El preu del petroli continua creixent i el mercat no treu ull a la posició de la Xina. La reobertura del país asiàtic és una de les notícies més rellevants del mercat financer. Després de diversos mesos amb la vigència de la política 'zero Covid', la nació xinesa ha decidit reobrir les portes, la qual cosa ha suposat la reactivació econòmica de tot el país. En aquestes, el petroli ha estat una de les matèries primeres que més ha notat l'efecte de la reobertura de la Xina.
I és que, que el segon major consumidor global d''or negre' torni a posar a tota màquina la seva economia és una notícia encoratjadora. Els preus a futur de Brent, esquist de referència al mercat europeu, i del WTI, petroli de referència als Estats Units, s'han embarcat en la tendència alcista des del passat 4 de gener, data en la qual van sorgir els indicis de la reobertura de la Xina. Malgrat un inici no tan pròsper, l''or negre' no surt del carril i s'apunta alces en diverses sessions del nou any.
Els experts del mercat ubiquen la Xina com un dels principals motius de les alces del petroli. Els analistes de matèries primeres d'ING creuen que l'impuls, a més de pèl possible augment de la demanda de la Xina, es deu a "a la dada de la rebaixa de l'IPC dels Estats Units", que es va conèixer el passat 12 de gener. Fins i tot això, Warren Patterson i Ewa Manthey, analistes de l'entitat bancària holandesa, expliquen que "l'optimisme entorn de la demanda xinesa també sembla haver proporcionat cert avantatge al mercat".
La demanda xinesa està de tornada
Els experts agreguen que "una sèrie de senyals, inclòs un augment en les quotes d'importació de petroli cru, suggereixen la recuperació de la demanda de petroli de la Xina aquest any". El país asiàtic és el segon demandant més gran de la matèria primera, només superat pels Estats Units. Segons Enerdata, el 2021, el consum de la Xina va representar el 16% del total de petroli consumit a tot el món. L'esmentat any, la nació asiàtica va consumir més de 15 milions de barrils d'esquist diari.
És per això per la qual cosa, amb la paralització de diversos sectors industrials a causa de la Covid, la demanda xinesa va caure, minvant també el preu de l''or negre'. Malgrat que el valor va emergir amb la guerra d'Ucraïna, la realitat és que la tendència que venia indicant a finals del passat exercici era baixista. Tot ha canviat quan la Xina ha reactivat la seva economia, i han sorgit els auguris d'un possible repunt de la demanda han arribat al mercat.
Brent i WTI, a l'alça
Ara com ara, el Brent se situa per sobre dels 87,64 dòlars per barril, i mostra una alça del 12,20% des de principis d'any. En la mateixa línia, el WTI lluita per superar els 82 dòlars per barril, i, fins ara, mostra un creixement anual superior al 12%. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, expressa que les noves alces que es puguin donar en el preu del cru poden venir per "un augment de la demanda, per exemple, si la Xina s'incorpora al creixement, que és en part el que es remena en les últimes sessions."
Un altre dels punts a què es refereix l'analista per veure noves alces en el preu de l'esquist és "una caiguda de l'oferta, probablement dels països productors, que acabaran baixant el ritme de producció per mantenir els preus." Això el vam veure el novembre passat, quan l'OPEP va determinar la retallada de producció en dos milions de barrils diaris. L'objectiu de l'organització: elevar el preu de l'esquist.
Cura amb l'enduriment monetari
Malgrat l'optimisme que, ara com ara, envaeix en entorn del petroli, la realitat és que la conjuntura econòmica continua sent complexa. L'entorn actual segueix marcatge per la inflació i les pujades de tipus dels bancs centrals. Amb la situació actual, en la qual la política econòmica continuarà sent restrictiva, la demanda podria cedir. Antonio Castelo, analista d'iBroker.es, explica que "un entorn de tipus elevats suposa que les inversions necessàries per reactivar la producció del sector tindran més costos de finançament". A més d'això, l'analista comenta que "una situació amb tipus elevats aniria en contra de l'activitat econòmica, disminuiria la demanda i els preus caurien".
Aquesta és un dels possibles factors podrien frenar l'escalada del petroli cap als 100 dòlars. Diverses firmes d'inversió veuen el preu del Brent escalant fins a l'esmentada barrera. A mitjans del desembre passat, Bank of America va llançar una estimació que apuntava que l'esquist europeu pujaria fins als 100 dòlars gràcies a la moderació de la política econòmica de la Fed i a la reactivació econòmica de la Xina.
Malgrat això, i comptant que la dinàmica de l''or negre' és alcista, amb un escenari com l'actual, poden sorgir nous problemes. Un altre factor que pot alentir la marxa de la matèria primera és una possible desacceleració econòmica global. El perill que diverses nacions caiguin en recessió continua sent una realitat, i en un entorn d'enduriment econòmic, la demanda podria veure's minvada.
Fins i tot això, sembla que el mercat continua valorant la reobertura de la Xina i el més que probable creixement de la demanda del país asiàtic. Cal veure si el Brent escala fins als 100 dòlars. Ara per ara, l'esquist de referència s'anota una pujada del 12,20% des del passat 4 de gener, i ja pressiona per superar els 88 dòlars per barril.