Més enllà del xip que porta la gent gran per connectar-se amb la Seguretat Social si hi ha cap contratemps, Catalunya es converteix en pionara arreu de l'Estat en incorporar la IA en els seus processos de millora i facilitats d'aquest perfil social a través d'un software concret, ATENEA.

Quines ciutats ja incorporen IA?

Fins a quinze ajuntaments ja han incorporat ATENEA en el seu dia dia. Les ciutats pioneres que formen part del Comitè de Governança d’ATENEA són: Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès, Esplugues de Llobregat, Mataró, Cardedeu, Granollers, Vallirana, Manlleu, Vic, Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Vall d'Aran i Diputació de Lleida de la mà del Col·legi de Farmacèutics de Lleida.

Serveis actuals

ATENEA és una intel·ligència artificial, en forma de tablet, sense botons i sense pantalles tàctils, que funciona només amb la veu. Ajuda a les persones grans, probablement en situació de dependència, amb les seves necessitats bàsiques, com demanar amb una conversa per veu cita al metge de família, trucar al servei d’emergències davant d’un crit d’auxili, establir amb la veu una videoconferència amb un familiar o planificar una ruta amb transport públic amb la veu. Aquest projecte ha estat finançat amb 2.600.000€ amb fons Next Generation de la Unió Europea, gestionats pel Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. ATENEA està liderat per la tecnològica MOMENTUM Analytics i l’ONG Associació Benestar i Desenvolupament ABD.

L'objectiu del projecte ATENEA és contribuir a la transformació digital dels territoris, posant al centre la ciutadania més vulnerable, reduint la bretxa digital i la solitud, fomentant la inclusió, el benestar, la salut i, en definitiva, la qualitat de vida de les persones grans. L’Albert Isern, CEO de MOMENTUM Analytics, explica: “Si algun ciutadà o ciutadana d’aquests municipis té interès en participar al projecte, que es posi en contacte amb el seu ajuntament per inscriure’s de forma gratuïta abans del 31 de desembre”. Isern afegeix també: “Ara estem planificant el desplegament massiu d’ATENEA a partir del gener del 2025. La nostra voluntat és arribar a 150.000 persones en dos anys.”

Ja es comencen a donar històries humanes extraordinàries com aquestes dues que comparteixen els integradors socials d’ABD. I coneixem exemples concrets com el d'una família de Mataró que no ha volgut donar la seva identitat: “Tenim instal·lat Atenea a un home que viu amb la seva dona. Aquest senyor cognitivament està bé, però presenta una paràlisi des del coll. En les properes setmanes operaran a la seva dona, i mentre ella es recupera l’ingressaran a un centre sociosanitari a Barcelona. Ens ha demanat que si durant el temps que estigui ingressat es pot endur Atenea per poder estar comunicat amb la seva dona, és l'única manera que té de poder parlar amb ella i si tot va bé fins i tot poder fer-li una videotrucada". O una altra de Sant Feliu de Llobregat: “Tenim una persona usuària a Sant Feliu de Llobregat, que la seva filla acaba de tenir un nadó. Ha estat per cesària i complicat, i en aquests moments la senyora no pot anar al municipi on viu la seva filla i conèixer la neta. La filla tampoc pot desplaçar-se a casa de la seva mare. Amb el que la senyora amb Atenea parla amb la seva filla, i està esperant amb molta il·lusió l’hora de la videotrucada per poder veure la seva filla i la seva neta.”

El proper 1 d’octubre és el dia internacional de la Gent Gran, tal i com va proclamar el 1990 les Nacions Unides. La comunitat internacional insta d'aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura. Posant èmfasi en la particular situació de la gent gran, que puguin gaudir dels seus drets, l’enfortiment de la solidaritat a través de l'equitat i la reciprocitat entre generacions, buscant solucions sostenibles per complir la promesa dels objectius de desenvolupament sostenible.