El 67% de les empreses del sector del cicle urbà de l'aigua utilitza la intel·ligència artificial (IA) per reduir fugues i optimitzar les seves infraestructures, segons l'últim informe 'Ascendant' de Minsait (Indra Group), titulat 'IA: radiografia d'una revolució en marxa, analitza el seu grau d'adopció en companyies privades i institucions públiques'.
"La integració de la IA és fonamental al mercat pel ventall d'oportunitats que obre tant en eines per dissenyar i simular sistemes complexos com per optimitzar processos i generar solucions", destaquen els autors de l'estudi. De fet, les dades apunten que el 83% dels enquestats destaca que l'eficiència és la seva principal motivació per utilitzar la IA en les seves operacions.
En aquest sentit, la totalitat de les empreses entrevistades per a l'elaboració de l'informe afirma que està centrant els seus esforços en desenvolupar casos d'ús específics. L'estudi també revela que millorar les operacions del client mitjançant 'chatbots' i l'anàlisi del sentiment és una altra de les àrees on dues de cada tres empreses estan aplicant la IA.
A més, la meitat d'elles esmenten el suport per a la presa de decisions basades en dades com una altra de les raons per a la implantació d'aquesta eina. "El sector de l'aigua porta anys implantant casos d'ús i solucions com el 'big data', el 'machine learning' (aprenentatge automàtic) i altres variants de la intel·ligència artificial, però la presa de decisions continua sent responsabilitat de l'ésser humà en la totalitat de les organitzacions", ha ressaltat Minsait en un comunicat.
L'aposta del grup Indra
En aquesta línia, la filial del grup Indra preveu que el futur estarà marcat pel desenvolupament de noves aplicacions d'IA per afavorir la presa de decisions, com, per exemple, la detecció primerenca de contaminants, la gestió de riscos relacionats amb el canvi climàtic o la millora de l'eficiència energètica en plantes de tractament d'aigua.
No obstant això, el sector de l'aigua s'enfronta a "barreres importants" per consolidar la transformació digital, com "la falta de talent especialitzat", que continua sent una de les principals dificultats ja que ho esmenta el 83% de les empreses, mentre que el 67% assenyala la necessitat d'una visió més clara sobre l'estratègia d'adopció de la IA. Tanmateix, l'expectativa de creixement en els propers anys és "elevada", amb un "ecosistema en expansió" que està generant noves oportunitats d'innovació i col·laboració entre empreses tecnològiques, organismes reguladors i institucions del sector.
"Una altra barrera acusada per les empreses del sector és la incertesa normativa, esmentada pel 17% d'elles. L'entrada en vigor de la Llei d'Intel·ligència Artificial de la UE ha reduït en part aquesta percepció, si bé les companyies encara s'enfronten al repte de traslladar els seus principis a la pràctica en l'operació d'IA aplicada a la seva activitat," han afegit els autors de l'informe. Segons es desprèn de l'estudi de Minsait, l'ús d'IA en infraestructures de subministraments bàsics implica "certes obligacions específiques", però resulta "imprescindible" per a una gestió de l'aigua basada en una IA "eficient i segura que garanteixi la responsabilitat mediambiental".
En aquest context, el director global de Mercat d'Energia i Utilities a Minsait, Juan Pérez de Cossío, ha ressaltat que l'ús de models predictius i sensors intel·ligents "està permetent una reducció significativa de l'aigua no registrada, facilitant un control més precís del subministrament i reduint l'estrès hídric en zones d'alta demanda". "Aquest avenç reforça el compromís del sector amb la sostenibilitat, alineant-se amb els objectius globals d'eficiència i resiliència climàtica", ha afegit el directiu.