partir del setembre. En concret, auguren una baixada de 50 punts bàsics només aquest mes.
"L'informe oficial d'ocupació va corroborar el que ja va avançar l'ADP d'ocupació privada, un alentiment en el ritme de creació de llocs de treball", destaquen des de l'equip d'analistes de Renta 4.
Les nòmines baixaran fins a les 114.000 al juliol, davant les 175.000 d'un mes abans i les 206.000 de l'anterior. Així mateix, la taxa d'atur va licitar fins al 4,3% respecte del 4,1% anterior; I els salaris es van moderar, pujant un 3,6% davant el 3,7% anterior i el 3,9% previ.
“Aquest mal dat no ha fet més que augmentar els temors a un aterratge brusc de l'economia americana i, per tant, que la Fed de Jerome Powell arribi tard a evitar una desacceleració excessiva amb un dany important a l'ocupació. En aquest punt, i amb 44 dies per endavant fins a la propera reunió de la Fed (18 de setembre), les probabilitats d'una baixada de 50 punts bàsics han augmentat fins al 80,5% davant el 19,5%. una rebaixa de 25 punts”, explica.
Abans de conèixer-se les dades de feina, les mateixes expectatives eren del 74% i del 26% respectivament.