L'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca ha disparat el sector de les criptomonedes perquè veuen en el nou president dels Estats Units un aliat per potenciar i consolidar aquesta forma de pagaments. Entre les mesures que prendrà probablement Trump i que el mercat veu amb bons ulls es troba la intenció de substituir el president de la Comissió de Borsa i Valors dels EUA o SEC, Gary Gensler, no molt propens a donar suport al mercat de les criptomonedes, o cosa que és el mateix, és partidari d'incrementar la regulació i control de totes elles i de les empreses que hi ha darrere d'aquestes. 

Així, amb el bitcoin liderant les pujades, ja que ha ultrapassat ja el llindar dels 90.000 dòlars, la resta de criptomonedes es refermen també als mercats. Entre aquestes, els inversors han mostrat interès per XRP, encara que es pot assenyalar que no és una criptomoneda a l'ús. No obstant això, XRP cotitza aquest dissabte per sobre d'1 dòlar, un nivell que no assolia des del mercat alcista de 2021. En concret, el canvi de XRP està en 1,0364, amb un increment del 25.51% en tan sols una jornada. Encara que és lluny fins i tot dels seus propis màxims: 3,84 dòlars, assolits el gener de 2018.

Malgrat bregar amb la resta de criptomonedes, XRP no té les mateixes característiques. El que més la diferència és que no és una moneda que s'hagi de minar. XRP ha estat desenvolupada, emesa i parcialment gestionada per l'empresa nord-americana Ripple Labs (abans OpenCoin), i és un dels desenvolupaments més inicials en els sistemes de pagaments alternatius, ja que data de 2004.

XRP és un dels molts productes de les eines i plataformes desenvolupades per l'empresa Ripple Labs, tots creats amb la idea de millorar l'eficiència dels pagaments transfronterers, especialment en el sector bancari. Vet aquí un dels seus principals elements distintius: serveix, principalment, per realitzar transaccions amb comissions molt baixes, a tal punt de plantejar-se com una alternativa al dòlar. Per processar un pagament amb XRP es necessiten uns 4 segons, la qual cosa desperta l'interès del sistema financer bancari.

Darrere de Ripple Labs es troba una empresa privada de programari que va crear el Protocol Ripple, un protocol de codi font obert que inclou el llibre major XRP i RippleNet. La van llançar, el 2012, després de les primeres actuacions de OpenCoin, Chris Larsen i Jed McCaleb, i té la seva seu a San Francisco, Califòrnia. Ripple Labs ocupa actualment més de 500 persones, té 9 oficines a tot el món i registra un creixement de clients del 300% anual, segons confirma l'empresa.

Un sector que creix

En el seu compte de la xarxa social X, Ripple esmentava aquest dijous que "l'economia dels actius digitals està creixent a les Amèriques". Com el fonamentava? Amb 5 de simples anunciats:

  • Amèrica del Nord lidera l'adopció de criptomonedes
  • L'augment de les criptomonedes en LATAM
  • Impuls regulador
  • Actualitzacions de diligència de subcustòdia
  • Tecnologia que permet l'accés segur

A més, l'empresa fomenta la demanda i l'ús de les criptomonedes. Ho fa a través de la iniciativa universitària d'investigació Blockchain de Ripple, que segons la mateixa companyia, està transformant el món acadèmic, amb més de 1200 projectes d'investigació, 850 cursos, 900 esdeveniments al campus i 90 projectes XRPL.